Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Zelta Mikrofonu par mūža ieguldījumu saņems Jānis Sproģis un Jānis Peters

24. februārī Latvijas Nacionālajā operā mūzikas ierakstu gada balvas _Zelta Mikrofons 2014 _pasniegšanas ceremonijā balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņems tenors Jānis Sproģis un dzejnieks Jānis Peters, informēja pasākuma pārstāve Līva Segliņa.

"Opervaroņi, kamermūzika, paša sacerētas dziesmas – reti kurš no Latvijas dziedoņiem bijis ar tik plašu darbības amplitūdu kā tenors Jānis Sproģis. Simtos mērāms dziedātāja allaž nevainojamo ieskaņojumu klāsts, kurā ir kamermūzika un operu ārijas, kā arī estrādes dziesmas," - tā Sproģi raksturo balvas piešķīrēji.

Sproģis dzimis 1944. gada 14. oktobrī, ar visu ģimeni tika izsūtīts, pēc atgriešanās Latvijā mūzikas skolā iemācījās spēlēt oboju, apguva ģitārspēli, kļuva par solistu Kuldīgas kultūras nama estrādes ansamblī un sāka komponēt. Vokālo mākslu Sproģis apguvis Liepājas mūzikas vidusskolā un Latvijas mūzikas akadēmijā, sekoja pedagoģiskais darbs Ventspilī un solista gaitas uz Nacionālās operas skatuves. Tur spoži atveidotas galvenās liriskā tenora lomas operās Zelta zirgs, Traviata, Jevgeņijs Oņegins un daudzās citās.

Sproģa daiļskanīgais balss tembrs un profesionālisms bijis neatsverami lielo formu skaņdarbu iestudējumos, kamermūzikas un garīgās mūzikas programmās, kas ar ovācijām sveiktas tālu aiz Latvijas robežām. Savu cilvēcisko un radošo drosmi dziedātājs apliecināja arī Lielvārda tēlā rokoperā Lāčplēsis. Pēdējos gadu desmitos Jāņa Sproģa balss iemūžināta visdažādākā žanra ierakstos no Emīla Dārziņa solodziesmām līdz paša sacerējumiem. Vairāki daudzpusīgā dziedoņa albumi dažādās nominācijās tikuši izvirzīti Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai.

"Dzejnieks Jānis Peters vārdus devis vairāk nekā 1000 dziesmām. To vidū teātra un kinomūzika, kora dziesmas, tās skan kā Dziesmusvētkos, tā pie svinību galda, tiek atskaņotas koncertos un ir iemūžinātas neskaitāmos ierakstu albumos," Jāņa Petera nozīmi Latvijas mūzikā uzsver Zelta Mikrofons 2014 balvas piešķīrēji.

1939. gada 30. jūnijā Priekulē dzimušais Jānis Peters jau bērnībā zināja, ka būs rakstnieks, taču dzīve viņa aizveda uz Liepājas teātri, kur topošais dzejnieks no sirds iemīlēja mūziku. No skatuves strādnieka uzkalpojies par režisora palīgu, jauneklis kļuva par vietējo laikrakstu korespondentu. 1961. gadā publicēts Petera pirmais dzejolis Kaist pīlādzis sniegā. Jauno censoni atzinīgi novērtēja kolēģi kā Liepājā, tā drīz vien arī galvaspilsētā Rīgā, laikrakstu un žurnālu redakcijās. Sekoja atbildīgi amati Rakstnieku savienībā un aktīvs sabiedriskais darbs, 90. gados Jānis Peters kļuva par Latvijas vēstnieku Krievijā.

Jau 1971. gadā sākās Jāņa Petera sadarbība un draudzība ar komponistu Raimondu Paulu. Šo gadu desmitu laikā kopā radītas simtiem dziesmu, mūzikli Māsa Kerija, Nāc pie puikām, mūzika daudzām teātra izrādēm. Petera spēkos bijis arī Ulda Stabulnieka, Mārtiņa Brauna, Zigmara Liepiņa, Ivara Vīgnera un daudzu citu skaņražu melodijas padarīt tautā iemīļotas un nemirstīgas.

Balvu pasniegšanas ceremonijai no Latvijas Nacionālās operas varēs sekot kanālā LNT, kā arī Izklaides kanāla 2 un portāla www.skaties.lv tiešraidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja