Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Piena svētki. Kur ir tas piens un siers?

Neuzbāzīga un daudzveidīga izklaide svētdienai – 2. augustā Vecmīlgrāvī notiks Piena svētki

Sākumā tie bija draugi, par pirmajiem Piena svētku dalībniekiem saka Mārtiņš Mielavs, kura rīkotais festivāls no savējo burziņa ir izaudzis par nozīmīgu pasākumu pilsētas notikumu kalendārā. Tagad viens no būtiskākajiem mākslinieku izvēles kritērijiem ir neatkārtošanās princips, kuru ievērot kļūst arvien grūtāk, jo programma tiek izsijāta caur viņa paša patīk/nepatīk, kvalitātes un pieejamo finanšu līdzekļu sietu. "Latvijā nav nemaz tik daudz grupu, kuras varētu noslēgt festivālu," atzīst Piena svētku organizators un apmeklētājiem piedāvā neuzbāzīgu un daudzveidīgu izklaidi vienai svētdienai – šogad būs pat cirks.

"Es nevaru izpatikt sešpadsmitgadīgajiem – varu mēģināt, bet kādēļ? Cik es atceros sevi tajā vecumā, es drīzāk dotos uz Summer Sound Liepājā," norāda Mārtiņš Mielavs, kura izlolotais festivāls ir orientēts uz pieaugušākiem cilvēkiem. "Mēs arī paliekam vecāki," viņš piebilst un piesauc Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības LaIPA un pētījumu kompānijas TNS iegūtos datus, kas liecina, ka 21% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju šovasar bija/ir plānojuši apmeklēt vismaz vienu no Latvijā organizētajiem dažāda žanra mūzikas festivāliem, turklāt lielākā daļa jeb 40% no viņiem ir vecumā starp 40 un 55 gadiem, vairāk nekā 20% ir trīsdesmitgadnieki.

Ziemeļblāzmas gaismās

Viens no mākslinieku izvēles kritērijiem ir norises vieta. Pagājušajā gadā Piena svētki pirmo reizi izgāja ārpus savas ierastās teritorijas Aristida Briāna ielā 9 – sadarbībā ar nodibinājumu Rīga 2014 organizatori iesaistījās Rīgas apkaimju atmodināšanā un sarīkoja divus pasākumus – Lucavsalā un kultūras pilī Ziemeļblāzma ar tās Lielo zāli un Steinway & Sons koncertflīģeli, kas ļāva ieskanēties klasiskākas mūzikas akordiem. "Tur ir nepieciešamā infrastruktūra, jauki cilvēki, laba atmosfēra un oāzes sajūta daudzstāvu māju ielen kumā," par Vecmīlgrāvja piedāvātajām ekstrām stāsta Mārtiņš Mielavs, kurš šo vietu ir izvēlējies arī šīgada festivālam.

Svētkus atklās Iļģi ar mūziku no folkrokoperas Spēlēju, dancoju. Kultūras pilī Ziemeļblāzma uzstāsies grupa Sigma, kura nesen izdevusi debijas albumu Sazaroto taku dārzs. Pirms Sigmas paša komponēto mūziku atskaņos teātra režisors Vladislavs Nastavševs. Viņš ir radījis šī gada festivāla īsfilmu Zudušo draugu meklējot, kuru no šīs nedēļas sākuma var noskatīties vimeo.com. "Tā ir ainiņa no Vlada dzīves," teic Mārtiņš Mielavs. Šajā spriedzes pilnajā īsfilmā, kuras darbība risinās sabiedriskajā tualetē, piedalās aktieri Iveta Pole, Kristīne Krūze, Intars Rešetins, Toms Auniņš, Andris Keišs un Inga Alsiņa.

"Pirmo gadu tirgojam biļetes un lēnā garā pievēršamies ārzemju māksliniekiem," atklāj Piena svētku organizators, kurš festivāla muzikālo programmu ir radījis kopā ar radioraidījuma Tīrkultūra veidotājiem – skaņradi Jāni Šipkēvicu un mākslinieku Rolandu Pēterkopu. Uz parka skatuves uzstāsies igauņi Ewert and the Two Dragons, lietuvieši Garbanotas Bosistas un latvieši The Sound Poets.

Apmeklētājiem vecumā līdz 14 un pēc 60 gadiem ieeja būs bez maksas. "Pērn atnāca vietējās tantes un prasīja: "Kur ir tas piens un siers?" Viņas palika, klausījās un bija diezgan laimīgas," atceras Mārtiņš Mielavs. Lai nāk atkal! Lai nāk kopā ar mazbērniem, kuri ikdienā skraidelē pa Vecmīlgrāvja apkaimi.

Rīgas apkaimju modināšana

"Ir jāciena vieta, uz kuru mēs esam atnākuši," uzskata Piena svētku rīkotājs. Viņš pagaidām nezina, uz kurieni festivāls dosies nākamgad un kā viss izvērtīsies nākotnē. Festivāla Positivus rīkotājs Ģirts Majors no savas pieredzes zina, ka gadu no gada kļūst tikai grūtāk. "Tas ir labi, jo es neesmu tik advancēts, lai attīstītos paradīzes apstākļos," akcentē Mārtiņš Mielavs, kurš 2009. gadā kopā ar kolēģiem Ģirtu Upīti un Kasparu Poļakovu noriskēja un atvēra bāru Piens Miera ielas kvartālā, kas tajā laikā bija nomaļa vieta un visai maz atgādināja tik iemīļoto hipsteru pulcēšanās vietu.

"Tas nebija risks, tas bija loģisks solis," viņš piebilst. Vecrīgas bāros uzturējies arvien vairāk ārvalstu tūristu, un vietējiem radusies vēlme doties uz citurieni. Pēc Piena popularitātes viļņa ir sekojis kritums un sākusies īstā bāra dzīve. Garšīgs ēdiens, laba mūzika un dažādas papildu aktivitātes – tas viss diendienā prasa lielu darbu, lai šis mehānisms funkcionētu nevainojami.

Vai viņi saredz savu ieguldījumu arī visa Miera ielas kvartāla attīstībā? "Tas nebija kādas konkrētas vietas ieguldījums, tas bija krīzes ieguldījums, kas cilvēkus izsita no viņu iepriekšējās, bieži vien iluzorās komforta zonas un lika pievērsties lietām, kuras viņus patiešām interesē," apgalvo Mārtiņš Mielavs.

Piena svētki
Kultūras pilī Ziemeļblāzma 2.VIII no plkst. 14
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 9 www.facebook.com/pienasvetki

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja