Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Atklās pasaulei nedzirdētu Brāmsu; kantātes Rinaldo pirmatskaņojums Latvijā

Vācu romantisma komponista Johannesa Brāmsa dramatiskās kantātes Rinaldo pirmatskaņojumu Latvijā sagatavojis Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vīru koris Gaudeamus mākslinieciskā vadītāja Ivara Cinkusa vadībā sadarbībā ar Liepājas simfonisko orķestri (LSO) un izcilo igauņu tenoru Mati Turi. Kantātes izpildījumam sekos velte RTU 150. jubilejai - Brāmsa laikabiedra Johana Štrausa dēla valšu kaleidoskops Pie skaistās, zilās Donavas.

Kāpēc izvēlējies Brāmsa kantāti, kuru šeit nezina?

Idejai saknes rodamas Gaudeamus Austrijas braucienā, kur koncertējām Haidna zālē Esterhāzi pilī Eizenštatē un Vīnes Musikverein. Tas deva impulsu paspēlēties ar austriešu un vācu mūziku, turklāt jau sen gribēju pieķerties Rinaldo. Johans Volfgangs Gēte savu poēmu Rinaldo radījis par itāļu XVI gs. dzejnieka Torkato Taso eposa Atbrīvotā Jeruzaleme epizodi. Tā vēsta par pirmā Krusta gājiena bruņinieka Rinaldo krišanu apburošās raganas Armīdas mīlas valgos un viņa kareivju centieniem savu vadoni atgriezt pie kristieša pienākumiem. Atrast nedzirdētu Brāmsu nav tik vienkārši, taču Rinaldo arī pasaulē neatskaņo bieži. Nav saprotams, kāpēc, jo kantāte ir pilnasinīgs, krāsains, dramatisks skaņdarbs, kur Brāmss parādās simfoniķa briedumā. Te ir gan Bēthovena simfoniju vērienīgums, gan izpaužas Brāmsa melodiķa talants. Mūzikas vēsturē vispār nav daudz lielo darbu vīru koriem.

Gaudeamus vīriem tas ir ciets rieksts?

Gaudeamus tiek galā, jo ir diezgan varošs vīru koris, kas dziedājis arī daudz sarežģītākus darbus. Taču kantāte ir ļoti prasīga vokālā skanīguma ziņā - jāskan pāri orķestrim, dziedot galējās dinamikās un augstā tesitūrā. Pirmatskaņojumā Vīnē dziedājuši 300 vīru, bet orķestrī bija 150 mūziķu. Mums būs 70 vīru un ap 50 mūziķu orķestrī. Talkā nāk 10 profesionāli lielu balsu īpašnieki.

Kā pašlaik klājas vīru koru kustībai Latvijā?

Vīru kori ir stabili. Kopš 2003. gada Dziesmu svētkiem neviens nav izmiris, un pat ir atdzimis vīru koris Rēzeknē. To vada Jānis Mežinskis, bet kora prezidenta keramiķa Andra Ušpeļa mājās es uztaisīju savu pirmo un vienīgo podu. Priecājos, ka vīru koros ienākuši gados jauni dziedātāji. 2012. gadā mums būs divi lieli notikumi: Baltijas un Ziemeļvalstu vīru koru festivāls Tartu jūnijā pulcēs ap 4000 dziedošo vīru. No Latvijas pieteikušies 14 koru. Pirms tam 2. jūnijā Ogrē būs Latvijas sievu un vīru koru salidojums, kas notiek reizi piecos gados. Reize, kad vīri un sievas var izdziedāties no sirds.

Koncerts. J. Brāmsa kantātes Rinaldo pirmatskaņojums Latvijā. Lielajā ģildē 29. oktobrī plkst. 18.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja