Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pludmale, kas dzied. Pievienojieties performancei Lietuvas paviljonā Venēcijā!

Visiem kultūras cienītājiem, kuri vēlas gūt pilnvērtīgu ieskatu godalgotajā Lietuvas nacionālajā ekspozīcijā Venēcijas mākslas biennālē, ir ieteicams apmeklēt izstādi sestdienās no plkst. 10 līdz plkst. 18, kad tur skan ekoloģiskā opera performance Saule un jūra/Sun & Sea (Marina)

Kā zināms, Lietuvas paviljons ir kļuvis par 58. Starptautiskās mākslas izstādes lielāko sensāciju – tam piešķirta Venēcijas biennāles galvenā balva Zelta lauva. Uz to šoreiz pretendēja 90 valstu.

Projekta autores ir kino un teātra režisore Ruģile Barzdžukaite, rakstniece, dzejniece un dramaturģe Vaiva Grainīte un māksliniece un komponiste Lina Lapelīte. Ekspozīcijas kuratore ir prominentās Londonas galerijas Serpentine ekoloģijas un "dzīvās mākslas" programmu veidotāja Lučija Pjetrojusti.

Lietuvas paviljons ir iekārtots vēsturiskajā piestātnes kompleksā Marina Militare (nekad agrāk šīs telpas mākslas biennālē nav tikušas izmantotas) blakus Venēcijas Arsenālam. Ēkā ir izveidota mākslīga pludmale, kuru apdzīvo pavisam īsti dažāda vecuma un kompleksijas atpūtnieki peldkostīmos. Viņi sauļojas un dara visu, ko cilvēki parasti dara jūras krastā, – guļ, lasa, spēlējas, iegrimst viedtālruņos, ieziežas ar krēmu, čalo. Skatītāji šo krāšņo, kustīgo instalāciju novēro no augšas.

Viens pēc otra atpūtnieki sāk dziedāt un dalīties priekos un bēdās. Viņi stāsta par saules apdegumiem, saviem tālākajiem atvaļinājuma plāniem un vides aizsardzības aktualitātēm. Mikrostāstiņi pieņemas spēkā un paceļas globālā līmenī. Operas galvenās tēmas ir klimata pārmaiņas un ekoloģiskās katastrofas. Melanholijas un smeldzes piepildītais darbs nepārprotami uzsver cilvēku ievainojamību, slinkumu, bezspēcību un vienaldzību šo draudu priekšā. Lietuviešu mākslinieces uzsver, ka centušās nodot vēstījumu nevis didaktiski, bet smalki, iejūtīgi un romantiski. Performancē tiek vilktas paralēles starp ķermeņa un planētas trauslumu. Venēcijā opera skan angļu valodā, tās pirmizrāde lietuviešu valodā notika 2017. gadā Viļņā.

Ekspozīcijas autores vēlas, lai dziedošā pludmale Lietuvas paviljonā būtu pārapdzīvota, tāpēc aicina visus interesentus nebūt pasīviem skatītājiem, pievienoties performancei un nogulties smiltīs zem mākslīgās saules. Ja tam piekritīsiet, pludmalē būs jāpavada ne mazāk kā trīs stundas, būs jāpaņem līdzi peldkostīms un dvielis. Performances dalībniekiem tiek nodrošināts bezmaksas interneta pieslēgums un labs apgaismojums lasīšanai. Var ņemt līdzi bērnus un mājdzīvniekus.     

Lietuvas paviljons apmeklētājiem būs atvērts līdz 31. oktobrim (opera pēdējo reizi skanēs 26. oktobrī).

Detalizēta informācija par projektu, reģistrācija dalībai performancē un operas librets: www.sunandsea.lt

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja