Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Divi Latvijas diriģenti veiksmīgi cīnās starptautiskā konkursā Somijā

Divi jaunie Latvijas diriģenti — Nacionālās operas diriģents Mārtiņš Ozoliņš un profesionālā pūtēju orķestra Rīga galvenais diriģents Andris Poga - šonedēļ veiksmīgi piedalās Jormas Panulas starptautiskajā diriģentu konkursā Somijā, Vāsā. Abus jaunos diriģentus pēc panākumiem konkursa pirmajā un otrajā kārtā starptautiskā žūrija izvirzījusi cīņai pusfinālā starp sešiem vislabākajiem diriģentiem.

Konkursā, kuru pēc iepriekšējas DVD ierakstu atlases klātienē Vāsā sāka 20 diriģenti no Somijas, Lielbritānijas, Itālijas, Francijas, Vācijas, Polijas, Rumānijas, Portugāles un Latvijas, mūsu diriģenti šoreiz ir vienīgie pārstāvji no trim Baltijas valstīm. Viņu konkurenti pusfinālā ir kolēģi no Lielbritānijas, Bulgārijas, Austrijas un Ungārijas.

Par spīti globālajai ekonomiskajai krīzei konkursa pirmās vietas ieguvējs saņems solīdu prēmiju — 10 tūkstošus eiro. Otrajai vietai paredzēta 7000 eiro, trešajai – 5000 eiro liela prēmija. Tiks piešķirtas arī speciālbalvas. Kuri trīs diriģenti tiks izvirzīti konkursa finālam, taps zināms tikai pēc plkst.22 vakarā, jo konkursa pusfināla sacensība šodien turpināsies līdz plkst.21.

Ievērojamā somu diriģēšanas vecmeistara Jormas Panulas vārdā nosauktais konkurss ir viens no nozīmīgākajiem starptautiskajām diriģentu konkursiem Eiropā. Tas notiek kopš 1999.gada, kad par pirmo uzvarētāju šā konkursa vēsturē kļuva igauņu diriģents Olari Eltss, (viņu pēc tam Latvijā iepazinām kā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galveno diriģentu.)

Panulas konkurss notiek reizi trijos vai četros gados, un pats Jorma Panula ir tā mākslinieciskais vadītājs, kā arī vada žūrijas darbu. Šis ir jau ceturtais konkurss. Sacensībai drīkst pieteikties līdz 40 gadus veci diriģenti no Eiropas Savienības valstīm, kā arī no Šveices un Ziemeļvalstīm, atlasei iesūtot DVD ar savu sniegumu. Visās četrās konkursa kārtās diriģentiem jāmuzicē ar Somijas orķestriem un dziedātājiem, atskaņojot dažādu laikmetu simfonisko un vokāli simfonisko mūziku.

Konkursa fināla sacensību piektdien, 13.novembrī, kā soliste krāšņos pasaulslavenā amerikāņu operdīva Barbara Hendriksa, kura sniegs arī kamermūzikas solokoncertu Vasas baznīcā 15.novembrī, atskaņojot Franča Šūberta dziesmu ciklu “Ziemas ceļš”.

Konkursam tiek pievērsta plaša Somijas preses uzmanība. Andris Poga bijis pārsteigts, jau pirmajā konkursa dienā ieraugot laikrakstos savu foto. Tam iemesls bijis fakts, ka, izlozējot uzstāšanās kārtību, viņš izvilcis pirmo kārtas numuru. 



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja