Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dzintaru koncertzālē uzstāsies izcilais diriģents Rikardo Muti

Dzintaru koncertzālē, 3. jūnijā Baltijas muzikālās sezonas atklāšanas koncertā uzstāsies diriģents Rikardo Muti un viņa vadītais Luidži Kerubīni orķestris, informēja koncerta pārstāve Tija Ezeriņa.

Rikardo Muti un Luidži Kerubīni orķestra priekšnesumā klausītāji dzirdēs Franča Šūberta Ceturto simfoniju, Pētera Čaikovska Piekto simfoniju un vairākus Džuzepes Verdi skaņdarbus.

Kerubīni vārdā nosaukto orķestri diriģents izveidoja 2004.gadā; tajā spēlē labākie Itālijas mūziķi vecumā līdz 30 gadiem, kuri tiek izvēlēti ārkārtīgi stingrā radošajā konkursā.

Rikardo Muti ir dzimis Dienviditālijā, Neapolē. Rikardo agri sāka mācīties spēlēt vijoli un klavieres, pēc tam studēja kompozīciju un klaviermākslu Sanpjetro Madžellas konservatorijā. Te viens no viņa skolotājiem bija “oskarotais” un leģendārais kinofilmas Vectēvs skaņu celiņa veidotājs, komponists Nino Rota. Diriģēšanu Muti apguvis Verdi konservatorijā Milānā.

Diriģenta karjeras izrāviens sākās ar uzvaru Gvido Kanteli konkursā 1967.gadā. Pēc gada muzicēšana kopā ar Itālijas radio (RAI) orķestri padarīja Muti par “jauno diriģentu, kuru ir vērts klausīties”. Vēl pēc gada viņš kļuva par Florences mūzikas festivāla galveno diriģentu, šajā amatā strādājot līdz pat 1981.gadam.

Muti bija Milānas operteātra Teatro alla Scala ilggadējākais mākslinieciskais vadītājs (1986 – 2005), taču vētra diriģenta un mūziķu attiecībās izcēlās brīdī, kad viņš iebilda pret orķestra pārcelšanos uz pilsētas nomali pēc ēkas rekonstrukcijas uzsākšanas. Kopš 2005. gada viņš bija Čikāgas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents, bet kopš 2011.gada – Romas operas goda direktors. Muti teju 47 gadus sadarbojas ar leģendārajiem Vīnes filharmoniķiem.

Latvijas mūzikas cienītājiem Maestro Muti vārds nav svešs, jo izcilais  diriģents ir sadarbojies arī mūsu klasiskās mūzikas zvaigznēm. 2012.gadā Latvijas Radio koris Monpeljē, Francijā atskaņoja Dž.Verdi Rekviēmu. Par šī skaņdarba interpretāciju Muti saņēma prestižo Grammy balvu. Zalcburgas festivālā viņa vadībā ir dziedājis gan latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko, gan soprāns Marina Rebeka. Savukārt mecosoprānu Elīnu Garanču ar Muti saista īpaša radoša sadarbība: Vīnē viņa ir dziedājusi Kerubīno V.A.Mocarta Figaro kāzās, Oktaviānu R.Štrausa Rožu kavalierī un Šarloti – Ž.Masnē Vertera jaunajā iestudējumā, bet Zalcburgā – Verdi Rekviēmu.

Rikardo Muti saņēmis gan prestižo Grammy balvu, gan arī dāsnāko prēmiju akadēmiskajā mūzikā – Birgitas  Nilsones balvu, kuru saņēma par izcilu ieguldījumu opermākslā un koncertdzīvē, kļūstot par otro šīs balvas laureātu. Balva naudas ziņā ir šobrīd lielākā, kādu piešķir klasiskās mūzikas pasaulē – uzvarētājs saņem vienu miljonu ASV dolāru.

Baltijas muzikālo sezonas festivālā piedalīsies arī operdziedātāji Elīna Garanča, Hibla Gerzmava, Lorenss Braunlijs un Sāra Koberna, vijolnieks Džošua Bells, pianists Deniss Macujevs un džeza mākslinieks, trompetists Kriss Boti.

Biļetes uz Baltijas muzikālo sezonu koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv. Biļešu cena no 15 līdz 75 EUR.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja