Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Emīla Dārziņa mūzikas dienā Ogresgalā skanēs visas viņa sacerētās kora dziesmas

Ogresgalā 3.jūlijā notiks Emīla Dārziņa (1875.—1910) mūzikas diena, romantiskās vasaras vakara noskaņās godinot izcilā latviešu kora un solo dziesmu komponista piemiņu simtgadē kopš komponista nāves un atzīmējot viņa 135. dzimšanas dienu, pavēstīja diriģente Aira Birziņa, kura jau iekopusi tradīciju ik pēc pieciem gadiem E.

Dārziņa jubileju atzīmēt ar koncertu Ogresgalā. Emīla Dārziņa mūzikas dienu 3.jūlijā plkst.20 uzsāks Atmiņu stunda Emīla Dārziņa vasara Rozīšu mājās "Kārļos" ar mūziku, ko varētu būt klausījies Emīls Dārziņš (skanēs V.A. Mocarta, F. Šopēna, R. Šūmaņa, P. Čaikovska mūzika). Plkst.21 sekos E. Dārziņa mūzikas brīvdabas nakts koncerts «Mēness starus stīgo» Ogres upes līcī, savukārt plkst.23 parkā sāksies «Rozīšu balle», kurā spēlēs grupa "Under Tango" un Madlienas pūtēju orķestris.  A.Birziņa atgādināja, ka Emīls Dārziņš vasaras mēdza pavadīt arvien jaunās, skaistās vietās, piemēram, Lielvārdē, Siguldā, Jūrmalā. Ogresgala "Kārļos" - Rozīšu ģimenes mājās, kur tagad darbojas Tautas nams un bibliotēka, aizritējusi viena no skaistajām, romantiskajām un arī traģiskajām komponista vasarām 1903.gadā, kad iemīlēja savu nākamo sievu Mariju. Par to Antona Stankeviča grāmatā Dvēseles atbalss lasāms: «Tovasar viņi bija laimīgi, tovasar viņi bezprātīgi mīlēja viens otru un sapņoja par kopīgu nākotni.»Kā uzsvēra A.Birziņa, «ainaviskā vide Ogres upes krastā, "Kārļu" mājas – tautas nams, rozes, skaista un urbanizācijas neskarta vide – ir E. Dārziņa estētikai un mūzikas pasaulei piemērota vieta. Celiņi un taciņas, tiltiņi un Ogres upes līči, pļavas un Rozīšu pagalms lai kļūst par mīlestības taku, kur atspīd katra iededzināts lukturītis, gaismiņa, svecīte,» diriģente aicina ļauties Em.Dārziņa mūzikas un apkārtējās vides burvībai. Kā brīvdabas nakts koncerta mākslinieciskā vadītāja, diriģente ir parūpējusies, lai klausītājiem tiktu dāvāta unikāla mūzikas kolekcija – skanēs visas 17 Emīla Dārziņa kora dziesmas: viena sieviešu korim, viena bērnu korim, septiņas jauktajam korim, astoņas vīru korim. Savukārt kamermūziķu izpildījumā būs iespēja dzirdēt lielāko daļu E. Dārziņa solo dziesmu izcilu solistu izpildījumā, kā arī tautā īpaši mīlēto un Dārziņa daiļradē simbolisko «Melanholisko valsi» pārlikumā klavieru trio. Koncerta režisors ir Uģis Brikmanis, scenogrāfs Māris Ruskulis. A.Birziņa piebilda, ka ieeja koncertā ir ar vasaras ziediem komponistam un māksliniekiem.Em.Dārziņa Mūzikas dienas koncertos piedalīsies 20 kori no Ogres, Ikšķiles, Lielvārdes, Ķeguma, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Rēzeknes novada, kā arī no Rīgas un Kastelnovas Itālijā. Emīla Dārziņa Mūzikas dienu izbaudīt un izdzīvot klausītājiem ļaus spilgtas un radošas personības – solisti Ieva Parša un Ingus Pētersons, aktieris Kaspars Znotiņš, čelliste Diāna Ozoliņa, vijolniece Liene Neija-Kalniņa, pianists Mārtiņš Zilberts, muzikologs Guntars Pupa, aktieris Kaspars Znotiņš. Pasākumu rīko p/a Ogres novada Kultūras centrs ar kaimiņu novadu – Ikšķiles, Ķeguma un Lielvārdes — pašvaldību atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja