Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā

Ceturtdien, 6. maijā, plkst. 21.05 LTV1 un REplay.lv notiks Latvijas Televīzijas veidotās dokumentālās filmas Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā pirmizrāde, kas ļaus neklātienē pieredzēt vērienīgo visu triju Baltijas valstu simtgades projektu, informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāvji.

4. maijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā noslēdzās starptautiskā izstāde Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā, ko kopumā apmeklējuši 8057 interesenti (pilotprojekta ietvaros laikā no 21.04. līdz 04.05.2021. – 4040 cilvēki). Taču arī tie, kas nepaspēja klātienē iepazīt simbolisma virzienu Lietuvas, Igaunijas un Latvijas mākslā no 19. gadsimta 90. gadiem līdz 20. gadsimta 30. gadiem, varēs to pieredzēt Latvijas Televīzijas jaunākajā dokumentālajā filmā.

Filma Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā stāsta par 19. un 20. gadsimta mijas periodu Latvijas kultūrā un simbolisma rašanos Eiropā, par mākslas attīstības ceļiem, robežām un pretrunām. Vienlaicīgi tā sniedz lielisku iespēju apskatīt ekspozīciju attālināti – ielūkoties smalkākajās mākslas darbu detaļās un, klausoties ekspertu atziņas, ieraudzīt jau zināmus darbus jaunā kontekstā. "Kamera reizēm ļauj mākslas darbos saskatīt tādas nianses, kādas nav iespējams redzēt ar neapbruņotu aci. Filmā būs ļoti daudz skaistuma," atklāj režisore Linda Veinberga.

Projekta vadītāja, LNMM Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Dr.art. Ginta Gerharde-Upeniece: "Laikā, kad ekspozīcija apmeklētājiem bija slēgta Covid-19 ierobežojumu dēļ, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā darbs pie projekta turpinājās – LTV1 uzņēma dokumentālo filmu par Baltijas simbolisma izstādi. Šobrīd varam uzdot jautājumu, vai tās nav jau zināmas un pašsaprotamas patiesības? Vai, runājot par profesionālās mākslas veidošanās laiku 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā, ir iespējams radīt jaunu vēstījumu? Un tomēr, filma pierāda, cik svarīgi ir gan atgādināt par simbolisma laika mākslu un māksliniekiem, kas tieši šādā atlasē veido kopīgu Baltijas mākslas ainu, gan paust šī brīža sajūtas par izstādi, gan pastāstīt, kā tapa šis projekts. Darba grupa, kas veidoja ekspozīciju Parīzē, Tallinā, Viļņā un Rīgā, ieguldīja emocijas, zināšanas, erudīciju un laiku – vairāk par ierasto ikdienas darbu. Tas izstādē un filmā ir jūtams virskuratora Rodolfa Rapeti referencē, Orsē muzeja prezidentes Lorānsas Dekāras atziņās, kā arī Baltijas muzeju direktoru – Sirjes Helmes, Arūnas Gelūnas, Māras Lāces komentāros."

Ar Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja atbalstu filmu veidojusi LTV Kultūras raidījumu redakcijas komanda – režisore Linda Veinberga, scenārija autore Anete Konste, operators Uvis Burjāns un producente Dana Melzoba.

Dokumentālās filmas tapšanā piedalījās mākslas zinātniece, LNMM izstāžu kuratore Dr.art. Dace Lamberga, projekta Simbolisms Baltijas valstu mākslā vadītāja Dr.art. Ginta Gerharde-Upeniece, mākslas vēsturniece Dr.h.c.art. Edvarda Šmite, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesors Dr.hab.art. Eduards Kļaviņš, literatūrzinātnieks Pauls Daija, mākslas zinātniece Dr.art. Aija Brasliņa, LMA Mākslas vēstures institūta vadošā pētniece Dr.art. Kristiāna Ābele, dzejnieks un igauņu eposa Kalevipoegs atdzejotājs latviešu valodā Guntars Godiņš, mūzikas žurnālists Orests Silabriedis, mākslas restauratore Guna Kreislere un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

"Izstāde pierādīja, ka Baltijas māksla simbolisma laikmetā neapšaubāmi ir bijusi Eiropas līmenī. Esam pateicīgi Latvijas Televīzijai, kas savulaik devās uz Parīzi, uz Orsē muzeju, lai atspoguļotu izstādes programmas pasākumus, prezidentu diplomātiskās vizītes un uzrunas, sekoja notikumiem arī Tallinā un Viļņā un rezultātā spēja daudzos mozaīkas gabaliņus salikt kopā filmā, kas paliks kā vizuāla liecība par šo īpašo projektu Baltijai un mums visiem," uzsver Ginta Gerharde-Upeniece.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja