Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Akustikas apguve un gaidīta atkaltikšanās

Sinfonietta Rīga sāk sezonu ar Vinetu Sareiku un Gregoru Zīglu.

Izcilā latviešu vijolniece Vineta Sareika, kura šoreiz Rīgā ierodas kopā ar savu kolēģi Berlīnes Artemis kvarteta altistu Gregoru Zīglu, atskaņoja solopartijas Volfganga Amadeja Mocarta koncertsimfonijā, kas iekļauta Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga 11. sezonas atklāšanas koncertā, 23. septembrī, Lielajā ģildē.

Koncertā, kuru diriģēs Sinfonietta Rīga dibinātājs un ilggadējais mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē, skanēja izcili klasicisma un romantisma laikmeta skaņdarbi, kā arī mūsdienu latviešu mūzika. Proti, līdzās Mocarta 1779. gadā radītajai Sinfonia Concertante vijolei, altam un orķestrim ar vērienu izskanēja Franča Šūberta Lielā simfonija Do mažorā un mūsdienu latviešu nepieradinātā eksperimentētāja Kristapa Pētersona opuss Akustikas apguve, kas pirms diviem gadiem tika komponēts speciāli izpildījumam Spilves lidostā. Tāpēc tā ir kamersimfonija lielam ansamblim un trīsstāvīgai telpai. Lielajā ģildē akustikas apguve tiks sākta atkal no jauna.

Jūrmalniece Vineta Sareika, kura 2009. gadā kļuva par Karalienes Elizabetes konkursa laureāti Briselē, turpina šārudens neparasti spožo Latvijas mūzikas "zvaigžņu lietu" Rīgā un citās Latvijas koncertzālēs. Meistarību noslīpējusi Parīzes konservatorijā un Karalienes Elizabetes mūzikas kapelā pie Ogistēna Dimē, latviešu vijolniece kā soliste sadarbojusies ar ievērojamiem orķestriem – Beļģijas Nacionālo orķestri, Londonas filharmonisko un Londonas kamerorķestri, turklāt viņa bijusi Karaliskā flāmu orķestra koncertmeistare.

Pasaules slavu guvušo diriģentu, vijolnieces sadarbības partneru, vidū ir, piemēram, Andris Nelsons, Pols Gudvins un Žerārs Korstens. Viņas vijole skanējusi Ņujorkas Kārnegīhollā, Berlīnes filharmonijā, Sidnejas koncertzālē, Kenedija centrā Vašingtonā, Londonas Vigmora zālē, Isumi zālē Osakā, bet šā gada maijā – četrās Latvijas pilsētās, prezentējot kopā ar Sinfonietta Rīga ierakstīto Antonio Vivaldi koncertu ciklu Gadalaiki. Par pasaulslavenā Artemis kvarteta pirmo vijoli V. Sareika kļuva 2012. gadā.

Gregors Zīgls, kurš koncertā un arī kvartetā Artemis spēlēja altu, visupirms ir izcils vijolnieks, kurš izskolojies Zalcburgas Mozarteum un Īstmena Mūzikas koledžā Ņujorkā, vairākkārt kļuvis par Vācijas Nacionālā mūzikas konkursa Jugend Musiziert laureātu un kopš 1997.gada kā vieskoncertmeistars regulāri muzicē Eiropas labākajos orķestros. Artemis kvartetā viņš sākotnēji bija vijolnieks, bet pie alta pults stājās pēc kolēģa nāves. Tāpat kā Vineta Sareika, G. Zīgls skolo jaunos talantus Berlīnes Mākslas universitātē un Karalienes Elizabetes mūzikas kapelā Briselē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja