Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Tā nav statuja, bet noslēpumaina mirāža. Londonā notiek Alberto Džakometi retrospekcija

Muzejā Tate Modern Londonā līdz 10. septembrim būs skatāma Alberto Džakometi (1901–1966) retrospekcija

Kopā ar Matisu, Pikaso un Degā viņš tiek uzskatīts par vienu no XX gadsimta nozīmīgākajiem modernās mākslas pārstāvjiem, kas vienlīdz spilgti izpaudies gan glezniecībā, gan tēlniecībā. Izstāde Londonā, kas tapusi sadarbībā ar Alberto un Anetes Džakometi fondu (Parīze), iepazīstina ar mākslinieka skulptūrām, gleznām un zīmējumiem. Ekspozīcijā ir vairāk nekā 250 darbu, kas radīti piecos gadu desmitos.

20. gados Džakometi pārcēlās no dzimtās Šveices uz Parīzi, kur iesaistījās kubisma, vēlāk arī sirreālisma kustībā. Viņa daiļradē izpaudās interese par Ēģiptes un Āfrikas mākslu, etrusku un acteku mākslu, dekoratīvo un primitīvo mākslu. 1941. gadā Džakometi atstāja Parīzi un devās uz Ženēvu, kur palika līdz Otrā pasaules kara beigām. Tajā periodā viņš sāka veidot mazas reālistiskas skulptūras kniepadatas lielumā – tās varēja salikt sērkociņu kastītēs. Pats tēlnieks skaidrojis, ka miniatūrās vēlējies iemiesot atmiņas par draugu, kuru no attāluma redzējis Parīzē.

Pēc atgriešanās Francijā Džakometi pievērsās garenu, tievu, izstieptu figūru veidošanai – šīs ir viņa visvairāk pazīstamās skulptūras, kurās atbalsojas pēckara perioda eksistenciālais izmisums un holokausta traģisms. Katra figūra izskatās atsvešināta un izolēta – tā nav statuja, bet noslēpumaina mirāža. Tie ir novājināti cilvēki, kuri zaudējuši visu, tomēr joprojām stāv taisni, kaut kur dodas un uz kaut ko norāda ar savām tievajām rokām. Kritiķi uzsver, ka šajos darbos ir jūtams Džakometi morālais dziļums – viņš kā neviens cits tā laika mākslinieks akcentē izdzīvošanas spēku un manifestē mūsu kopīgās cilvēciskās pamatvērtības, žēlsirdību un tieksmi pēc patiesības.

Izstādē ir apkopotas ne tikai bronzas skulptūras, bet arī ģipša un māla darbi. Džakometi paticis strādāt ar ģipsi un mālu, jo šie plastiskie materiāli ļāva viņam brīvi eksperimentēt, mainīt darbu formu un skrāpēt virsmu. Daudzi no šiem trauslajiem darbiem ceļo ārkārtīgi reti. Londonā var aplūkot darbu sēriju Venēcijas sievietes, kuru mākslinieks izveidojis 1956. gada Venēcijas biennālei, un šīs skulptūras ir redzamas vienkopus pirmo reizi pēc 61 gada pauzes.

Informācija: www.tate.org.uk  

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja