Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

FOTO: Grupa "Isis" Spīķeru koncertzālē

8.novembra vakarā Spīķeru koncertzāli pieskandināja amerikāņu eksperimentālā mūzika - tur uzstājās smagās mūzikas pārstāvji "Isis", kas savā daiļradē nepieturas pie jebkādiem žanra kanoniem, tā vietā izvēloties spēlēt paši pēc saviem noteikumiem. 

Diemžēl neizdevās dzirdēt pirmos iesildītājus - "Isis" līdera Ārona Tērnera un viņa dzīvesbiedres Feitas Koločijas projektu "Mamiffer", kuri vismaz ierakstos atklāj grūti aprakstāmu skaņu pasauli, kur vienlīdz svarīga nozīme ir gan čellu skaņām, gan tukšu burciņu šķindoņai. 

Otrie iesildītāji - "Dalek" -, gluži tāpat kā "Isis" nāk no ierakstu kompānijas "Icecac Recording" raibā mākslinieku pulka, kurus visus vieno viens faktors - visi šie mūziķi spējuši piesaistīt harizmatiskā Maika Patona ("Faith No More" vokālists) uzmanību, tādēļ dodas kopējās turnejās neiedomājamākajās kombinācijās. "Dalek" nav hiphops tradicionālajā izpratnē, kur monotoni ritmi mijas ar tikpat monotoni skandētām frāzēm. Eksperimenti ar džeza un trance elementiem, spēcīgas basa partijas veidoja dramatiskus akcentus, liekot vecajai Spīķeru ēkai drebēt līdzi, uzkāpjot otrā stāva balkonā, ritms lika pulsēt ķermenim, ļaujot paskatīties uz bieži vien nievāto hip-hop kustību no citas puses. Daudzimensionālais piegājiens, ekstravagantie risinājumi un robežu nojaukšana "Dalek" ļauj sevi ierindot kategorijā ārpus laika un telpas. Gluži tāpat, kā vakara galveno mākslinieku "Isis" veikumu. 

Spīķeru koncertzāles skatuves zemais slieksnis tos, kuriem paveicās nokļūt pirmajās rindās, nolika gandrīz vienā līmenī ar "Isis" mūziķiem, ļaujot nezaudēt ne mazāko sīkumu no ceļojuma brīnišķīgajā skaņu pasaulē "Isis" mūzikas pavadībā. Iespējams, senēģiptiešu dieviete Izīda, kuras nosaukumu nes grupa, kā visa cita starpā arī maģijas aizgādne, šos mūziķus varētu iecelt pašas pavadoņu kārtā - "Isis" sniegtais koncerts tiešām bija ar maģisku pieskārienu. Uzdrošināšos apgalvot, ka "Isis" ir tā grupa, kuras sniegumu jāklausās klātienē, ne ierakstā - savādāk nav iespējams notvert sīkās nianses, it kā nemanāmās saspēles, kur atsevišķas tēmas saaug vienā veselumā, radot īpašu, pirmsākuma skaņu, saliedējot gan stīgu, gan perkusiju skanējumu. Paši mūziķi uz skatuves izspēlē gluži vai drāmas, šķiet, Maiks Galahers savu ģitāru vienlaicīgi ienīst un mīl, kamēr vokālists Ārons Tērners dzīvo absolūti citā dimensijā, un, atkarībā no dziesmas rakstura, kļūst par mīlošu vīrieti vai meža trolli. "Isis" uzstāšanās noteikti nav ierindojama triviālas izklaides žanrā, katra dziesma liek iedziļināties, un brīžiem attopies, ka nejūti, kā aizritējušas pēdējās minūtes, kas noslīkušas talantīga skanējuma jūrā. Ja "Isis" karkasa galvenās iezīmes ir smagnēji rifi un spēcīga ritma sekcija, tad pats muzikālais nams tiek uzbūvēts ar ambientās mūzikas, rokmūzikas zelta akordu un tīras, no dvēseles dziļumiem plūstošas enerģijas palīdzību. Spēcīgi. Un varbūt par plašu Spīķeru koncertzālei.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja