Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sinfonietta Rīga sāk sadarbību ar komponistu, klarnetistu un diriģentu Jērgu Vidmani

2. februārī plkst. 19.00 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars un 3. februārī plkst. 19.00 Lielajā Ģildē savu trīs gadu sadarbību ar Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga mākslinieciskā partnera statusā aizsāks pasaulslavenais vācu klarnetists, komponists un diriģents Jērgs Vidmanis.

Abu koncertu programmā iekļauta vācu romantisma laikmeta komponista Fēliksa Mendelszona hrestomātiskā Reformācijas simfonija un paša Vidmaņa aizrautīgu meklējumu caurstrāvotās kompozīcijas, kuru lasījumos piedalīsies arī Latvijā allaž gaidītā operdziedātāja Inga Kalna.

Intriģējošs un neparasts – Jērgs Vidmanis ir viens no mūsu laika spožākajiem un daudzpusīgākajiem māksliniekiem, kurš ar vienlīdz lielu aizrautību virtuozi pārvalda klarnetes spēli, rada savu mūziku un stājas pie diriģenta pults. Nākamos gadus šis harismātiskais mūziķis veltīs darbam arī ar Sinfonietta Rīga, māksliniecisko lidojumu paceļot pretī jauniem horizontiem, periodiski, taču atkārtoti un regulāri, nodrošinot sadarbību ar orķestri un turpinot jau 2014. gadā iesākto saspēli.

Izglītojies Vācijā un talantu kalvē Džuljarda Mūzikas skolā Ņujorkā, nu savu mūziķa karjeru vada muzicējot kopā ar pasaules redzamākajiem orķestriem, sadarbojoties ar izcilākajiem diriģentiem un savu enerģiju nododot tālāk jaunajiem mūziķiem. Viņa radošā ikdiena ir aizņemta, spraiga un vienmēr kustībā – mēģinājumi un koncerti visā pasaulē, viņš vienmēr ir gaidīts kā rezidējošais mākslinieks gan Berlīnes Filharmonijā, gan Zalcburgas Festivālā, gan Elbas Filharmonijā.

Elbas Filharmonijas goda ērģelniece Iveta Apkalna par Jērgu Vidmani saka: “Jērgs ir apgarots, Jērgs ir aplaimots, un Jērgā mājo ārkārtīgi liela labestība. Jērgs ņem mūs savā ceļojumā līdzi un grib teikt, ka mūzika patiešām izglābs pasauli.” Savukārt The Guardian Jērgu Vidmani raksturo ar vārdiem: “Tas, kas viņu kā mūziķi vērš tik neatvairāmu, ir krietnā deva tīra prieka itin visā, ko viņš dara.” Viņa siltais acu skats un īpašās, neatkārtojamās mūzikas zināšanas aizrauj ikkatru, kuram ir laime savā ceļā Jērgu Vidmani satikt.

Inaugurācijas koncertiem izvēlēta kontrastējoša programma, tajā iekļaujot gan paša Vidmaņa komponēto Fūgas mākslu (Versuch über die Fuge) soprānam, obojai un kamerorķestrim, gan Fēliksa Mendelszona apjomīgo un reti atskaņoto Piekto simfoniju reminorā op. 107 (Reformācijas). Šī simfonija reiz rakstīta, atzīmējot Augsburgas Konfesijas trīssimtgadi, kura mainīja protestantu baznīcas likteni, oficiāli nodibinot luterāņu baznīcu.

Īpaši neparasts ir trešais programmas skaņdarbs, kurā savijies abu vācu mūzikas dižgaru skaņu raksts, spītējot gadsimtu laika ritumam un atstatumam. Kompozīcija Andante no Sonātes klarnetei un klavierēm ir Jērga Vidmana aranžija Fēliksa Mendelszona skaņdarbam. Šo aranžiju Vidmanis bija ilgstoši iecerējis tās liriskuma un maigās melodijas savaldzināts.

Koncertu īpašais viesis būs latviešu soprāns Inga Kalna, kuras maigais un virtuozi pakļāvīgais balss tembrs ne reizi vien jau priecējis klausītājus Sinfonietta Rīga koncertos. Inga Kalna ir viena no tiem retajiem Latvijas mūziķiem, kura ieguvusi Lielo mūzikas balvu trīs reizes, kā arī tiek augsti novērtēta neskaitāmos operas uzvedumos Latvijā un pasaulē. Spilgtais latviešu soprāns šobrīd regulāri uzstājas Vācijā, Šveicē un reizumis atgriežas arī Latvijas Nacionālajā operā un baletā. Inga Kalna ir izcila savās baroka, klasicisma un romantiskās mūzikas interpretācijās, erudīta mūziķe ar plašām zināšanām mūzikas vēsturē.

Šogad Jērgs Vidmanis Latvijas publiku uzrunās vēl vairākas reizes – gan kā diriģents, gan kamermūziķis un solists. Mākslinieciskās vadības grožus viņš pārņems par tradīciju kļuvušajos Zuzeum “Vasaras vakara kamermūzikas” koncertos, bet īpaši Volfganga Amadeja Mocarta daiļradei veltītajā programmā Vidmanis pie Latvijas klausītājiem atkal atgriezīsies novembrī.

Koncertu biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja