Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Doma ērģeles klusē, bet mūzika turpinās. Cikls Ziemas kamermūzika katedrāles XIII gs. Kapitula zālē

Laikā, kad lielās Doma ērģeles profilakses laikā klusē, Rīgas Doms aicina iepazīt vēl līdz galam neapgūtu koncertu vietu – Rīgas Doma Kapitula zāli. Šeit vēsture saskaras ar šodienu. Doma Kapitula sanāksmju zāle, kas saglabājusies no XIII gadsimta, ir vēstures lieciniece Latvijas kultūras attīstībai 800 gadu garumā. Atjaunotā telpa tagad koncertciklā Ziemas kamermūzika sestdienās plkst. 18 līdz 21. martam aicina iepazīt mūziku no seniem laikiem līdz pat šodienai – no nezināmā un aizmirstā līdz pirmatskaņojumam.

"Koncertprogrammās kamermūzikai īpaši piemērotajā, vēsturiskajā XIII gs. Rīgas Doma Kapitula zālē ir plaša mūzikas ģeogrāfija – gan Latvijā nedzirdēta spāņu un itāļu mūzika, Baha vācu baroka mūzikas šedevri un franču sakrālie skaņdarbi, gan mūsdienu latviešu komponistu daiļrade (arī viens pirmatskaņojums!). Sevišķi intriģējoši ir XVII gadsimtā Latvijā radīti garīgie dziedājumi, kas apkopoti tā saucamajā Elgera grāmatā, bet pēdējos gadsimtos Latvijā vispār nav skanējuši," stāsta katedrāles ērģelnieks, Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis. Interesanti ir arī cikla instrumentu sastāvi – iepazīsim gan Rīgas Doma ērģeļu pozitīvu, Ievas Salietes klavesīnu, gan Latvijas Mūzikas akadēmijas āmuriņklavieres, kuras Latvijas koncertdzīves kopainā dzirdamas ļoti reti. Aicināti izcili senās mūzikas interpreti – brazīliešu izcelsmes mūziķis Rožerio Gonsaless (baroka fagots, sitaminstrumenti, Šveice), Ieva Saliete (klavesīns), Guntars Prānis (rata lira), Ieva Nīmane (baroka flautas), Vita Kalnciema (āmuriņklavieres), Ilze Grudule (baroka čells), Lāsma Meldere-Šestakova un Vitālijs Šestakovs (baroka vijole).

"Izcilā vietā izcila mūzika – Doma Kapitula zālē piemirstais kļūst aktuāls, bet jaunais dzimst blakus labi zināmajam," rezumē Aigars Reinis. Koncertciklā, ko izsmalcinātā franču baroka programmā jau atklāja 2018. gadā dibinātais jauno senās mūzikas interpretu ansamblis Riga Baroque Ensemble, īpaši pārsteigumi gaidāmi arī koncertprogrammā Dialogi spāņu un itāļu ritmos 29. februārī, kurā būs iespēja dzirdēt Latvijā nepamatoti maz skanējušu komponistu mūziku. Tas saistīts ar nepieciešamību pārzināt šīs mūzikas specifiku un instrumentāriju. Tādēļ uz Rīgas Domu tika aicināts Šveicē dzīvojošais brazīliešu izcelsmes mūziķis, renesanses un baroka fagota, kā arī viduslaiku sitaminstrumentu speciālists Rožerio Gonsaless. Programma solās būt deju mūzikas elementiem un krāšņām improvizācijām bagāta: kā komponistu izrakstītām, tā koncerta dalībnieku Rožerio Gonsalesa, latviešu baroka vijolnieku Lāsmas Melderes-Šestakovas un Vitālija Šestakova un ērģelnieka Aigara Reiņa radītām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja