Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dzintaru koncertzālē uzstāsies pianists Likā Debargs un Kremerata Baltica

6. martā atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē satiksies izcilas klasiskās mūzikas personības – pianists Likā Debargs un vijolnieka Gidona Krēmera kamerorķestris Kremerata Baltica.

Likā Debargs ir 15. Starptautiskā Čaikovska konkursa laureāts, kā arī Maskavas mūzikas kritiķu asociācijas balvas ieguvējs. Pianista uzstāšanās kļuva par izcilu parādību Čaikovska konkursa vēsturē. Klavierspēli viņš sācis mācīties 11 gadu vecumā, taču kļūt par profesionālu mūziķi nolēma tikai 20 gadu vecumā. Pašlaik Debargs koncertē visā pasaulē un ir kamerorķestra Kremerata Baltica rezidējošais viesmākslinieks.

Likā Debargs sācis nodarboties ar mūziku 11 gadu vecumā; 15 gadu vecs to pametis literatūras dēļ; 19 gados atgriezies pie klavierēm un iestājies konservatorijā. Pēdējos gados Debargs sniedzis simtiem izpirktu koncertu un ierakstījis vairākus soloalbumus mūzikas izdevniecībā Sony Classical. Pēc piedalīšanās 15. Čaikovska konkursā 2015. gadā visi runāja tikai par viņu, turklāt daudzi viņu uzskatīja par konkursa īsteno uzvarētāju. Mūziķa talants, viņa radošā brīvība, interpretāciju neatkārtojamais svaigums, spēja uzburt neparasti spilgtus tēlus un izteikt komponista domas smalkākās nianses pārsteidza un saviļņoja gan klausītājus, gan kritiķus. Prestižā aģentūra CAMI (Columbia Artists Management Inc.) nekavējoties noslēdza ar Likā Debargu līgumu, un viņam sākās spoža un intensīva pasaules karjera – pēc Čaikovska konkursa viņš uzstājās Krievijā, Itālijā, Apvienotajā Karalistē, Kanādā, ASV, Čīlē. Pianists muzicē gan solo, gan kopā ar ievērojamākajiem orķestriem un tādiem diriģentiem kā Valerijs Gergijevs, Vladimirs Fedosejevs, Vladimirs Jurovskis un Andrejs Boreiko. 

Koncertā skanēs trīs dažādi 20. gadsimta poļu komponistu rokraksti. Kšištofs Pendereckis ir dzīvais poļu klasiķis un viens no slavenākajiem mūslaiku komponistiem pasaulē. Viņa mūzikas pamatā ir izsāpēts  un nepastarpināts vēstījums. Kā apokalipse ar apskaidrības staru. Čakona stīgām no Penderecka Poļu rekviēma ir veltījums pāvestam Jānim Pāvilam II, kurš devās mūžībā 2005. gadā.

Milošs Magins bija 20. gadsimta poļu pianists un atzīts Šopēna mūzikas interprets ar prāvu skaņdarbu mantojumu. Lai gan pasaulē viņa mūzika ir mazināma, Magins uzskatāms par izcilu 20. gadsimta komponistu. Emocionāli nospriegots ir Magina Trešais Koncerts klavierēm, kura mūzika nemitīgi tiecas sasniegt gaismas klātbūtni brīdinošā tumsas pasaulē.

Apjomīgais Mečislava Veinberga Klavieru kvintets ir kā sava laikmeta balss, kas vēršas pie klausītājiem ar neoklasicistisku skaidrību un nelokāmu spēku. Īstena kamermūzikas pērle, kuras bagātajā noskaņu gammā ir vijīgs smalkums, izteiksmīgs piesātinājums un emociju tiešums.

Kamerorķestris Kremerata Baltica bija izcilā vijolnieka Gidona Krēmera 50. dzimšanas dienas dāvana sev. Tas ir veids, kā dižgars nodod savu gudrību jaunajiem mūziķiem un, ne kompromitējot mākslinieciskos, ne profesionālos standartus, iedvesmo veicināt muzikālo izaugsmi Baltijas reģionā. 1997. gadā leģendārais Austrijas Lokenhausas Kamermūzikas festivāls bija pirmais liecinieks mazai revolūcijai: labi pazīstamais, izcilais vijolnieks pasauli iepazīstināja ar pavisam jaunu orķestri — kamerorķestri Kremerata Baltica, kā sastāvā ietilpa mūziķi no Baltijas valstīm: Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Ar savu bagātīgo skanējumu, enerģētisko un prieka pilno spēlēšanu orķestris iekaroja izsmalcinātās publikas sirdis un ienesa festivālā pavisam cita veida dzīvību. Savā pastāvēšanas laikā šī talantīgo mūziķu grupa ir attīstījusies par vienu no labākajiem starptautiskajiem kamerorķestriem pasaulē, un nodrošinājusi sev izcilu reputāciju, regulāri uzstājoties pasaules nozīmīgākajās koncertzālēs ar izcilākajiem mūziķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja