Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgā apskatāmas Ravennas vēsturisko mozaīku kopijas

"Redz, kā uz mozaīkām rotaļājas gaisma!" teic izstādes Ravennas vēsturiskās mozaīkas kuratore Ilze Egle, kad Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā iespīd saule: tās izmainās un iemirdzas zeltā.

Sadarbībā ar Ravennas pilsētas pašvaldību organizētā ekspozīcija, kas Rīgā skatāma līdz 30. augustam, ir izvietojusies Gaismas pils pirmajā stāvā un piedāvā iespēju aplūkot seno mozaīku kopiju kolekciju, kas radusies XX gadsimta vidū, lai iepazīstinātu pasauli ar šajā Adrijas jūras ziemeļu piekrastes pilsētā V un VI gs. tapušajiem mākslas darbiem, kuru oriģināli joprojām rotā Ravennas sakrālo būvju sienas. "Pārsteidz, cik ēkas ir atturīgas no ārpuses, bet iekšā - tik krāšņas. Kontrasts ir fantastisks," izstādes kuratore Ilze Egle dalās iespaidos par šīs pilsētas baznīcām, no kurām astoņas 1997. gadā tika iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Izstāde rada priekšstatu par mākslas darbiem no trim atšķirīgiem Ravennas daudzkrāsainās vēstures periodiem - Rietumromas impērijas, ostgotu valdnieka Teodoriha un Bizantijas impērijas laikiem. "Tām drīkst arī pieskarties," Ilze Egle norāda uz kopijām, kas sakrālo būvju mozaīkas ļauj ieraudzīt tuvplānā un atklāj to izgatavošanas metodi. "Uz izvēlētajiem oriģināliem tika uzlikts papīrs, uz kura rūpīgi pārzīmēja katra mozaīkas gabaliņa - smaltas - aprises," stāsta izstādes kuratore. Viņa vērš uzmanību, ka katrs no krāsainajiem stikliņiem un akmentiņiem ir izvietots savā leņķī, lai to virsmas dažādi lauztu saules starus un mozaīka pēc iespējas izteiksmīgāk spēlētos ar gaismu.

Pirmā šo kopiju izstāde notika 1951. gadā Parīzē. Kopš tā brīža ekspozīcija Ravennas vēsturiskās mozaīkas ir ceļojusi pa visu pasauli un Rīgā ieradusies no Stambulas. Ilze Egle piebilst, ka līdzi izstādei brauc arī tehniskais personāls. "Valdnieces Teodoras mozaīkas kopija sastāv no sešām daļām, kas šeit uz vietas tika montētas vairākas dienas," nianses atklāj izstādes kuratore. Uz Latvijas Nacionālo bibliotēku ir ieradušās 36 no 60 kopijām, smagākā sver ap 600 kilogramiem. Gaismas pilī redzamās ekspozīcijas māksliniece ir Anete Krūmiņa, dizaina autors - scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Līdz ar Ravennas vēsturisko mozaīku kopijām Rīgā ir apskatāmi arī laikmetīgi mākslas darbi, lai apmeklētājiem rastos priekšstats par mozaīku mākslas attīstību mūsdienās. Izstādes Bibliomosaico eksponāti ir izvietoti Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas lasītavās mezonīna, otrajā un trešajā stāvā brīvpieejas plauktos starp grāmatām. "Jums tie ir tikai jāatrod: tas nav nemaz tik viegli, toties - interesanti!" par neparastajām mozaīkām kādam Gaismas pils apmeklētājam teic Ilze Egle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja