Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rīgas Fotogrāfijas biennāle Next 2021 tiks atklāta ar Tīnas Pētersones izstādi Lai iemīlētos, klikšķini šeit

No 8. maija līdz 27. jūnijam Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu telpā Pilot būs skatāma Rīgas Fotogrāfijas biennāles Next 2021 un Latvijas Mākslas akadēmijas balvas Jaunais kurators! ieguvējas Tīnas Pētersones izstāde Lai iemīlētos, klikšķini šeit, ar kuru tiks atklāta šī gada Rīgas Fotogrāfijas biennāles programma.

2020. gada oktobrī Rīgas Fotogrāfijas biennāle Next 2021 sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju izsludināja konkursu Jaunais kurators!, aizsākot  jaunu tradīciju. Balva jaunajiem kuratoriem Latvijā dod iespēju mainīt ierasto izstāžu veidošanas politiku, piedāvājot starptautiskai mākslas videi projektus, kas būs nozīmīgi jaunpienācēji aktuālo naratīvu stāstījumā. Tāpat ar konkursa starpniecību tiek aktualizēta diskusija – cik liela nozīme mūsdienu mākslas un kultūras procesos ir kuratoram kā radošai personībai un mediatoram, lai veidotu veiksmīgāku dialoga mehānismu ar sabiedrību.

Pirmo Jaunais kurators! balvu ieguva Tīnas Pētersones pieteikums – izstāde Lai iemīlētos, klikšķini šeit –, ko piešķīra starptautiska žūrija – kurators, mākslinieks, kritiķis un PUBLICS mākslinieciskais vadītājs Pols O’Nīls (Īrija), kurators un kritiķis Andris Brinkmanis (Latvija, Itālija), mākslas zinātniece Antra Priede (Latvija), kuratore un mākslas zinātniece Maija Rudovska (Latvija) un Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas vadītāja Inga Brūvere (Latvija).

Izstāde Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit aplūko, kā iepazīšanās aplikācijas ir ietekmējušas mūsdienu romantisko attiecību veidošanas kultūru. Mākslinieki Irēna Andrejeva, Krišjānis Elviks, Konstantīns Žukovs un Elizabete Ezergaile izstādē attēlo, kā komercializētās mīlestības industrija, kuras globālais apgrozījums nu jau mērāms miljardos, kultivē ideju par mīlestību kā produktu, kur pie vislabākā "darījuma" no plašā potenciālo partneru piedāvājuma iespējams tikt, ar speciāli šim nolūkam izstrādātu algoritmu palīdzību. Kā liecina jaunākie pētījumi, vislielāko popularitāti interneta randiņu tirgū izpelnījušies "iepazīšanās supermārketi" Tinder un Grindr, kas sniedz iespēju ar vienu pirksta pieskārienu nodibināt jaunu kontaktu, gluži kā iepērkoties internetā — ātri, ērti, izdevīgi.

Izstādes ietvaros 17. jūnijā plkst. 18 notiks diskusija Kuratora loma un tās attīstība šodien, kurā diskusijas dalībnieki pievērsīsies dažādiem problēmjautājumiem, kas skar šo nozari. Diskusijā piedalīsies Irēna Bužinska, Auguste Petre, Tīna Pētersone, Kaspars Vanags un to vadīs Antra Priede. 

Rīgas Fotogrāfijas biennāle Next ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Next uzmanība tiek pievērsta Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā. Iepazīstinot ar jauniem, perspektīviem autoriem, Next programma nodrošina redzamību un platformu, lai mākslinieki un kuratori varētu pieteikt sevi plašākā kontekstā.

Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) dibināta 1919. gadā, laikā, kad veidojās Latvijas Republika, un ir vadošā mākslas augstskola Latvijā jau 102 gadus. Iemiesojot radošuma un brīvības garu, LMA spējusi pastāvēt par savu neatkarību un mērķtiecīgi attīstīties – tā kļuvusi par reģionālā un Eiropas mērogā nozīmīgu mākslas institūciju, kuras mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu un konkurētspējīgu augstāko izglītību un vispusīgi attīstīt mākslu, dizainu un zinātni, tādējādi nodrošinot jaunrades un zinātniskās pētniecības vienotību un studiju nepārtrauktību.

Latvijas Mākslas akadēmijai svinot 101. jubileju 2020. gada 20. augustā, tika atklāta eksperimentāla izstāžu telpa Pilot, kuras izveidi iniciējusi starptautiskā mākslas universitāšu savienība EU4ART Alliance – starptautisks projekts, kura mērķis ir veidot vienotu Eiropas augstākās izglītības mākslās platformu. Sadarbojoties četrām mākslas augstskolām (Latvijas Mākslas akadēmijai, Drēzdenes Mākslas akadēmijai, Romas Mākslas akadēmijai un Ungārijas Mākslas akadēmijai), tiek veicināta Eiropas augstākās izglītības kvalitāte un sekmēta sadarbība starp šīm institūcijām, kā arī akcentēta starpdisciplināra un starpkulturāla mākslas izglītības attīstība.

Izstāžu telpa Pilot ir telpa, kur gan jaunie kuratori, gan jaunie mākslinieki kopā ar pieredzes bagātiem profesionāļiem var eksperimentēt, uzkrāt pieredzi un veidot starptautiskus kontaktus. Pilot mērķis ir pievērsties regulāram un sistemātiskam jauno mākslinieku radošo prakšu atbalstam un aktīvi sekot līdzi mākslinieku attīstībai, karjeras izaugsmei, kā arī veicināt starptautisko sadarbību un atpazīstamību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja