Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: Ar pieciem izciliem koncertiem izskanēja mūzikas festivāla Rīga Jūrmala pirmā nedēļas nogale

Ar pieciem izciliem koncertiem izskanēja jaunā mūzikas festivāla Rīga Jūrmala pirmā nedēļas nogale, kuras centrā bija Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, informēja festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Festivāla pirmo nedēļas nogali vēroja arī daudzu ārvalstu mediju pārstāvji no Lielbritānijas, Vācijas, Lietuvas, Igaunijas u.c., tostarp The Guardian, BBC Music, Postimees.

“Festivāla atklāšanas nedēļa ir gan izcils pieteikums šīs vasaras programmas turpinājumam, ko Dzintaru koncertzālē varēsim baudīt jau augustā, gan arī stiprs pamats, lai nākamos festivāla gados turpinātu piesaistīt izcilākos pasaules orķestrus un klasiskās mūzikas talantus. Esmu lepns gan par mākslinieku sniegumu, gan organizatoru komandas degsmi un aizrautību,” akcentē viens no festivāla mākslinieciskajiem vadītājiem Migels Estebans.

“Nereti, apmeklējot un uzstājoties dažādos pasaules līmeņa klasiskās mūzikas koncertos, visspilgtāk atmiņā paliek tieši opernamu vai koncertzāles ēka, zāle, akustika, taču šo festivālu atcerēsimies kā vienu no “vissiltākajiem” mūzikas notikumiem, kur ikviens mākslinieks tika īpaši sirsnīgi sagaidīts. Esmu ļoti priecīga par iespēju uzstāties un koncertēt ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri, aizvietojot maestro Marisu Jansonu viņa “otrajās mājās” - tas ir īpašs pagodinājums,” pēc koncertiem Rīgā iespaidos dalījās diriģente Suzanna Melki.

“Ir bijis liels prieks apmeklēt šo inaugurācijas festivālu. Izbaudīju faktu, ka tā ir augstas klases mūzikas notikuma radīšana intīmā vidē. Rīga un Jūrmala ir lieliskas lokācijas šāda mēroga pasākumam. Gribu īpaši atzīmēt iespēju satikt un dzirdēt Julianu Rahlinu. Publika fantastiski uzņēma abus viņa koncertus, bet jo īpaši Prokofjeva vijoļkoncerta interpretāciju. Apbrīnojams ir Rahlina uzskats ir tuvināt, atvērt klasiskās mūzikas robežas. Starp citu viņš ļoti mīl futbolu un dievina mūziku. Un kāpēc gan abas pasaules nevarētu krustoties? Es jūtu, ka šis festivāls būs vieta, kurā atspoguļosies arī mākslas demokrātiskais gars,” par piedzīvoto Rīgā stāsta The Guardian žurnālists Sefans Moss.

Festivāls turpināsies augustā – trijās nedēļas nogalēs Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē viesosies trīs orķestri – Krievijas Nacionālais orķestris un diriģents Mihails Pļetņovs (18.08.), Izraēlas filharmoniskais orķestris un diriģents Zubins Meta (23. un 25.08.) un Londonas simfoniskās orķestris ar diriģentu Džanandrea Nosedu (30. un 31.08.), kā arī pasaules akadēmiskās mūzikas elites pārstāvji – pianisti Marijs Peraija (23.08.), Juidzja Vana (25.08.), Sondžins Čo (30.08.), vijolnieks Vadims Repins (31.08.), čellists Miša Maiskis (16. un 18. 08.), tenors Džozefs Kalleja (17.08.), kā arī tādi solisti, kā ģitārists MILOŠ (17.08.), dziedātāji Dzjina Fana (31.08.) un Benjamins Apls (18.08.), pianisti Jans Ļiseckis (23.08.), Deniss Kožuhins (25.08.) un Likā Debargs (01.09.), vijolniece Aleksandra Konunova (24.08.) un čellists Edgars Moro (01.09.).

Šī gada vasarā Latvijā notiks jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls Rīga Jūrmala (turpmāk – RJMF), kura ietvaros Rīgā un Jūrmalā muzicēs tādi orķestri un pasaulslaveni diriģenti kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un Suzanna Melki, Izraēlas filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, Londonas simfoniskais orķestris un Džanandrea Noseda un Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs, kā arī daudzi izcili izpildītājmākslinieki, kas Latvijā un Baltijas reģionā muzicēs pirmo reizi. Festivāls iekļauts vasaras festivālu Top 10 pēc britu laikraksta The Telegraph vērtējuma, kā arī ieguvis Eiropas festivālu asociācijas īpašo zīmi EFFE Lable.

Festivāla atklāšanas sezona aptvers četras nedēļas nogales, sākot no 19. jūlija līdz 1. septembrim, koncertiem norisinoties Latvijas Nacionālajā Operā un Dzintaru koncertzālē. Vairāk par RJMF 2019 - www.riga-jurmala.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja