Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Par brīdinājumiem, lēmumiem un mirkļiem. Mākslas stacijā Dubulti – Ukrainas laikmetīgā māksla

Mākslas stacijā Dubulti no šodienas, 27. oktobra, būs apskatāma Ukrainas Laikmetīgās mākslas muzeja izstāde Spriedze, pretošanās, mīlestība. Īsā versija, kura stāsta par brīdinājumiem, ko daudzi negribēja redzēt, par lēmumiem, kas jāpieņem visiem, un par vērtīgiem mirkļiem, ko var piedzīvot vistumšākajā laikā.

"Es pamanīju, ka šajos kara apstākļos ir nodibināta jauna organizācija – Ukrainas Laikmetīgās mākslas muzejs (UMCA), kas šovasar Kijivā izveidoja lielu izstādi Kā tev klājas?, kuras pamatā ir kara laika mākslas arhīvs, kas sākts veidot 2022. gada 24. februārī," stāsta Mākslas stacijas Dubulti vadītāja Inga Šteimane, kura dialogā ar izstādes kuratorēm Tetjanu Lisunu un Annu Mariju Kučerenko ir radījusi tās īso versiju Latvijai.

Izstādē ir pārstāvēti 22 mākslinieki un mākslinieku kolektīvi ar vairāk nekā trīsdesmit darbiem dažādos medijos. "Kā teica abas kuratores, liela daļa no šiem autoriem ir Ukrainas laikmetīgās mākslas zvaigznes," akcentē I. Šteimane. Mākslinieku vidū ir Žanna Kadirova, Vlada Ralko, Oleksandrs Kurmazs, Mihailo Aleksejenko un Jana Kononova, kuras darbam izstādes veidotāji ir radījuši īpašu telpu. Izjumas mežs ir stāsts par tiem notikumiem, kad deokupētajā teritorijā tika uziets masu kaps ar vairāk nekā sešsimt nogalinātiem iedzīvotājiem. "Cilvēki baltos aizsargtērpos nogurušām sejām rok ārā noslepkavotos cilvēkus, lai pārbedītu viņus cienījamā veidā. Tas ir stāsts par ukraiņu tautas spēku, par cilvēkiem, kuri ir izvēlējušies aizstāvēt savu zemi un gatavi sadzīvot ar visām konsekvencēm, ko tas nes," saka I. Šteimane.

Šajā izstādē ir pārstāvēts arī kara laikā tapušais Piekarpatu teātris ar savu sociālo projektu. Tas rīkoja darbnīcas, kurās evakuētie ukraiņi no kartona gatavoja savu māju maketus, atceroties savas pamestās vai jau nopostītās dzīvesvietas. "Tas ir ļoti aizkustinošs darbs, jo starp šiem maketiem ir gan nelielas lauku mājas, gan padomju laikos celtas ēkas, gan arī jaunas augstceltnes," piebilst I. Šteimane. Šajā izstādē ir redzama arī Alīnas Jakubenko goijiskā zīmējumu sērija ar kara šausmām un ciešanām un Veronikas Molas darbs. "Viņa bija aizbraukusi uz deokupētajām teritorijām un radījusi darbu no readymade, tur atrastiem objektiem: bērnu grāmatām, polaroīda fotogrāfijām, sadzīves priekšmetiem, neskaitāmām patronām un lauskām."

Izstādi papildinās saistīto notikumu programma, ar kuru var iepazīties Mākslas stacijas Dubulti Facebook lapā. Šo sestdien un svētdien, 28. un 29. oktobrī, plkst. 14.00 – pastaiga izstādē kopā ar kuratori Annu Mariju Kučerenko (angļu valodā).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja