Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FOTO: Koncertzāles Cēsis jubilejas svinības

Aizvadītajā nedēļas nogalē koncertzāle Cēsis atzīmēja piekto gadadienu. Svētku vakara programmā izskanēja koncerts ar Pētera Čaikovska pirmo klavierkoncertu un Riharda Vāgnera operas Valkīra pirmo cēlienu, kā arī tika atklāta izcilā domātāja un mākslinieka Ilmāra Blumberga darbu izstāde, informēja koncertzāles pārstāve Egija Saļņikova.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ir kā muzikāla arka, kas vieno Koncertzāles Cēsis atklāšanas koncertu, kurā tas piedalījās, un piektās jubilejas vakaru.

Svētku koncerta pirmajā daļā skanēja krievu klasiskās mūzikas šedevrs, viens no visu laiku populārākajiem klavierkoncertiem – Pētera Čaikovska Pirmais koncerts klavierēm un orķestrim. Kopā ar LNSO muzicēja Reinis Zariņš, kurš Čaikovska Pirmo spēlēja pirmo reizi.

Koncerta otrajā daļā tika atskaņots Riharda Vāgnera operas Valkīra pirmais cēliens. Zīglindi dziedāja Latvijas klausītājiem labi pazīstamā zviedru soliste Līne Karlsone, Zīgmunds bija lieliskais zviedru tenors Mihaels Veiniuss, kurš dziedāja šo lomu LNO iestudējumā, savukārt Hundinga lomā redzējām izcilo somu basu Timo Rīhonenu. Visi trīs solisti ir pieprasīti un nepārspējami vāgneristi uz pasaules lielākajām skatuvēm, un Cēsīs to vēlreiz apliecināja ar spožo sniegumu.

Jubilejas koncerts bija īpašs arī ar to, ka tajā tiks izmantota Koncertzālē Cēsis teicami ierīkotā, bet reti izmantotā orķestra bedre. Savukārt Viestura Kairiša režijā un scenogrāfiskajā risinājumā koncertzāles skatuve ieguva vēl neredzētus vaibstus un unikālu vertikālo perspektīvu. Pie diriģenta pults svētku vakarā bija LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga, reizēs.

Koncertzāles Cēsis jubilejā bija vēl kāda mākslinieciska atkalsatikšanās - pirms svētku koncerta tika atklāta izcilā domātāja un mākslinieka Ilmāra Blumberga (1943-2016) darbu izstāde Turpinājums. Tieši talantīgais, scenogrāfs, grafiķis, grāmatu un plakātu dizainers ir veidojis koncertzāles Cēsis” grafisko zīmi. Mākslinieka darbi no Ulda Pīlēna privātkolekcijas bija skatāmi arī koncertzāli atklājot, 2014. gada maijā.

INSIGNIA mākslas galerijā līdz pat jūnija beigām būs iespēja apskatīt episko Ilmāra Blumberga gleznu cikls Visu laiku snieg no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas, kas pirmo reizi būs apskatāms ārpus Rīgas. Tā ir personiskā pieredzē balstīta monumentāla sāga, kurā autora dramatisko likteņgaitu atmiņu plūsma liek izdzīvot Latvijas vēsturi no staļiniskā režīma deportācijām līdz neatkarības atgūšanai. Mākslinieks pie šī cikla strādāja divdesmit gadus. Ciklu vēl vērienīgi papildinās lielformāta gleznas, kas īpaši atlasītas no Blumberga fonda kolekcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja