Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ceļš mūsu mūzikai pasaulē

Ierakstu kompānija Skani darīs latviešu mūziku pieejamu pasaulē

Reiz koncertā Parīzē kopā ar pianisti Dzintru Ērlihu spēlēju Jēkaba Mediņa Romanci. Klausītāji, franči, nāca un jautāja: kas tas bija? Vai Šūberts? Šūmanis? Viņi to liek vienā kvalitātē. Latviešu mūzika patiešām ir vērtīga. Bet kāpēc tā nav pazīstama? Kāpēc zina norvēģu klasiķi Grīgu, somu Sibēliusu, dāņu Nilsenu? Kāpēc viņi ir šo zemju nacionālās kultūras zīmoli, bet mūsu Dārziņš, Vītols, Alfrēds Kalniņš ne? Tā sev daudzreiz jautādams, klarnetists Egīls Šēfers ceļā sastapis darbīgo domubiedri Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) vadītāju Ināru Jakuboni.

Starts Latvijas simtgadei

LMIC paspārnē darbu sākusi jaunā nacionālā ierakstu kompānija Skani, kuras mērķis ir padarīt pieejamus klausītājiem visā pasaulē labākos latviešu mūzikas paraugus. 24. septembrī Skani laiž klajā jaunu Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas veidotu ierakstu Klusuma auglis (The Fruit of Silence), tā aizsākot īpašu Latvijas simtgadei veltītu četru mūzikas albumu sēriju. Šajā ierakstā skan Kristapa Pētersona, Maijas Einfeldes, Jura Karlsona, Santas Ratnieces, Ērika Ešenvalda, Mārtiņa Viļuma un Pētera Vaska kora mūzika. Jau novembrī dienasgaismu ieraudzīs jaunākais Liepājas simfoniskā orķestra, diriģenta Atvara Lakstīgalas un čellistes Martas Sudrabas Imanta Kalniņa mūzikas ieraksts Sound of Freedom, kurā skanēs čella koncerts un 4. simfonija. Šoruden mūsu slavenais basbaritons Egils Siliņš ierakstīs solo CD ar skaistākajām latviešu klasiķu solodziesmām, savukārt Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā veidos latviešu izcilākā simfoniķa Jāņa Ivanova un Volfganga Dārziņa mūzikas ierakstus, solists - pianists Reinis Zariņš. Pateicoties sadarbībai ar starptautisko izplatīšanas tīklu Naxos, visi Skani ieraksti no 24. septembra būs nopērkami lielākajos mūzikas ierakstu tirdzniecības namos Rīgā, interneta veikalā Amazon.com, kā arī digitāli lejupielādējami un straumējami visās mūzikas platformās. Jau tagad pozitīvas kritiķu atsauksmes izpelnījies Skani izdotais Andra Dzenīša autordisks E(GO).

"Savā klarnetista darbībā ar kvintetu Carion sadarbojos ar dāņu nacionālo skaņu ierakstu kompāniju Dacapo, kas izdod dāņu mūziku. Zināju, ka arī citās valstīs ir valsts atbalstītas platformas nacionālās mūzikas izdošanai un popularizēšanai pasaulē. Latvijas Radio 3 Klasika vērtējot vēsturiskos ierakstus, konstatēju, ka latviešu klasika un mūsu zelta dziedātāji ir tikai radio fonda ierakstos. Tie nav izdoti, nav pieejami. Tos nevar legāli noklausīties, nopirkt ierakstu veikalā vai lejuplādēt," Egīls Šēfers stāsta, kā tuvojies nacionālās ierakstu kompānijas idejai.

Piedāvāt mērķtiecīgi

Ja kāds mūziķis gribētu spēlēt latviešu komponistu vijoļsonātes vai diriģēt kora dziesmas, kur viņš šos skaņdarbus var paklausīties?! Iespējas diemžēl ir ļoti ierobežotas. Atsevišķi ieraksti, protams, ir. Bet nav mērķtiecīga latviešu mūzikas piedāvājuma, kāds ir dāņiem: te ir mūsu labākā klasiskā kormūzika, te - mūsu simfoniskā un klaviermūzika. Šēfers sācis par to runāt publiski: mums nav, mums vajadzētu!

Ināra Jakubone LMIC jau ir izdevusi vairāk nekā četrdesmit latviešu jaunās mūzikas ierakstu, taču tie nav pieejami tirgū. "Tad Jakubone teica: es uzrakstīšu projektu, bet tu darīsi? Valsts kultūrkapitāla fonds piešķīra naudu pirmajiem četriem diskiem - latviešu mūzikas izdošanai ar plašu sabiedrisko attiecību kampaņu un pieejamību ārzemēs, internetā. Nevis tā kā līdz šim: katrs kaut ko izdod un klusiņām aiznes uz veikaliņu. Sabiedriskās attiecības ārzemēs uzticēsim PR kompānijai Accolades PR Vācijā, kas sūtīs mūsu ierakstus žurnālistiem: lūdzu - klausieties, vērtējiet!" stāsta Egīls Šēfers. Kā jaunās ierakstu kompānijas producents viņš jau ir izbaudījis, ka "viens ir runāt, radīt ideju un stāstīt, cik tas ir labi un vajadzīgi, bet pavisam kas cits - reāli sākt darīt. Varu tikai pateikties Inārai, jo viņai ir liela pieredze un viņa ar abām kājām stingri stāv uz zemes". Pēc gadu ilga kopīga darba sāk parādīties pirmie augļi. Mūsu mākslinieki, arī Egils Siliņš, ierakstos piedalās bez maksas.

"Sākumā bija tikai ideja. Bet ir vērts. Ārzemēs vēl joprojām ir jāpierāda, ka latvieši nav krievi - ka mums ir sava valoda un komponisti. Mums ir jāpadara viņi zināmi. Neviens cits to nedarīs. Mūzika nekvalitatīvā, šņācošā 80. gadu ierakstā un ar sliktu dizainu rada priekšstatu, ka tas nav nekas labs. Mūsu mērķis ir veikt ierakstus ļoti labi - ar izciliem māksliniekiem, augstā ieraksta tehniskajā kvalitātē, skaistā dizainā un ar ļoti labu bukleta tekstu," Egīls Šēfers atklāj latviešu mūzikas popularizēšanas recepti.

Turklāt visus Skani ierakstus varēs bez maksas klausīties publiskajās un augstskolu bibliotēkās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja