Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Andris Nelsons varētu vadīt pasaules labāko orķestri

Berlīnes filharmoniķi mūzikas pasaules rangu tabulā ir ar kārtas numuru 1, tas ir vislabākais orķestris starp labākajiem. Kopš šī gada janvārī tā vadītājs sers Saimons Retls ir paziņojis par sava līguma tālāku nepagarināšanu un tas beidzas ar 2018. gadu, karsti tiek diskutēts par Berlīnes filharmoniķu nākamo vadītāju.

Berlīnes lielākais dienas laikraksts Der Tagesspiegel raksta, ka viens no kandidātiem, par kuru tiek runāts atkal un atkal, ir Andris Nelsons. «Trīsdesmit četrus gadus vecais latvietis apvieno sevī talantus, kuri jau viņa skolotāju Marisu Jansonu uzveda pašā augstienē: nekad nebūt apmierinātam mēģinājumos, vienmēr ar mūziķiem tajos kaut ko kopā iegūstot, smags darbs bez jelkādām zvaigžņu manierēm, fantāzija un absolūta atdevība.»Viens no lielākajiem un ietekmīgākajiem Vācijas laikrakstiem Frankfurter Allgemeine Zeitung šī orķestra vadītāja izvēli pielīdzina Romas pāvesta izraudzīšanai un raksta, ka viens no aktuālākajiem kandidātiem ir Andris Nelsons.Pagājušās nedēļas nogalē Berlīnē Andris Nelsons jau sesto reizi uzstājās kopā ar Berlīnes filharmoniķiem, šoreiz atskaņojot Mocarta 33. simfoniju, Riharda Vāgnera operas Tanheizers uvertīru un Dmitrija Šostakoviča 6. simfoniju. Visi trīs koncerti bija pilnībā izpārdoti, cilvēki pat sēdēja korim paredzētajās vietās uz paaugstinājuma, cieši saspiedušies cits pie cita. Piektdienas koncerts tika translēts simt piecdesmit Vācijas kinoteātros.FAZ par šo koncertu raksta: «Vai kāds jelkad būtu domājis, ka Riharda Vāgnera operas Tanheizers priekšspēle arī tā varētu skanēt? Ar lielumu, kas nav iebiedējošs? Ar labestību, kas tiek dāvāta bez aprēķina? Ar mīlestību, kurai nav klāt varmācības? Andrim Nelsonam tas ir izdevies, bez jelkādas kapelmeistariskas izcakošanas, bet veidojot frāzes tik maigi un plaši, cik vien tas iespējams, stingri savienojot skaņu un lielajā telpā plānojot skaņas spēku. Neviens no augstākajiem punktiem netiek panākts ar piespiešanos, tas izdodas organiski. Tikai daži diriģenti - pat kopā ar šo teicamo orķestri - to ir sasnieguši ar tādu dziļi saviļņojošu atbrīvotību.»Ņemot vērā, ka Andris Nelsons varētu būt Saimona Retla pēctecis, lielākā recenzentu daļa šo koncertu ir aplūkojusi īpaši piekasīgi, ķidājot diriģenta darbu līdz detaļām un slīcinot lasītāju profesionālajā terminoloģijā. Viskritiskākā recenzija atrodama Berliner Zeitung, kur tās autors pārmet Nelsonam muzikālu neprecizitāti, un tomēr raksts noslēdzas šādi:«Andris Nelsons spēj ārkārtīgi daudz, viņa interpreta fantāzija strādā ļoti precīzi, daudzas savas idejas viņš pārtulko skaņās pilnīgi ģeniāli. Viņa spēja reizumis naivi sajūsmināties atstāj efektu, taču izliekas arī kā - pagaidām? - viņa muzikālā lasījuma robeža. Taču kur gan ir vēl kāds cits diriģents vecumā starp 30 un 50, kurš būtu par viņu oriģinālāks?»Starp iespējamajiem Berliner Philharmoniker vadītāju kandidātiem tiek minēti arī Kristians Tīlemans, Gustavo Dudamels, Simone Janga, Kirils Petrenko, Pāvo Jervi. Taču galīgā izvēle pieder orķestrim. Berliner Philharmoniker vadītāju nevar iecelt neviens no augšas, to ievēl paši mūziķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja