Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aicina uz Latvijas un Lietuvas kamermūzikai veltītu koncertu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas korē, 16. oktobrī, plkst.19 notiks kamermūzikas koncerts Satiekoties. Latvijai un Lietuvai – 100, kurā skanēs mūsdienu latviešu un lietuviešu komponistu mūzika, tostarp jaundarbs, kura pirmatskaņojumu dzirdēsim koncertā, informēja pasākuma pārstāve Anete Pitena.

Koncertā muzicēs dziedātāja Gunta Gelgote, flautists Ģiedrs Gelgots un pianiste Aija Kuzmane, bet to papildinās mūzikas žurnālistes Ilzes Mednes ievadvārdi.

“Soprāns un flauta mūzikā satiekas baroka laikmetā, dažu romantisko operu ārprāta skatos un impresionismā. Kad šis repertuārs bija iepazīts, vēlējāmies koncertprogrammās iekļaut mūsu komponistu mūziku, mūsdienu sacerējumus. Radās vēlēšanās atrast repertuāru tikai balsij un flautai, lai to varētu spēlēt jebkur, arī vietās, kur nav klavieru. Salikums – tikai flauta un soprāns – nav bieži sastopams. Komponistus rosinājām mums rakstīt un esam saņēmuši izcilus skaņdarbus – tehniski izaicinošus, sarežgītus, pat eksperimentālus. Liels prieks, ka publikai visdažādākajās koncertvietās šī mūzika sniedz patīkamus atklājumus un pārsteigumus. Gan mūsu duets, gan komponisti pārstāvam Latviju un Lietuvu. Tad dabiski, ka kopā arī svinam šī gada nozīmīgos svētkus” stāsta dziedātāja Gunta Gelgote.

Koncertam izvēlētā programma ļaus saskatīt muzikālās paralēles abu tautu kultūrā un mūsdienu mūzikas izteiksmes līdzekļos. Līdzās nacionālajai noskaņai šajā mūzikā jūtams pasaules pieskāriens caur austrumniecisko kolorītu Georga Pelēča ciklā un kosmopolītisko skatījumu Onutes Narbutaites skaņdarbā. Laikameta elpa jūtama arī Mārtiņa Viļuma Gaismojumos, kā arī nesen tapušajā Gundegas Šmites un Dimitra Maronida jaundarbā.

Koncerta programmā dzirdēsim Georga Pelēča ciklu Par mīlestību ar Sālamana Augstās dziesmas tekstiem, lietuviešu komponistes Onutes Narbutaites skaņdarba Labirints pirmatskaņojumu, Lietuvā dzīvojošā latviešu komponista Mārtiņa Viļuma opusu Gaismojumi, kas tapis 2017. gadā, bet vēl nav izskanējis Rīgā, kā arī Gundegas Šmites un grieķu komponista Dimitra Maronida kompozīciju-duetu, kas rakstīts Gelgotu duetam – Atkal. Yellow Free, kas arī piedzīvos pirmatskaņojumu Rīgā.

Soprāns Gunta Gelgote regulāri uzstājas Lietuvas Nacionālajā Operas un baleta teātrī, kā arī Gintara Rinkēviča vadītajā Viļņas Pilsētas operā. Kā soliste dziedājusi ar dažādiem orķestriem, vairākkārt ar Sinfonietta Rīga un LNSO, arī šajā sezonā. Kamermuzikā sadarbojusies ar ērģelnieci Kristīni Adamaiti un saksofonistu Arti Sīmani, pianistiem Hertu Hansenu un Aldi Liepiņu, čellistu Ēriku Kiršfeldu. Gunta bieži piedalās mūsdienu mūzikas atskaņojumos, viņai arī veltīti vairāki jaunās mūzikas opusi. 2009. gadā saņēmusi Latvijas Lielo mūzikas balvu kategorijā Gada debija.

Ģiedrs Gelgots (Giedrius Gelgotas) ir Lietuvas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieks. Republikas un starptautisku konkursu laureāts gan kā solists, gan kā Lietuvas Flautu kvarteta un Lietuvas Sv. Kristofora koka pūšaminstrumentu kvinteta dalībnieks. Kauņas Vītauta Dižā univerisitātes docētājs.

Aija Kuzmane ir Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas koncertmeistare un koncertmeistaru klases pedagoģe, kā arī klavierspēles skolotāja Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolā. Regulāri gatavo solo un kamermūzikas koncertprogrammas kopā ar soprānu Guntu Gelgoti un norvēģu baritonu Steinu Šervoldu.

Ieeja koncertā bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja