Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

No pārpilnības raga

RIBOCA programma jau no pirmās dienas interesentiem piedāvā dažādas iespējas – lekcijas, koncertus, performances un darbnīcas

Sestdiena, 2. jūnijs, ir diena, kad plašam skatītāju lokam tiks atvērtas visas Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) ekspozīcijas. Speciālisti ar tām iepazīsies jau kopš ceturtdienas. Tā ir arī diena, kad pilnā sparā darbosies dažādi biennāles publiskās programmas pasākumi.

Labi var saprast RIBOCA komisāres, Rīgas biennāles fonda dibinātājas un direktores Agnijas Mirgorodskas saviļņojumu, ar kuru viņa dalījās pirms nedēļas, kad biennāles darbi cits pēc cita pamazām ieņēma savu vietu telpās, kurās tie atradīsies līdz 28. oktobrim. Viena lieta ir iecerēt ambiciozu projektu, otra – pieredzēt, kā tas iegūst, ja tā var teikt, miesu un asinis, kad uz papīra izliktās koncepcijas un skices pārtop pavisam konkrētos darbos un objektos.

Dzīvās gleznas un pirts

Sestdien un svētdien plkst. 13 un 15.30 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā plānota 30 minūšu performance Gleznotās sievietes alegorija, kuras autore ir Nīderlandē dzīvojošā māksliniece Aleksisa Bleika. Performancē dzīvās mūzikas pavadījumā tiek atveidotas itāļu glezniecībā un tēlniecībā redzamo sieviešu pozas, ko autore pirms četriem gadiem pētījusi Romā. Autore secinājusi, ka sieviete mākslas darbos visbiežāk attēlota no vīriešu skatpunkta, sievietes žesti ir sastinguši un ķermenis padarīts par objektu. Performancē tiek mēģināts gleznās redzamās pozas padarīt abstraktas.

Pavisam citu pieredzi piedāvā Sašas Hūberes un Petri Sāriko projekts Dziedināšana/Remedies, kura ietvaros tiks izdota grāmata par latviešu pirts kultūru un Kronvalda parkā rīkotas tikšanās ar zāļu sievām, kas dalīsies savās zināšanās. Pasākums angļu un latviešu valodā notiks sestdien plkst. 13.30 un 17.30 un svētdien plkst. 12 un 16. Savukārt 5. jūnija vakarā bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā notiks grāmatas atklāšanas pasākums ar īpašajiem viesiem – pirtnieku, dziednieku Juri Grauci, tekstilmāksliniecēm Agnesi un Santu Kirmužām, kā arī pētniekiem Unu Smilgaini un Aigaru Lielbārdi. Remedies projekts dažādos veidos jau noticis Zviedrijā, Jaunzēlandē, Austrālijā, Haiti, Krievijā, Vācijā un Tasmanijā.

Jau iepriekš rakstīts par Saskijas Holmkvistas organizētajām ekskursijām, kas notiks arī vēlāk, bet nepacietīgākie var doties neparastajā gājienā jau sestdien, kad plkst. 12 tiks rīkota ekskursija angliski un plkst. 16 – latviski, tāpat arī svētdien, kad plkst. 17 būs ekskursijas krievu versija.

Koncerti instalācijās

Viena no RIBOCA programmas iezīmēm ir pasākumi, kas notiek sasaistē ar konkrētiem mākslas darbiem. Sestdien no 11.00 līdz pat 22.00 Džeimsa Beketa pilsētvides skulptūrā Pilsdrupas plānota dažādu pasākumu programma, tās ietvaros notiks arī divi komponista Mārtina Ārnolda un ansambļa Apartment House koncerti, kuru aprakstā komponists apgalvo, ka viņa mūzika ir savā ziņā melodiska, taču reizē "atslābusi, klejojoša, psihedēliska un pat tad, kad tā ir smagnēji pagurusi, – tomēr deju mūzika".

Pasteidzoties nedaudz uz priekšu, noteikti jāpiemin 8. jūnija vakara koncerts Morberga rezidencē Z. A. Meierovica bulvārī 12, kurā igauņu mākslinieces Līnas Sības instalācijā Tallina – 1967 uzstāsies mūziķi Matīss Čudars un Rūdolfs Macats. Pats Līnas Sības darbs stāsta par Tallinas Starptautisko džeza festivālu 1967. gadā.

Atgriežoties pie 2. un 3. jūnija programmas, pieminēšanas vērta ir muzikālā performance Jani Rušikas instalācijā Līdzenumi, kas notiks Andrejostas ielā 29 gan sestdien, gan svētdien plkst. 15, un tajā mūzika sabalsosies ar konkrētiem objektiem. Savukārt svētdienas vakarā Bioloģijas fakultātes pagalmā mākslinieks Maikls Lendijs instalācijā Atvērts biznesam piedāvās britu iemīļoto bingo spēli. Vai tajā būs kāds āķis? Ja godīgi, nav ne jausmas. Jāiet un jāpiedalās.

Īpaši Dubultos

Savrupa atrašanās vietas ziņā, demokrātiska no pieejamības viedokļa, jo bezmaksas – tāda ir RIBOCA ekspozīcija Dubultu mākslas stacijā, kuras atklāšanas pasākums plānots sestdien. Pulksten 12 kuratore Solveja Helvi Ovesena iepazīstinās ar izstādi, pēc tam Sisela Tolesa – ar savu projektu SE(A)nse (Baltijas jūras aromāti). Siselas Tolesas lekcija būs arī svētdien, kad Dubultos notiekošā projekta Sensorijs. Ķermeņa reakciju palēnināšanas un jaunas maņu politikas laboratorija ietvaros plānota portugāļu izcelsmes mākslinieces Marisas Benjamimas performance Floristorāns. Tā tiek raksturota kā asprātīga un performatīva virtuves instalācija, kas saistīta ar ēdamiem ziediem. Mākslinieces pieredzē ir arī ēšanas eksperiments, kurā katru nedēļu tiek ēsti tikai vienas krāsas dārzeņi, augļi un ziedi.

Svētdien plkst. 16 Dubultos plānots mūziķa un skaņas dizainera Korhana Erela koncerts, kas notiks Virona Erola Verta instalācijas Ambereum ietvaros; tās atmosfēra tiecas apvienot grieķu tempļa un naktskluba sajūtu.

Informācija: www.rigabiennial.com

 


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja