Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Festivālu Rīga Jūrmala atklās Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerti

Šonedēļ – 19. un 21.jūlijā – ar diviem Bavārijas Radio simfoniskā orķestra (BRSO) koncertiem sāksies mūzikas festivāls Rīga Jūrmala, informēja festivāla pārstāve Inga Vasiļjeva.

Abi koncerti tiešraidē būs klausāmi Latvijas Radio programmā Klasika, bet 21. jūlija koncerts ar Vācijas Federatīvās Republikas Ārlietu ministrijas atbalstu būs skatāms arī Latvijas Televīzijā plkst.22.10.

Sākotnēji bija paredzēts, ka abus BRSO koncertus diriģēs maestro Mariss Jansons, bet, sekojot ārstu ieteikumiem, viņš ir atcēlis visus šovasar paredzētos koncertus. Rīgā BRSO muzicēs prominentās somu diriģentes Suzannas Melki vadībā.

19.jūlijā koncertā skanēs Žana Sibēliusa Pirmā simfonija miminorā op.39, Sergeja Prokofjeva Otrais koncerts vijolei un orķestrim solminorā, Riharda Štrausa Svīta no operas Rožu kavalieris, solists būs izcilais vijolnieks Julians Rahlins. 21.jūlija koncertā klausītājiem būs iespēja baudīt Johannesa Brāmsa Otro koncertu klavierēm un orķestrim Sibemolmažorā un Ludviga van Bēthovena Otro simfoniju Remažorā, solists – leģendārais pianists Rūdolfs Buhbinders.

BRSO, kas dibināts 1949. gadā, dažādās kritiķu aptaujās regulāri tiek atzīts par vienu no desmit labākajiem orķestriem pasaulē. Orķestra neparasti plašo repertuāru un programmas daudzveidību nodrošinājuši gan galvenie diriģenti, gan visu mūziķu neparastās spējas. BRSO Marisa Jansona vadībā ir saņēmis prestižo mūzikas balvu Grammy “par “Labāko orķestra uzstāšanos” un “Labāko klasikas albumu”. BRSO plašais ieskaņojumu klāsts – albumi, kas tapuši vadošajos ierakstu namos un kopš 2009. gada septembra arī Bavārijas Raidsabiedrības dibinātā pašmāju zīmola BR-KLASSIK paspārnē, tiek regulāri novērtēti ar nacionālas un starptautiskas nozīmes apbalvojumiem. Kopš 2003. gada Mariss Jansons ir Bavārijas Radio simfoniskā orķestra galvenais diriģents.

Somu diriģente un čelliste Suzanna Melke (1969) ir Helsinku filharmoniskā orķestra galvenā diriģente (no 2016. gada) un Losandželosas filharmoniķu galvenā viesdiriģente (no 2016. gada). S. Melkes izcilie sasniegumi muzikā ir lauzuši daudzus stereotipus – viņa ir pirmā un līdz šim brīdim vienīgā diriģente sieviete, kas vadījusi pasaulslaveno ansambli Ensemble InterContemporain (kolektīvu 1976. gadā dibināja Pjērs Boulezs). Viņa ir pirmā sieviete – Losandželosas filharmoniķu galvenā viesdiriģente kopš šī amata izveidošanas 1981. gadā. Metropolitēna operas 136 gadu vēsturē viņa ir bijusi ceturtā sieviete, kas jebkad diriģējusi prestižajā opernamā, un pirmā, kas bijusi pie diriģenta pults Metropolitan Opera Live HD translācijā.

Vijolnieku Julianu Rahlinu (1974) mēdz saukt par vienu no pašiem aizrautīgākajiem un iedvesmojošākajiem mūsdienu mūziķiem. Viņš ir vijolnieks, kas jau kopš pusaudža gadiem muzicējis kopā ar klasiskās mūzikas korifejiem (pēc pirmajiem starptautiskajiem panākumiem Eirovīzijas konkursā 1988. gadā Julians kļuva par pašu jaunāko solistu, kāds jelkad spēlējis ar Vīnes Filharmoniķiem). Julians Rahlins piedzima Viļņā, bet jau 1978. gadā ģimene emigrēja uz Vīni. Vijoļspēli Vīnes konservatorijā viņš studēja pie Borisa Kušnera un Pinkasa Cukermana. Kad lūdzis Marisu Jansonu skolot viņu diriģēšanā, Jansons ieteicis, viņaprāt, Julianam vispiemērotāko, pašu labāko diriģēšanas skolotāju – viņa mammu Sofiju Rahlinu, kas Pēterburgas konservatorijā diriģēšanu bija mācījusies tad pat un pie tiem pašiem pedagogiem kā Jansons un Gergijevs.

Savu 70. dzimšanas dienu pirms diviem gadiem Rūdolfs Buhbinders svinēja ar koncertiem gan Ņujorkas Kārnegija zālē, gan Vīnes Mūzikas biedrībā un Berlīnes Filharmonijā. Vīnes filharmoniķi un Izraēlas filharmoniskais orķestris viņu jubilejā sumināja ar Goda biedra titulu, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un diriģents Mariss Jansons viņu lūdza būt par orķestra rezidences mākslinieku. Togad orķestra mājaslapu rotāja arī šādi vārdi: „Rūdolfs Buhbinders bija visjaunākais jelkad Vīnes Mūzikas akadēmijā uzņemtais students. Kopš tā laika viņš ir muzicējis kopā ar katru izcilāko orķestri un diriģentu. Kaut arī viņa tehnika gadiem ritot tikai uzlabojas, viņš tagad pirms koncertiem mēdz nervozēt vairāk, nekā agrāk. Jo nu viņam jāpārliecina ne tikai klausītāji, bet arī – un tas ir daudz grūtāk – pašam sevi.” 

Šī gada vasarā Latvijā notiks jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls Rīga Jūrmala (turpmāk – RJMF), kura ietvaros Rīgā un Jūrmalā muzicēs tādi orķestri un pasaulslaveni diriģenti kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un Suzanna Melki, Izraēlas filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, Londonas simfoniskais orķestris un Džanandrea Noseda un Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs, kā arī daudzi izcili izpildītājmākslinieki, kas Latvijā un Baltijas reģionā muzicēs pirmo reizi. Festivāls iekļauts vasaras festivālu Top 10 pēc britu laikraksta The Telegraph  vērtējuma, kā arī ieguvis Eiropas festivālu asociācijas īpašo zīmi EFFE Lable.

Festivāla atklāšanas sezona aptvers četras nedēļas nogales, sākot no 19. jūlija līdz 1. septembrim, koncertiem norisinoties Latvijas Nacionālajā Operā un Dzintaru koncertzālē. Vairāk par RJMF 2019 -  www.riga-jurmala.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja