Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Esmu vēl dzīvs, vēl dzīvs…

Grupa Jauns Mēness aicina uz otru no saviem pēdējiem koncertiem _Palladium Rīga_Tikai pēdējos gados, ierakstot interneta meklētājā vārdus "jauns mēness", parādās saites saistībā ar slaveno filmu, jo pirms tam visi uzmanības lauri palika pašu mājās – daļu savā kontā paspēja iesūkt debesu pētnieki, bet visvairāk tika grupai ar šādu nosaukumu.

To kopā ar ģitāristu Gintu Solu 1986. gadā izveidoja mākslinieks un populārais dīdžejs Ainars Mielavs, kurš iepriekš kopā ar Uldi Marhilēviču bija debitējis ar dziesmu Nedalāmā. Pēc sadarbības ar Remix mūziķi (tāds tolaik bija Marhilēvičs) Mielavs Latvijas skatuvei jauna un svaiga skanējuma meklējumos izmēģināja gan Dzelteno pastnieku dalībniekus Viesturu Slavu un Ilgvaru Rišķi, gan Armandu Alksni no Credo – vēstī 2000. gada grāmatas Tikai tā! Bildes enciklopēdiskā sadaļa. Tomēr vēlme spēlēt The Police un tolaik vēl gana progresīvās grupas U2 stilā likumsakarīgi saveda Mielavu kopā ar Gintu Solu un Aivi Kalvānu no grupas Dzelzs ceļš, kas tiek uzskatīta par pirmo latviešu pankgrupu ar sākotnēji dziedošo Igoru Lingu (toreiz vēl Vasiļjevu) pie bungām. Rača atzīšanās

Jaunā Mēnesī par pirmo stabilo bundzinieku kļuva Guntars Račs, un kā otrs ģitārists 1989. gadā pievienojās Uģis Tirzītis (tagad abi – mūzikā Bet Bet un biznesā MicRec). Pagājušā gada 1. decembrī uz skatuves Jauna Mēness atgriešanās un reizē arī atvadu koncertā Palladium Rīga četrām dziesmām tika atdzīvināts šis sākotnējais sastāvs (izņemot Tirzīti). "Tie Jauna Mēness pirmie gadi manā dzīvē ir ļoti nozīmīgi, jo atstājuši milzīgu nozīmi uz visu, ko esmu darījis pēc tam. Man šķiet, ka mums tolaik bija daudz, daudz dziesmu, kuras būtu pelnījušas uzmanību arī šodien. Lai arī paralēli sākumā spēlēju Kaspara Dimitera grupā Slēģi, ar Jaunu Mēnesi viss bija daudz nopietnāk. Izšķīrāmies gan mēs ne sevišķi draudzīgi, un šī šķiršanās joprojām ir nesadzijusi rēta manā sirdī. No mūsu kopīgā posma koncertam ir izvēlētas tikai trīs dziesmas, un mēs uzstāsimies bez Uga Tirzīša, kuru arī uzskatu par pamatsastāva dalībnieku," neilgi pirms 1. decembra koncerta savās izjūtās, atkal spēlējot ar Jaunu Mēnesi, dalījās Guntars Račs.

Rokāde basa postenī

Visu koncerta laiku uz skatuves arī 1. februāra koncertā būs Gints Sola, ilggadējais Jauna Mēness un tagad Kārļa Kazāka pavadošā sastāva pastāvīgais bundzinieks Juris Kroičs, koncertu ģitārists Aigars Voitišķis un taustiņinstrumentālists Uģis Prauliņš. Ar kokli, dūdām, ģīgu un akordeonu, kad nepieciešams, pievienojas Māris Muktupāvels, jaunpienācējs Jauna Mēness sastāvā ir basģitārists Norberts Skraucis. Pietrūkst Ilgas Reiznieces un ilggadējā Jauna Mēness basista Ilvara Zālīša, kuru Ainars Mielavs koncertā, pateicoties par ilgo sadarbību, nodēvēja par vienu no vislabākajiem basģitāristiem pasaulē.

"Protams, mums bija sarunas par to, ka atkal spēlēšu, jo tik ilgi esam to darījuši kopā, bet vienojāmies, ka tomēr ne, jo ilgi neesmu šīs dziesmas spēlējis un man tās būtu jāapgūst no jauna tāpat kā Norbertam, kuram patiešām bija nopietni jāpasvīst," ar iedzimtu muzikalitāti apveltītiem māksliniekiem raksturīgi paškritiski saka Ilvars Zālītis, kurš tagad spēlē grupā Suņa stunda, un aculiecinieki vēstī, ka jau pirmajā koncertā viņš iejuties jaunajā sastāvā tā, it kā būtu tajā spēlējis jau gadiem.

Vai viņi piekritīs?

1.februāra koncerts pagaidām tiek dēvēts par pēdējo – tāpat kā iepriekšējais –, taču, spriežot pēc publikas atsaucības visos spektros – no smeldzes un muzikālā baudījuma asarām acīs Piekūna, Pārcēlāja, 100+1 vēlēšanās, Tava superveikala laikā līdz dziedāšanai varenā korī lecamajos folkroka hitos Nāc ar mani paklusēt, Ai, jel manu vieglu prātu un Kad mēness jūrā krīt –, nav šaubu, ka atdzimušo grupu gribēs savā sarakstā iekļaut arī kāds no vasaras festivāliem. Jo tad programmā varēs iekļaut arī 1. decembrī neizskanējušo jauneklīgi dumpiniecisko Esmu vēl dzīvs.

Atklāts paliek jautājums – vai viņi piekritīs. Lai nebūtu tāpat, kā jau bijis decembrī, uz skatuves vismaz kādā dziesmā varētu pievienoties arī tajā koncertā neredzētie dalībnieki. Un, kas zina, varbūt varētu atskaņot kādu ja ne gluži pavisam jaunu, tad no arhīviem izvilktu un līdz šim nedzirdētu Jauna Mēness dziesmu, jo jaunībā izbrāķētās lietas brieduma gados var likties tīri lietojamas.

Jauns Mēness

Koncertzālē Palladium Rīga 1.II plkst. 20

Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 15–17


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja