Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Alta vijoles princis Risanovs: tās nav tikai notis

"Ekspresīvs un veikls, meistarīgs melodiskajās līnijās un dinamikā, Risanovs ir kā alta vijoles princis citu altistu vidū, un šis neapšaubāmi ir viens no viņa labākajiem ierakstiem," tā ietekmīgais mūzikas izdevums The Gramophone vērtē pasaulslavenā altista Maksima Risanova sniegumu jaunajā, kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga ierakstītajā dubultalbumā In Schubert’s company (Onyx, 2017).

Šonedēļ viņi divos koncertos Latvijā – 7. decembrī Daugavpils Vienības nama koncertzālē un 9. decembrī Vidzemes koncertzālē Cēsis – atskaņos daļu no ierakstā iekļautajiem Franča Šūberta darbiem, kā arī smeldzīgi lirisko 8. Nepabeigto simfoniju un trīs mūsdienu komponistu darbus par Šūberta tēmām.

Kāpēc tieši Šūberts?

Šūbertu es izjūtu ļoti personiski. Viņā mani piesaista dziļums un īsais mūžs, kurā viņš tik daudz paspējis, tomēr varbūt nepaguva atvērties līdz galam. Viņa mūzikai piemīt īpašs smalkums. Šūberts ir pirmais romantiķis un vēstīja nevis globālu, bet dziļi personisku cilvēka traģēdiju. Šūberta mūzika arī ļauj sevi attīstīt tālāk, tā dod daudz iespēju šodienas komponistiem, tāpēc sociālajos tīklos aicināju viņus radīt nelielus Šūbertam veltītus skaņdarbus. Trīs komponisti katrs citādi turpināja Šūberta idejas. Leonīds Desjatņikovs Veco leijerkastnieku uzrakstīja jau pirms divdesmit gadiem vijolniekam Gidonam Krēmeram, atzīmējot Šūberta 200. jubileju. Es jau pirms laba laika izveidoju pārlikumu altam. Ar Dobrinku Tabakovu sadarbojos pastāvīgi, bet trešo autoru atradu sava "konkursa" rezultātā. No atsūtītajiem 15 darbiem izvēlējos Sergeju Ahunovu, par kuru neko vispār nebiju dzirdējis. Izrādās, viņš tikai tagad ienāk klasiskās mūzikas pasaulē, jo bija rokmūziķis un populāru dziesmu autors. Palūdzu uzrakstīt vēl vienu opusu – tapa versija par Šūberta balādi Meža ķēniņš. Enerģiskais skaņdarbs klausītājiem ļoti patīk. CD gatavoju ļoti ilgi, jo Šūberta skaņdarbus (Polonēzi vijolei un divas sonātes) vajadzēja pārlikt altam. Albumā arī diriģēju 5. simfoniju.

Kas piesaista Latvijā?

Es jau sen draudzējos un sadarbojos ar vairākiem lieliskiem latviešu mūziķiem. Man patīk šeit atbraukt, ļoti patīk Rīgas vecpilsēta, Latvija un latvieši, piemēram, diriģents Māris Sirmais, ar kuru arī esam ierakstījuši CD. Bieži sadarbojos ar Sinfonietta Rīga. Nākamgad kopā firmai BIS ierakstīsim Pētera Vaska autordisku. Tajā spēlēšu alta koncertu un diriģēšu Pirmo simfoniju Balsis. Vaska alta koncertu šoruden atskaņoju Tallinā un vēl trīs koncertos Skotijā.

Apskaudāt vijolniekus?

Man ir tik daudzpusīga radošā dzīve, ka drīzāk viņiem vajadzētu mani apskaust. Es ļoti skaidri zinu, kāpēc esmu altists, nevis vijolnieks, un kāpēc esmu diriģents. Lai gan esmu viens no retajiem altistiem ar solista karjeru, es nevarētu spēlēt tik ātri kā vijoļvirtuozi. Es vispār neciešu ātrumu. Man patīk dziļums, nesteidzīga iedziļināšanās. Mūzikā un muzicēšanā mani saista krāsas, noskaņas, emocionālie stāvokļi, tēli, raksturi. Patiesībā gribēju kļūt par aktieri un reiz pat piedalījos provēs Holivudas filmai par Antonio Vivaldi. Es dievinu teātri un kino, un mūzika man vienmēr saistās ar spilgtām iztēles ainām, raksturiem, tēlainu darbību, jūtām. Tās nav tikai notis.

Top komentāri

Kika
K
Nu jau Latvijas zurnalugas lidzinas Krievijas zurnalugam plebejiem ar princiem, karaliem, primadonam, imperatricam...pretigi un nepatikami lasit sadus rakstus, ka talantigus cilvekus sava nozare, aroda apmeta ar tiem nepiemerotiem tituliem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja