Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Purvīša balvai nominē Maiju Kurševu un Ēriku Apaļo

Purvīša balvas 2019 nominācijām šī gada trešajā ceturksnī izvirzīti mākslinieki Maija Kurševa un Ēriks Apaļais, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva.

Kurševa nominēta par personālizstādi Izmeklēšana, kas laikmetīgās mākslas centrā Kim? tika eksponēta no 26.jūlija līdz 2.augustam. LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja, mākslas zinātniece Astrīda Rogule Kurševas darbu, kas veidots dažādos medijos, raksturojusi kā "ļoti tīru" un viengabalainu eksponējums.

"Fascinējošs video, kurā kā ugunskurā var lūkoties ilgi un dikti. Zīmju noslēpumainā kārtība, kuru gan rodas vēlēšanās atšifrēt, gan sametas baisi - ja nu tas ir kas tāds, ko labāk nezināt, kā Uluru. Kāds no apskatniekiem bija teicis, ka šī izstāde ir "telpiska pieredze", man tā vairāk atgādina skolas ķīmijas stundās veikto eksperimentu sajūtu - notiek kaut kas neizprotams, kā rezultātu paredzēt nevar. Tātad - izmeklēšana," Kurševas personālizstādi aprakstīja Rogule.

Savukārt Apaļais nominēt par gleznu sēriju Diaries from Earth, kas tapusi laika posmā no 2014.līdz 2018.gadam, bet Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles laikā tiek eksponēta no 2.jūnija līdz 28.oktobrim.

"Arī Ērika Apaļā gleznu gadījumā var runāt par kādu ritualizētu apsēstību. Gadu gaitā atkārtoti atstrādātie simboliskie elementi - bezmiesiski sniegavīri kā pazaudējušies putni, levitējošas grāmatas, mistiski zaru raksti vai citas zīmes - ienirst audekla melnā laukuma bezgalībā. Autora ekspozīcija Sporta ielā 2 uzjundī pārdzīvojumus un verbāli neizskaidrojamas atsauces uz mūsu kolektīvo pagātni vai varbūt nākotni. Piekrītu mākslas kritiķa Viļņa Vēja atziņai - "no šodienas pozīcijām, kad jauns mērķis nav izdomāts un apšaubīta pati progresa ideja un labākas nākotnes iespējamība, Apaļā rokdarbi izskatās kā rituāla taustīšanās pēc jauna mīta"," nomināciju pamatoja mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska.

Kopumā šī gada trešajā ceturksnī tika izvērtēti astoņi mākslas notikumi, tai skaitā Ģirta Muižnieka personālizstāde Red Shift galerijā Māksla XO, Li Bond personālizstāde 2.sezona - Epizodes LNMM izstāžu zāles Arsenāls radošajā darbnīcā, Pētera Līdakas personālizstāde Tetrix mākslas centrā Noass, Laimdotas Steķes personālizstāde IRT mākslinieku rezidenču nama D27 dārzā, Elzas Sīles personālizstāde A decent little hike on roads rural and dangerous, plus ugly galerijā Alma, un Leonarda Laganovska personālizstāde Tuvais un tālais galerijā Māksla XO.

No 2016.gada 8.decembra līdz 2019.gada 10.janvārim Purvīša balvas ekspertu darba grupā darbojas LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja, mākslas zinātniece Rogule, LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja, mākslas zinātniece un kuratore Baranovska, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, kurators Kaspars Vanags, mākslas zinātniece, kuratore, Mūkusalas Mākslas salona vadītāja Sniedze Kāle, mākslas zinātniece Inese Riņķe un mākslas zinātniece un kritiķe Santa Mičule-Hirša.

Kā ziņots, astoņi nominanti, kas pretendēs uz sesto Purvīša balvu, tiks paziņoti nākamā gada janvārī, preses pārstāvjiem iepriekš paziņoja LNMM direktore Māra Lāce.

Veiktas izmaiņas balvas izstādes un svinīgās pasniegšanas ceremonijas norisē. Izstāde LNMM telpās tiks atklāta nākamā gada 22.martā un būs aplūkojama līdz 9.jūnijam. Savukārt svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 12.aprīlī. Līdz ar šīm izmaiņām tiks izveidots skatītāju balsojums, kā rezultāts tiks noskaidrots balvas pasniegšanas ceremonijā. "Izmaiņas dod iespēju skatītājiem sekot līdzi balvas norisei. Kad nosauks balvu ieguvušo darbu, viņi jau būs redzējuši, kas tas ir, un varēs iesaistīties diskusijā par rezultātu," norādīja Lāce.

Savu dalību balvas norisē apstiprinājusi starptautiskā žūrija - 11.aprīlī Rīgā ieradīsies Berlines muzeju apvienības direktors Udo Kitelmans, izdevuma The Art Newpaper Russia galvenā redaktore Milēna Orlova, mākslas kolekcionāre Galila Barzilai-Olandē (Beļģija), galerijas Galerie Krinzinger vadītāja un īpašniece Ursula Krincingere (Vīne) un latviešu izcelsmes Austrālijas mākslinieks Imants Tillers (Kūma). Tāpat balvas žūrijā darbosies Lāce un balvas patrons, SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja