Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Durbē notiks festivāls Zemlika

20. un 21. oktobrī Durbē jau divpadsmito reizi norisināsies mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls Zemlika, informēja festivāla rīkotāji.

Arī šogad festivālā būs pārstāvētas vairākas no mākslām – mūzika, teātris, vizuālā māksla un kino. Notiks par tradīciju kļuvušais zemnieku, amatnieku, kā arī godprātīgu un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus.

Kā vēsta rīkotāji, šis gads festivāla mūžā ir bijis īpašs. Ņemot vērā neplānoti izveidojušos situāciju, festivāla organizatori augusta vidū uzsāka pūļa līdzfinansēšanas kampaņu, lai mēneša laikā savāktu minimālo nepieciešamo summu festivāla norisei. Tas izdevās, un Durbe jau atkal oktobra nogalē kļūs par vietu, kur satikties “zemlicēniem” un visiem, kuri par tādiem vēl kļūs.

Festivāla Zemlika norises vietas Durbē būs vairākas. Jau ierastās – Durbes kultūras nams, A. Kronvalda vēsturiskā skolas ēka, A. Kronvalda Durbes pamatskola, Durbes luterāņu baznīca, bijušo veikala un noliktavu telpas, kā arī festivāla bārs Akacis. Arī pagājušogad pirmoreiz iepazītās vietas, vairākiem durbeniekiem atsevišķas festivāla norises laipni uzņemot pie sevis – pagalmos un, piemēram, bijušajā Durbes grāmatnīcā. Festivāla galveno sadaļu – mūziku, jau ierasti divu dienu laikā iemiesos 17 dažādu mūziķu un kolektīvu koncerti. No ģitārmūzikas līdz mūsdienu akadēmiskajai mūzikai, no tautas jeb "folk" mūzikas līdz elektroniskajai deju mūzikai.

Festivāla divu dienu koncertu programmu veidos dziedātāja un elektroniskās mūzikas māksliniece Antoņina Novacka (Antonina Nowacka) no Polijas, pazīstamais elektroniskās mūzikas producents un komponists Tims Hekers (Tim Hecker) no Kanādas, pianists Rihards Plešanovs, atskaņojot Ģērģa Ligeti (György Ligeti) klaviermūziku un Viļņas jaunās mūzikas ansamblis Synaesthesis, Latvijā pirmatskaņojot izcilās lietuviešu komponistes Žibokles Martinaitītes (Žibuoklė Martinaitytė) opusu Hadal Zone. Minētie četri mākslinieki koncertus sniegs Durbes luterāņu baznīcā. Tiesa, abonementi, kas ietver visu festivāla koncertu programmu, to skaitā arī minētos koncertus baznīcā, ir izpārdoti.

Durbes kultūras namā piektdienas vakarā gaidāmi perkusionista Tonija Baka (Tony Buck), kurš Latvijas publikai vislabāk pazīstams kā austrāļu džeza trio The Necks dalībnieks, un jaunās, spilgti sevi uz dažādākajām skatuvēm šobrīd apliecinošās skotu mūziķes-dūdinieces Brīčeres Himboulas (Brìghde Chaimbeul) solo koncerti. Turpat arī divu kolektīvu – Āgenskalna rokkameransambļa Das Sonntags Legion un supergrupas Grails no Amerikas Savienotajām Valstīm – uznācieni.

Turpinājumā sestdien Durbes kultūras namā klātesošie piedzīvos Ņūkāslas trubadūra Kreiga Polarda (Criag Pollard) jeb Competition uznācienu, kam sekos turku izcelsmes Berlīnē dzīvojošās elektroniskās mūzikas autores un skaņu mākslinieces Himas Utku (Hüma Utku) performance, audiovizuālā eksperimentālās popmūzikas dueta No Plexus priekšnesums un dejas afro hiphopa pārstāves Aunty Rayzor no Nigērijas virsvadībā.

Skatuve un telpa Ata Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā pusceļā no baznīcas uz kultūras namu ierasti tikusi atvēlēta rimtākai noskaņai kamer apstākļos. Arī šogad tur valdīs dažādas, viena no otras atšķirīgas ģitāru skaņas un spēles manieres Aleksandra Aleksandrova, Džeimsa Blekšova (James Blackshaw) un Toma Keslera (Tom Kessler) jeb Ajolote sniegumā. Muzicēs arī tautas mūzikas un džeza iedvesmotais trio Kalnejas, kā arī jaunā igauņu pianiste un autormūzikas izpildītāja Johanna Kivimegi (Johanna Kivimägi) jeb Hanakiv.

Biļetes uz festivālu Zemlika nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē – Bezrindas.lv. 

Vairāk - Zemlika.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja