Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Patskanis bez uzspīlētas ārišķības

Līdz 10. septembrim fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājā Kalnciema ielā 36/38 norisinās izstāžu cikls Ārup. Andris Grinbergs, kas ir veltīts leģendārajam māksliniekam, performanču un hepeningu tēvam Latvijā, lai sešās izstādēs aktualizētu un interpretētu viņa personību un daiļradi.

Pirmā, kas atklāta šonedēļ, ir fotogrāfa Andreja Granta izstāde ar 19 Andra Grinberga portretiem un trāpīgu nosaukumu Patskanis. "Andrim Grinbergam ir raksturīga uzdrīkstēšanās un harismātisks spožums bez uzspīlētas ārišķības un izlikšanās," norāda cikla kuratore un mākslas zinātniece Ieva Kalniņa. 

Izstāžu cikla laikā norisināsies arī autorvakari, lekcijas, diskusijas, performances un radošās darbnīcas. Nākamajā ceturtdienā, 22. jūnijā, plkst. 18 notiks pasākums, kurā būs skatāmas Andra Grinberga filmas. Pirmā – Pašportrets (1972), kuras ievadkadros viņš kā garmatains hipijs dabū pa seju. "Lai filmu slēptu no varas iestādēm, tā tikusi sagriezta un izdalīta draugiem. Šī iemesla dēļ filma bija atkal jāsamontē, lai to varētu izrādīt Amerikā," par Pašportreta demonstrēšanu Amerikas Latviešu mākslinieku apvienības saietā Pitsburgā rakstīja dzejnieks un gleznotājs Voldemārs Avens (Jaunā gaita, 1996). Šī filmas restaurēšana notikusi ar lietuviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieka Jona Meka palīdzību, kurš to nodēvējis par vienu no "seksuāli transgresīvākajām" filmām. Tieši šajā laikā Ievai Kalniņai radusies doma par Andrim Grinbergam veltītas monogrāfijas rakstīšanu, kurai viņa aktīvi pievērsusies pēdējos divos gados. 

Otra filma ir Pašportrets. Testaments (2003), kas ir daudzu performanču epizožu savirknējums. Savukārt visu izstāžu cikla norises laiku Vasaras mājas īpašajā Andra Grinberga istabā ir redzama triloģijas noslēdzošā daļa Laiks (2015), kas savu pirmizrādi piedzīvoja līdz ar izstāžu cikla atklāšanu. "Šīs filmas ir autora dialogs ar laiku, vietu un sevi. Tās apliecina nebeidzamus identitātes meklējumus. Tās vienlaicīgi ir sociālu un psiholoģisku procesu dokumentācija un inscenējums, kurā ķermenis un gars parādās kā vienīgā patiesā indivīda brīvības teritorija," stāsta Ieva Kalniņa.

Nākamās cikla izstādes autore būs dzejniece un tulkotāja Ināra Eglīte, kura piedalījusies daudzos mākslinieka īstenotajos projektos. "Tomēr visbūtiskākais viņas pienesums Andra Grinberga daiļrades kontekstā ir dzeja, kas atskan abās pirmajās filmās un dod tām mugurkaulu," uzskata I. Kalniņa. Tāpat izstāžu ciklā piedalīsies arī Ivars Grāvlejs, Andris Eglītis un Helēna Heinrihsone. Tas noslēgsies ar mākslas teorētiķa Kaspara Vanaga kūrētu izstādi. "Tie ir cilvēki, kuri atsevišķos dzīves mirkļos vai posmos ir satikušies ar Andri Grinbergu un piedzīvojuši viņu kā radošu garu," piebilst Ieva Kalniņa.

Sīkāk – www.makslaivajagtelpu.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja