Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Meža mieru un ceļa brīvību saprot visi

Rīgas mākslas telpā – Ievas Ekmanes-Bites izstāde Es kā tu.

Lai cik dažādi mēs, cilvēki, būtu, tomēr ir daži saskares punkti emocijās un sajūtās, kas mums ir vienādi. "Es pieskaros mirkļiem, ko katrs atpazīstam – ilgošanās, brīvība…" saka māksliniece Ieva Ekmane-Bite. "Miers mežā ir vērtība, ko saprot visi. Un katrs reiz ir izbaudījis to brīvību, ko sola ceļš. Sajūtas vieno un dara visus vienlīdzīgus." Tāpēc arī izstādes nosaukums – Es kā tu. Tie ir mēģinājumi atrast to punktu, kur mākslinieks un skatītājs satiekas.

Tēmas iecere radās pirms pusgada, kad Ievai piedāvāja veidot izstādi jaunrades programmas Intro ietvaros. Pērn aizsāktā projekta mērķis ir dot iespēju jaunajiem māksliniekiem sevi pierādīt, savukārt apmeklētājiem – baudīt augstvērtīgu, vēl nepieradinātu mākslu. Luīze Lismane, Rīgas mākslas telpas projektu vadītāja, komentē mākslinieku izvēles kritērijus: "Ieva Ekmane-Bite tika izvēlēta kā daudzsološa jaunā māksliniece, kuras gleznieciskais rokraksts kļuvis atpazīstams gan tikai viņai piemītošā noskaņā, gan motīvos. Gaišā vientulība un vizuāli ietērptais trauslums, kas caurvij viņas daiļradi, kļuvis par kvalitāti raksturojušo elementu kopējā ekspozīcijas Es kā tu formā. Egļu galotnes, kas atkārtojas apgleznotajos audeklos, liedags pie jūras, gaisā lidojoši satraukti putni – tas viss veido poētisku valdzinājumu cauri otas triepieniem."

Tātad iedvesmas avots ir daba? "Noteikti," saka Ieva, bet uzreiz piebilst, ka gleznošana ir darbs. "Iedvesma ne vienmēr ir nepieciešama, un ar tās trūkumu bieži var attaisnot nedarīšanu. Kad aizeju uz darbnīcu, sevi noskaņoju darbam un strādāju."

Šis ir trešais gads pēc maģistra grāda iegūšanas Latvijas Mākslas akadēmijā, Ieva stikla mākslu studējusi arī Čehijā, Tomasa Bata universitātē. Taču pēc studijām nācās secināt, ka ar stiklu strādāt ir ļoti dārgi, tas prasa lielus ieguldījumus. Interese gan nav zudusi, un Ieva cer, ka kādreiz atkal būs iespēja darboties šajā jomā. Līdz šim sanācis tā, ka katru gadu viņai ir pa personālizstādei – tādas notikušas Kalnciema kvartālā un kultūras pilī Ziemeļblāzma. "Tā ir pašdisciplīna, kas māksliniekam vajadzīga. Māksliniekam svarīgs ir darbu nodošanas termiņš. Kad bijusi izstāde, tad atkal var sākt no nulles. Man tas ir ļoti vajadzīgs, un man patīk, ka varu atšķirt jaunu lapu pēc tam, kad emocijas un pārdzīvojumi izteikti," saka Ieva Ekmane-Bite.

Cik ilgi māksliniekam ir "jaunā mākslinieka" statuss? Ieva samulst: "Gadi, pieredze, izstāžu skaits… Nezinu atbildi. Vēl taustos un darbojos, meklēju, gribu daudz mācīties." Un, lai to varētu darīt, viņai ir mazs uzņēmums. "Izglītojošas galda spēles bērniem, plakāti. Esmu sapratusi, ka jāpārdod ne tikai gleznu oriģināli, bet arī gleznu reprodukcijas, ko drukājam no augstas kvalitātes fotogrāfijas uz audekla."

Ievas Ekmanes-Bites izstāde Es kā tu skatāma Rīgas mākslas telpā, Intro zālē, līdz 30. jūlijam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja