Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Saules ceļš, cilvēki - kalni un Kurzemes Šveice

Atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150. jubileju, Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā nākammēnes, 3. oktobrī, tiks atklāts tēlnieka Ojāra Feldberga vides objekts Saules ceļš, kurš būs veltīts izcilajiem latviešu dzejniekiem un viņu mūža gājumam.

"Rainis un Aspazija ir dzimuši vienā gadā, un līdz viņa aiziešanai mūžībā aizritēja 64 gadi," stāsta tēlnieks. Tas ir laiks, kuru abi dzejnieki šajā saulē pavada vienlaicīgi - vispirms kā spēcīgas, radošas individualitātes un vēlāk jau kopīgi, viens otru iedvesmojot, dzīvojot līdzās un dalot likteņa gaitas.

Vides objekta Saules ceļš pamatā ir aptuveni septiņdesmit metrus garš metāla loks, kurā ar pulētām akmens lodēm iezīmēts saullēkts, dienas vidus un saulriets, un šis ceļš balstās uz 64 staru pāriem, - ieskicē Ojārs Feldbergs, kura vērienīgais mākslas darbs atradīsies vienā no skaistākajām Pedvāles parka vietām - Briņķu kalna nogāzē ar skatu uz Abavas ieleju. Tieši zem dienas saules atradīsies pavasarī "iestādītais" akmens, kas uz šejieni atceļojis no Brē kalna nogāzes Kastaņolā.

Šajā pašā dienā visi interesenti varēs iesaistīties divās aktivitātēs - viena no tām būs akcija Rainis zīmē ainavu, kuras ideja ir saistīta ar dzejnieka un Aspazija emigrācijas periodu no 1904. līdz 1920. gadam. Viņu valdzināja un iedvesmoja Šveices apkārtne, kura atbalsojas Raiņa atmiņu pierakstos Kastaņola un viņa radītajos zīmējumos. Savukārt akcijas dalībnieki tiks aicināti iemūžināt rudenīgi krāsoto Kurzemes Šveici (līdzi jāņem mākslas darba radīšanai vajadzīgie piederumi).

Viesi no visas Latvijas tiks mudināti piedalīties vēl vienā aktivitātē, performancē Cilvēki - kalni, kuras idejas autore ir māksliniece Laura Feldberga. Tās laikā dalībnieki varēs iejusties kalnu lomā un kopīgi veidot stāvošu figūru kompozīciju, radot dzīvu mākslas darbu uz Pedvāles dabas fona. "Ikvienam būs iespēja uz brīdi sevi sajust kā virsotni, samērot sevi attiecībā pret ainavu un citiem cilvēkiem, piedzīvot savu vienatni un saistību ar lielo pasauli," akcentē pasākuma organizatori.

Lai piedalītos šajā performancē, ir jāveic daži sagatavošanās darbi - ir jāaizpilda anketa (atrodama www.pedvale.lv) un jāizveido īpašs tērps, kura pagatavošanā nepieciešams balts pogājams krekls ar garām piedurknēm piemērotā izmērā, baltas trīs līdz četrus centimetrus platas auduma lentes, balts diegs un adata, kā arī stiprinājumi. "Koka iesmiņi, kurus izmanto šašlika gabaliņu uzspraušanai. Tos var iegādāties pārtikas un saimniecības preču veikalos," iesaka organizatori.

Savukārt līdz 10. oktobrim Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā ir skatāma biedrības Ascendum sabiedriskās kustības Mans Doms veidotā laikmetīgās mākslas izstāde. Tajā piedalās Nils Vilnis, Magone Šarkovska, Anda Lāce, Brigita Zelča-Aispure, Evelīna Deičmane, Laura Feldberga, Artūrs Bērziņš, Kristaps Ģelzis, Marta Ģibiete un Voldemārs Johansons, kurš svētdien, 20. septembrī, plkst. 14 šajā pusē vadīs radošo darbnīcu sākumskolas vecuma bērniem un viņu vecākiem Kas ir mediju māksla? (www.mansdoms.lv)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja