Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Baltijas vienotība mākslā, mūzikā, kino

Kurzemes pusē sācies daudzpusīgais festivāls Via Baltica.

Laikā, kad atceramies unikālo Baltijas valstu brīvības akciju Baltijas ceļš, Kurzemē festivālā Via Baltica jau septīto gadu pēc kārtas tiksies Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mūziķi un mākslinieki, piedāvājot koncertus, izstādes, kinoseansus.

Festivāla ietvaros jau atklātas divas izstādes, kas būs skatāmas visu augustu. Latvijas neatkarības tēmai veltītajā vēsturiskajā ekspozīcijā Latvija 1939–1991: no okupācijas līdz brīvībai Liepājas muzeja filiālē Liepāja okupāciju režīmos Latvijas valsts un tautas likteņgaitas atspoguļo dokumenti, fotogrāfijas un teksti. Savukārt Liepājas muzejā un galerijā Romas dārzs apskatāma Baltijas valstu laikmetīgās mākslas izstāde Ceļš, kas apvieno dažādu paaudžu autorus ar atšķirīgiem izteiksmes veidiem un dažādu pieredzi. Baltijas ceļa tēma atspoguļota daudzpusīgos mākslas žanros, kuros mākslinieki izgaismo arī svarīgo izvēles brīvību – būt par mākslinieku.

Via Baltica saviem apmeklētājiem piedāvās arī trīs 2016. gadā tapušas neatkarības tematikai veltītas filmas. Filma Senekas diena vēsta par 1989. gadu, kad notika Baltijas ceļš. Dokumentāla filma Savējie sapratīs stāsta par 60.–80. gadu latviešu rokmūziķiem, savukārt dokumentāla filma Degošais – par Iļju Ripsu, studentu, kas sevi aizdedzināja pie Brīvības pieminekļa, protestējot pret padomju okupāciju Čehoslovākijā.

Festivāla koncertu sēriju atklās jaudīgās un niansētās balss īpašnieces Elzas Rozentāles un grupas Bur mani uzstāšanās ar etnodžeza programmu 18. augustā plkst. 19 Liepājas Romas dārza pagalmā. 19. augustā Via Baltica aicina uz Kuldīgas mākslas namu, kur plkst. 15 uzstāsies trio Piano Voice Beat (pianists Gļebs Beļajevs, kahona virtuozs Pāvels Račiks un soprāns Madara Ivane), bet nesen pēc rekonstrukcijas atvērto Kuldīgas mūzikas skolas vēsturisko ēku plkst. 18 ieskandinās programma Skaņu pilis. Tā tapusi latviešu un lietuviešu sadarbības rezultātā – Viļņā dzīvojošais latviešu soprāns Gunta Gelgote kopā ar lietuviešu flautistu Giedrjus Gelgotu un latviešu pianisti Aiju Kuzmani atskaņos pēc festivāla pasūtījuma radītus latviešu un lietuviešu komponistu – Mārtiņa Viļuma, Lauras Gustovskas un Onutes Narbutaites – jaundarbus. Skaņu pilis būs dzirdamas arī koncertā Promenade Hotel Hika zālē Liepājā 20. augustā plkst. 19 un Rudbāržu muižas Varoņu zālē 22. augustā plkst. 19 (variētā versijā). 23. augustā plkst. 19 Promenade Hotel Hika zālē viesosies leģendārā igauņu senās mūzikas grupa Hortus musicus un tās mākslinieciskais vadītājs Andress Mustonens.

Festivāls Via Baltica izskanēs 26. augustā Liepājas pludmalē, kur plkst. 21 jūras krastā notiks festivāla noslēguma bezmaksas koncerts. Tajā ar savu virtuozo hanga spēli uzstāsies Raimonds Tiguls. Koncertā tiks pieminēta arī Senās uguns nakts, kad apdzīvotās vietās ap visu Baltijas jūru tiek iekurti ugunskuri.

Sīkāk par festivālu – www.viacultura.lv/viabaltica

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja