Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Festivāli savažo un pestī

Mūzikas pasaulē darbojas kaut kas līdzīgs festivālu nezūdamības likumam – vecajiem atstiepjot kājas, tūliņ nāk vietā jauni

Festivālu popularitāte pasaulē turpina pieaugt, taču Latvijā, kur lielākā daļa tomēr ir vietējā mēroga festivāli ar pašmāju grupām un dažiem mazpazīstamiem ārzemju viesiem, mūzika drīzāk ir kā patīkams fons vasaras nedēļas nogales izklaidēm ne tikai Līgosvētkos vien. Ja kāds festivāls ļoti iepaticies, uz to noteikti gribēsies braukt arī turpmāk neatkarīgi no programmas. Diemžēl Latvijas festivālu mūžs mēdz aprauties, ja organizatoru dzīvē virsroku ņem citas prioritātes, jo neliels festivāls, kurā spēlē gandrīz tās pašas grupas, kas citur, nekādu grandiozo peļņu nenes. Ir arī pretējs gadījums, kad organizatoriem, kuri festivālus ar lielu entuziasmu rīkoja hobija līmenī, tie vairs nešķiet saistoši, kad kļūst pārāk populāri, – tā tas savulaik notika ar Tabūnu un Trincstock.

Svarīgi rūpēties par savu tēlu un norises vietas dabīgo reljefu, kas piemita festivāliem Zvērā un Fonofest, bet šogad šie abi nenotiek. Apklusis arī Pīlādzis ar banālo, taču trāpīgo saukli: "Neesi ķirsī, esi pīlādzī!", jau pasen pazudusi Zaļumballe, vēl senāk pārstājuši elpot monstri Liepājas dzintars un Sinepes un medus, kas bija kļuvuši par savu pilsētu simboliem. Tāpēc ir vērts uz jebkuru no vēl notiekošajiem festivāliem aizbraukt, jo nekad nevar zināt, vai citugad vēl būs tāda iespēja un vai vēsture jau nebūs palaista garām.

Summer Sound. Jūra, smiltis un Prāta vētra

Trešo gadu Liepājas pludmalē, kuru pirms tam ilgus gadus karsēja Baltic Beach Party, notiek festivāls Summer Sound. Vieta, protams, ir vairāk nekā pateicīga – jūra, kurā atvēsināties, un smiltis, kurās, pagurumā krītot, grūti kaut ko salauzt. Šogad festivāls parūpējies par tādu pašmāju zvaigžņu klāstu, ka lielajiem ārvalstu viesiem Mikam un Aloe Blacc (lai viņi jel piedod!) ir tikai bonusiņu loma, jo festivāls savāktu apmeklētāju masas ar mūsu populārākās grupas, nu jau slavenajā Glastonberijā norūdītās Prāta vētras vienīgo šīs vasaras koncertu Latvijā.

Pietiekami daudz fanu ir arī citai veiksmīgai latviešu mūzikas eksporta pirmrindniecei – pasaulē pazīstamajai folkmetāla grupai Skyforger, kā arī dziedātājai Lindai Leen, kura uzstāsies ar savu tagadējo grupu The Gray Cardinals. Vēl brīvās vietas mūzikas cienītāju rindās noteikti aizpildīs Dzelzs vilks, Komjaunatne, Indygo, The Sound Poets, Pienvedēja piedzīvojumi, Laika suns, Igo, Momend, Laime pilnīga, Parára, Jūdas graši, igauņzemes kaimiņi ar dziedošajām meitenēm Sibyl Vane un Zebra Island, dramaturģiskā rokenrola celmlauži Suņa stunda, kuriem tagad izveidojies bezmaz zelta sastāvs, jo tur spēlē bijušie slaveno grupu Inokentijs Mārpls, Hospitāļu iela un Jauns Mēness dalībnieki u. c. Kopš Liepājas dzintara laikiem arī sacensības tradīcija vēju pilsētā nav mirusi – konkursi reāli gan notika Rīgā un virtuālajā pasaulē: pavasarī grupas cīnījās par iespēju uzstāties uz Teātra bāra skatuves, savukārt gribētājiem uzstāties uz Sound Factory skatuves bija iespēja piedalīties konkursā F**k the Silence.

Liepājas pludmalē 12.–13.VII.

Biļetes Ls 18–20; www.summersound.lv

Positivus. Pagarinātais baudījums

Lielākā Baltijas festivāla godu sen izcīnījušais Positivus, ko grupas James basģitārists Džims Glīnijs vēl tikko dikti slavēja, jo tas notiek mežā dažu minūšu gājienā līdz pludmalei, šogad nāk ar paplašinātu teritoriju un trim dienām iepriekšējo divu vietā. The xx, Sigur Ros, Two Door Cinema Club, !!! (chk chk chk), Elektro Guzzi, Efterklang, Džons Grānts, Imagine Dragons, Crystal Castles, Noah and The Whale, Jauns Mēness, Darwin Deez šogad ir galveno mākslinieku godā. Festivāls piedāvā vēl veselu lērumu labumu – aktuālākās latviešu grupas uz I Love You un Palladium skatuves, vairākkārt Latvijā jau pabijušo somu avangarda mūziķi Džimiju Tenoru neierastā ampluā uz dīdžeju skatuves projektā Jesse & Jimi Tenor, vairākus improvizācijas un etīžu teātrus, Dirty Deal Teatro izrādes, afrikāņu deju, sambas un Argentīnas tango paraugstundas. Festivāla kinoteātrī varēs noskatīties aktuālākās pašmāju filmas, dažādu valstu īsfilmas, Somijā dzimušā trollīša Mumina stāstu par piedzīvojumiem ar komētu u. c.

Salacgrīvā 19.–21.VII.

Biļetes Ls 21–41; www.positivusfestival.com

Klang. Jauns sākums bez lielām ambīcijām

Ja metālistu festivāls Metalshow, Fonofest un Zvērā savus cienītājus pametuši, kaut kam jānāk vietā, un tas varētu būt jaunais festivāls – alternatīvās mūzikas pasākums Klang, kurā varēs izdauzīties pie latviešu rokgrupām Dzelzs vilks, Sanctimony, Tesa, Inokentijs Mārpls, Relicseed, Preternatural, Indygo, Huskvarn, Cilvēks ar putniņu, Trendkill Method, Rebel Riot, Burned in Blizzard, Velna kalpi u. c. Šis ir jauns sākums bez pārāk lielām ambīcijām, bet ar skatu nākotnē, jo arī nosaukums, kaut no Klaņģu kalna tapināts, izklausās pietiekami internacionāls, lai nākotnē šeit uzspēlētu arī ārzemju grupas.

Ķekavas novadā, Klaņģu kalnā, 26.–27. VII.

Biļetes Ls 10; www.facebook.com/kfestlv

Laba daba. Vasaras nometne

Stabils festivāls ar savu stabilu fanu loku, kas ir kā studentu Radio Naba un Rīgas Nabaklab vasaras nometne, komentārus vairs neprasa un reklāmas nealkst. Atliek tikai piebilst, ka ļoti omulīgajā Ratnieku atpūtas bāzes teritorijā uz vairākām skatuvēm uzstāsies grupas, kuras nekaunas atskaņot arī Radio Naba, – dark wave un avangarda duets Deine Lakaien no Vācijas ar akustisko programmu, trešā ska viļņa veterāni The Toasters no ASV, elektropanki Barto no Krievijas, pašmāju Satellites LV, PND, All Day Long, Inokentijs Mārpls, Baložu pilni pagalmi, Zig Zag, Laiksne, Soundarcade, Vētras saites, Tribes of the City, Elizabete Balčus, Biruta Ozoliņa & DJ Monsta, Apziņas parazīti, Skumju akmeņi, Komjaunatne, Rūsa, 7 pieauguši vīrieši un Olga Rajecka, Manta, Jumprava u. c.

Līgatnes novada Ratniekos 2.–4.VIII.

Biļetes Ls 20; www.labadaba.lv

Fontaine. Draudzīgāks par draudzīgu

Tā nu ir sanācis, ka pasaules pilsoņa un neapturamā savu sapņu īstenotāja mistera Luija Fonteina jeb Stīna Lorenca Liepājas valstībā, ko ieskauj viņam piederošais un paša izlolotais pilsētas varas ierobežojumus un ugunsgrēku pārcietušais klubs Fontaine Palace, vairākas viesnīcas un, iespējams, labākā ātrā ēstuve Latvijā Deli Snack, notiek vecākais rokmūzikas festivāls mūsu zemē. Tas nekad nav izaudzis tik liels, lai zaudētu savu omulīgā mājas festivāla atmosfēru, un arī biļetes cena vienmēr bijusi draudzīgāka par draudzīgu. Festivāla fani zina, ka pie Fonteina vienmēr ir forši un tā nav nekur citur visā pasaulē. Šogad uzstāsies Tomas (Krievija), Ainars Pūpols & Pi Blues, Monologs divatā, Oranžās brīvdienas, Rebel Riot, Relicseed, Sanctimony, Tax, The Soundcasters, The Velvet Supernova, To Leave a Trace u. c.

Fontaine valstībā Liepājā 9.–11.VIII.

Biļetes Ls 5; www.fontainefestival.lv

Mīlas vasara. Tikai 500 biļešu

"Tikai viena diena, tikai viena skatuve, tikai septiņas grupas!" – ar šādu saukli piekto reizi notiks minifestivāls Mīlas vasara netālu no Valmieras – atpūtas bāzē Krāči Gaujas labajā krastā, uz kuru tiks tirgots tikai 500 biļešu un ne par vienu vairāk. Līdzās mūziķu un grupu koncertiem iecerētas arī sportiskas aktivitātes, būs iespēja piedalīties dažādās mākslas darbnīcās un, protams, sajust Gaujas tuvumu. Uzstāsies Čipsis un Dullais, Nielslens Lielsliens, Nuvo, Satellites LV, Max Tundra no Lielbritānijas un vēl divas grupas, par kurām tiks ziņots vēlāk.

Valmieras pagasta atpūtas bāzē Krāči 10.VIII.

Biļetes Ls 7; www.facebook.com/milasvasara

Sutas balss. Vēl var pieteikties

Ikgadējs festivāls jeb rokmūzikas cienītāju saiets, kurā daudz lielākā mērā nekā citos Latvijas festivālos valda anarhija un kurš notiek apvidū ap organizatora mājām, kur savulaik noticis gan Latvijas kandžas darināšanas meistaru saiets, gan dzejas lasījumu festivāls Palaid muti. Pagaidām zināms festivāla laiks, taču grupas, kas vēlas spēlēt, vēl var pieteikties.

Alūksnē 16.–17.VIII; sutasbalss.1w.lv

Cita vide. Mehāniskā pļava

Otro gadu pēc kārtas vasaras festivālu sezona noslēgsies Ogrē ar festivālu Cita vide meža ielokā upes krastā, kam šogad ir apakšnosaukums Mehāniskā pļava. Festivālā būs vismaz divas skatuves, uz tām spēlēs pašmāju un Eiropas mākslinieki – viņu vidū Komjaunatne, Oranžās brīvdienas, Colt, The Velvet Supernova, Relicseed, Crow Mother, Burned in Blizzard, Triānas parks, Karmafree, Martas asinis, Parára, Audience Killers u. c. Būs arī nekomerciālais kino, vizuālo projekciju stūris, dzejas lasījumi, jauno mākslinieku izstādes, kustību teātris un radošās darbnīcas.

Ogres salā 23.–25.VIII.

Biļetes Ls 8,88; www.citavide.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja