Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Atveras, kad citi aizveras. Otro reizi notiks festivāls Kartupeļpalma

Apmeklējot festivālus, klausītājam, kuru mūzika interesē un kurš tajā kaut kādā mērā orientējas, ir sava vīzija, kādu mākslinieku (protams, joprojām dzīvo un aktīvo) šajā festivālā pietrūkst, lai to varētu uzskatīt par pašu pilnību. Droši vien tas ir līdzīgi kā ar krogu vai klubu apmeklētājiem, kuri draudzīgi, bet bieži vien arī apnicīgi mēģina vakara dīdžejam "palīdzēt", pasakot priekšā, kuras grupas konkrēto dziesmu tūliņ pat vajadzētu uzlikt. Ja atskan kāda cita dziesma, viņš to var arī neatpazīt, jo, mēģinot izlikties gudrāks par dīdžeju, viņš beigu beigās ir spiests atzīt, ka tā bijusi vienīgā tās grupas dziesma, ko viņš līdz šim zinājis, un tā otrā, kas labāk iet pie sirds dīdžejam vai šajā brīdī liekas iederīgāka, viņam nemaz nepatīk.

Vēl gadās tāda situācija, kad dīdžejs savā smagajā plašu somā patiešām ir sameklējis prasīto dziesmu, bet vienīgais cilvēks, kurš to gribējis dzirdēt, ir izgājis uzsmēķēt un atgriezies grib, lai to uzliec atkal...

Kuratora veidots festivāls

Droši vien katram mūzikas žurnālistam, kritiķim, dīdžejam būtu savs saraksts, ko viņš gribētu dzirdēt savā ideālajā festivālā. Viņš zina, ka nav vienīgais ar šādu gaumi, lai spētu ar savu izvēli iepriecināt arī citus cilvēkus. Lielbritānijā, AS V un Austrālijā notiek festivāli All Tomorrows Parties, kuros par kuratoriem, kas atlasa dalībniekus, tiek aicinātas mūzikas un citu mākslas jomu autoritātes – Niks Keivs, Devendra Banhārts, Džims Džārmušs, Sonic Youth, Portishead, Mets Greinings, Belle & Sebastian, Yeah Yeah Yeahs, TortoiseThe Mars Volta, Mogwai u. c.

Pagājušā gada sākumā man bija tas gods saņemt uzaicinājumu no Salaspils domes līdzīgā veidā organizēt festivālu, kam tika dots nosaukums Kartupeļpalma, jo tas ir augs, kas atveras vakaros un naktīs, kad visi citi ziedi aizveras. Tādi ir arī festivāla mūziķi, kuri top sadzirdami, kad pieklust tie, kas zināmi katram, jo tiek skaļi no visām pusēm reklamēti un lielākajai daļai cilvēku šķiet, ka viņi ir vienīgie, kas Latvijā nodarbojas ar mūziku.

Ilgus gadus notiek festivāli Skaņu mežs un Zemlika, kas godam aizpilda lauciņu starp populāro un akadēmisko mūziku, sauktu arī par skaņu mākslu, nepieradināto, avangarda vai eksperimentālo mūziku, bet Kartupeļpalma nepretendē uz šādu nišu. Tajā skan ļoti dažāda mūzika, arī tāda, ko varētu dēvēt par nosacīti populāro, bet to par savējo uzskata festivāla programmas veidotājs, kurš turpat trīsdesmit gadu darbojas mūzikas žurnālistikā, apmeklē simtiem koncertu un klausās tūkstošiem albumu, intervē latviešu un ārzemju mūziķus, veido Radio Naba nedēļas autorraidījumu Zibens pa dibenu par visu laiku labākajiem latviešu mūzikas albumiem, darbojas gan Zelta mikrofona, gan Austras balvas un dažādu festivālu žūrijā, šogad ticis nominēts Normunda Naumaņa balvai mākslas kritikā. Savu pamatīgo, ilgu gadu garumā krāto ierakstu kolekciju liek lietā, atskaņojot to publiski dažādās izklaides vietās.

Nav lietu, kuras var patikt visiem, jo tas, kas paredzēts visiem, patiesībā nav paredzēts nevienam. Kartupeļpalmas dalībnieki netiek festivāla programmā tikai tāpēc, ka varētu savākt vairāk cilvēku, – visi tur ir savas mūzikas dēļ, un, ja arī tā iepatīkas daudziem, man par to tikai prieks.
 

Visas puķes izdzīvos 

Pagājušā gada programma bija gatava jau autobusā nepilnas divdesmit minūtes ilgajā atceļā no Salaspils pēc pirmajām sarunām par festivāla rīkošanu Botāniskajā dārzā. Židrūns, Jūk, Bērnības milicija, ApēdājsInokentijs Mārpls, Rīgas modes, Viņa, Ozols un Tehnikums, Baložu pilni pagalmi un Spāre drīz vien labprāt piekrita piedalīties pirmajā Kartupeļpalmā, kur neviens koncerts nepārklājās, jo notika pārmaiņus uz divām skatuvēm, tātad arī nokavēt neko nevarēja, jo attālumu starp abām skatuvēm var veikt dažu minūšu laikā.

Jebkurš klātesošais – gan mūziķi, gan apmeklētāji – pirmo Kartupeļpalmu atzina par izdevušos un vērtīgu piedzīvojumu. Iepriekš sev lielākoties nepazīstamo muzikālo piedāvājumu novērtēja arī Salaspils pārstāvji, kuri sākumā gan bija nobažījušies, kas notiks ar Botānisko dārzu, kad te sabrauks visu šo grupu fani, bet viss noritēja neticami gludi – neviena reto augu dobe netika izbradāta, un ar tukšām alus glāzēm un izsmēķiem teritorija nebija piemētāta.

Tika saņemts akcepts un atbalsts nākamās Kartupeļpalmas rīkošanai, un šogad 13. jūlijā festivāls būs jau garāks: pagājušajā gadā notika desmit koncertu, šogad būs septiņpadsmit.

Labas latviešu mūzikas netrūkst, tāpēc šoreiz Kartupeļpalmas dalībnieku sastāvs ir pavisam cits. Festivālu ievadīs jaunākā grupa, kas mani pēdējā laikā uzrunājusi ar savu, kā mākslinieki paši to dēvē, – "murgroku", pēc tam – jau par klasiķiem uzskatāmie Zig Zag un Alis P, kas darbojas kopš 80. gadiem.

90. gadu "produkti" ir Fuck Art, Voiceks Voiska un Helēna Kozlova, kura spēlēs dziesmas no grupas Skumju akmeņi repertuāra, būs Martas asinis, Ezeri, Sigma un Zāle, Evija Vēbere un Waterflower, ar saviem visneprognozējamākajiem koncertiem pazīstamais pašlaik iepauzējušās pankgrupas Mazie smirdīgie kociņi līderis Simons Krasts, smagās mūzikas grupas Eschatos dziedātājas Kristiānas Kārkliņas soloprojekts Pamirt, kā arī Sonntags Legion un Ņikto – noteikti pēdējo gadu labākā grupa Latvijā, kuras dziesmas ir krievu valodā.

Festivālu noslēgs smagā rokenrola trio Rūsa, lai visus sapurinātu un dotu spēku ar pirmajiem vilcieniem vai autobusiem atgriezties mājās. Telšu pilsētiņas festivālā nebūs, jo, kā to gadījies novērot un arī pašam dažkārt piedzīvot, pastāv iespēja teltīs uzkavēties visu festivāla laiku un uz koncertiem nemaz neaiziet, bet Kartupeļpalmas mērķis ir sniegt cilvēkiem muzikālu baudījumu, nevis iespēju izgulēties. Izgulēties mēs visi varēsim katrs savā kapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja