Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mākslas muzejs Rīgas birža skatāma izstāde Neiespējamais grupas portrets. Direktora izvēle

Mākslas muzejs Rīgas birža no 20. augusta līdz 4. decembrim piedāvā izstādi Neiespējamais grupas portrets. Direktora izvēle.

Neiespējamais grupas portrets ir stāsts par kolekcijas vērtībām un kuratora personīgo attieksmi. Izstādes pamatā ir Mākslas muzeja Rīgas birža vadītājas Daigas Upenieces darbs pie grāmatas Direktora izvēle, kuru uzrakstīt aicinājusi Londonas izdevniecība Scala Arts & Heritage Publishers. Grāmatā iecerēts mākslas darbu pētniecības materiālus pasniegt tā, lai tajos būtu saglabāts individuālais viedoklis, emocijas un sajūtas, kas nosaka konkrēto atlasi. Kamēr grāmatas izdošana ir procesā, 30 kolekcijas priekšmeti tiek parādīti ekspozīcijā, veidojot šķietami neiespējamu kopumu, kuru vieno Direktora izvēles redzējums.

Izstādē iekļauta Rietumeiropas māksla laika periodā no 16. gadsimta līdz 20. gadsimta sākumam, ietverot Nīderlandi, Beļģiju, Franciju, Vāciju, Austriju, Itāliju, Somiju, Norvēģiju, atsevišķos piemēros ieskicējot Eiropas kultūras saikni ar Indiju un Dienvidaustrumāziju. Savukārt saistība ar Baltijas reģionu atklājas kolekciju vēsturē.

Stāsti ir veidoti par tādām labi zināmām gleznām, kā Pītera Ārtsena (Pieter Aertsen, ap 1508–1575) Golgāta (1545–1546), Daniela Sēhersa (Daniël Seghers, 1590–1661) un Lukasa fan Īdena (Lucas van Uden, 1596–1672) Ainava ziedu vijā, Bartolomeusa Sprangera (Bartholomeus Spranger, 1546–1611) Ādams un Ieva, Antonija fan Deika (Anthony van Dyck, 1599–1641) Orānijas-Nasavas prinča Vilhelma II portrets (1628–1632), Kloda Monē (Claude Monet, 1840–1926) Ziemas ainava. Sandvika (1895), skulptūrām: Luidži Bjenemē (Luigi Bienaimé, 1795–1878) Bakhante (1847), Gaetano Rosi (Gaetano Rossi, 1829–?) Smejošais zēns un vairākiem dekoratīvi lietišķās mākslas priekšmetiem, piemēram, Sevras Nacionālās manufaktūras 20. gadsimta 20–30. gadu porcelānu.

Grāmatas Direktora izvēle tapšanā jau ir piedalījušies Mauritshuis (Hāga), Gugenheima (Bilbao), Gemäldegalerie (Berlīne), Polijas Nacionālā muzeja (Varšava), Frika kolekcijas (Ņujorka), Āzijas civilizācijas muzeja (Singapūra), Valesa kolekcijas (Londona), Gruzijas Nacionālā muzeja (Tbilisi), Dekoratīvās mākslas muzeja (Prāga) un vēl daudzu citu muzeju direktori. Dažas no šīm grāmatām iepriekš tika pārveidotas par izstādēm un video stāstījumiem.

Tāpat apmeklētāji aicināti apskatīt atjaunoto pastāvīgo Eiropas mākslas ekspozīciju, kura papildināta ar ilgāku laiku neredzētām gleznām no muzeja krājuma, kā arī sameklēt Bjenemē skulptūru Bakhante, kas ir iekļauta šīs izstādes koncepcijā.

Projekta kuratore pateicas Mākslas muzeja Rīgas birža kolektīvam par ideju pārvērst grāmatas tekstu par izstādi, atbalstu un apjomīgo ieguldīto darbu, kas paveikts, lai šo ieceri realizētu.

Izstādes veidošana saskaņota ar Scala Arts & Heritage Publishers Ltd.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja