Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Festivāla Positivus izlase. Bezgalīgais reivs priedēs

Latvijā atgriežas britu elektroniskās mūzikas grands The Prodigy, lai pirmo reizi sniegtu šovu brīvdabā

Trīs lietas – labas lietas, bet ceturtā no sirds. Šo latviešu iecienīto izteicienu var attiecināt uz britu grupu The Prodigy, kurai sestdien pusstundu pirms pusnakts ieplānotais uznāciens uz festivāla Positivus galvenās skatuves būs jau ceturtā uzstāšanās Latvijā. Elektropanka trio, kura sastāvā kopš dibināšanas 1990. gadā ir Laiems Haulets, Kīts Flints un Maksims Realitī, uznāks uz skatuves un arī pametīs to ar troksni. Par spīti tam, ka The Prodigy dalībnieki ir pārkāpuši 50 gadu slieksni vai ir tuvu tam, komandas šovi joprojām ir jaudīgi un enerģijas pilni. Citādi nemaz nevar būt, ja gandrīz katrs izpildītais skaņdarbs ir kā mežonīgs sauciens uz pēdējo kauju.

 

Klasiķu statusā

The Prodigy, kas savu nosaukumu ieguva no galvenā dziesmu autora Hauleta pirmā analogā sintezatora Moog Prodigy, jau vairāk nekā pirms divdesmit gadiem nopelnīja klasiķu statusu. Šos mūziķus līdzās The Chemical Brothers un Fatboy Slim uzskata par elektroniskās deju mūzikas žanra big beat celmlaužiem. Grupas agrīnajā skanējumā dominēja drum’n’bass žanram raksturīgi ritmiskie zīmējumi un sintezatoru melodijas, ko bagātīgi papildināja vokālu sempli no citu mākslinieku dziesmām. Vēlāk The Prodigy kompozīcijas kļuva roķīgākas, jo dziesmu ierakstā tika izmantotas arī dzīvās bungas un elektriskās ģitāras. Arī grupas koncertos Hauleta no sintezatoriem un datoriem izvilinātās skaņas papildina dzīvie instrumenti.

The Prodigy ir izdevusi sešus studijas albumus, no kuriem slavenākais un komerciāli veiksmīgākais ir 1997. gada The Fat of the Land. Tajā ir iekļauti grupas trīs populārākie hiti Breathe, Smack My Bitch Up un Firestarter. Šīs dziesmas atbrīvo klausītāja visprimitīvākās dziņas, tāpēc to izpildīšanas laikā koncertos pūlis lēkā divtik spriganāk. Britu un ASV albumu topu pirmo vietu sasniegušais The Fat of the Land visā pasaulē ir pārdots vairāk nekā 10 miljonos eksemplāru un ticis nominēts balvai Grammy alternatīvās mūzikas kategorijā. Grammy nomināciju izpelnījies arī grupas 2004. gada albums Always Outnumbered, Never Outgunned.

Trio neapgrūtina sevi ar jaunu studijas albumu izdošanu ik pēc dažiem gadiem. Parasti jaunu The Prodigy ierakstu nākas gaidīt vidēji piecus sešus gadus. Līdz šim pēdējais albums grupas The Day Is My Enemy iznāca 2015. gadā, tāpēc līdz jaunai platei vēl kāds gadiņš jāpaciešas. Taču, iespējams, mūziķi beidzot izdos savu labāko dziesmu izlasi, ja par tādu neuzskata singlu kolekciju Their Law: The Singles 1990–2005.

 

Svētā trīsvienība

The Prodigy nav vaļas sēdēt studijā, jo ir aktīvi jākoncertē. Grupa joprojām ir pieprasīta festivālos visā pasaulē. The Prodigy kopā ar drīzumā Rīgā gaidāmo Arcade Fire šovasar bija galvenie mākslinieki Vācijas lielākajā festivālā Hurricane. Koncertu organizatori zina, ka The Prodigy vīri ir droša izvēle, lai piesaistītu auditoriju. Šovos galvenie uzmanības magnēti ir mūžam dzīvais panks Kīts Flints un dredotais jamaikiešu pēctecis Maksims Realitī. Dinamiskais duets visu koncerta laiku joņo pa skatuvi un uzkarsē publiku ar dažādiem izsaucieniem.

Vīlušies varētu būt tie, kas koncertā Salacgrīvā cer sagaidīt The Prodigy veco labo hitu konfeti. Protams, bez svētās trīsvienības – Breathe, Smack My Bitch Up un Firestarter – neiztiks, bet tādus klasiskus skaņdarbus kā Poison un Out of Space gan negaidiet. Pēdējos koncertos no agrīnajām dziesmām ir izskanējušas Woodoo People, Their Law un No Good (Start the Dance). Visvairāk dziesmu skanēs no jaunākā albuma The Day Is My Enemy, gaidāmi arī daži audioformātā vēl neizdoti skaņdarbi.

The Prodigy ceturtais koncerts Latvijā būs īpašs. Iepriekšējās reizēs grupa uzstājās zem jumta, bet šoreiz šovu sniegs zem klajas debess. Festivālētājiem būs vairāk svaiga gaisa, lai ar piepūstiem vaigiem mestos trakā dejas virpuļviesulī.

 

The Prodigy uzstāsies sestdien, 21. jūlijā, plkst. 23.30 uz galvenās skatuves

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja