Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Opera Klīstošais holandietis Latvijas Nacionālajā operā

28. septembrī Latvijas Nacionālajā operā notika Riharda Vāgnera operas Klīstošais holandietis pirmizrāde diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā, informēja sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Iestudējumu veido režisors Viesturs Kairišs, scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo, kustību māksliniece Elīna Lutce un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Iestudējuma radošajā komandā strādā arī diriģenti Jānis Liepiņš un Normunds Vaicis.

Pirmajās trīs izrādēs Holandieša lomu interpretēs Egils Siliņš, Zentas lomā būs Vida Miknevičute (30. septembrī) un Līne Karlsona (29. setembrī), Ēriks – Korbijs Velčs, Dālands – Ains Angers. Šī iestudējuma turpmākajās izrādēs galvenās lomas dziedās arī Rihards Mačanovskis (Holandietis), Andris Ludvigs (Ēriks), Krišjānis Norvelis un Romāns Poļisadovs (Dālands). Marijas lomu dziedās Ilona Bagele vai Andžella Goba, Stūrmani –  Mihails Čuļpajevs vai Juris Jope.

Ikreiz parādoties Latvijas operas vēsturē, Riharda Vāgnera Klīstošais holandietis iezīmē būtiskus robežpunktus starp leģendām un realitāti, pagātni un nākotni, vienlaikus norādot jaunus kustības virzienus. Bēgšana no Rīgas perioda apgrūtinājumiem, dodoties riskantā jūras ceļojumā, jaunajam komponistam Rihardam Vāgneram radīja muzikālo vīziju par jaundarbu, kas iezīmēja viņa oriģinālā stila sākotni. Latvijas mūzikas vēsturē Klīstošais holandietis atklāja jaunu un būtisku lappusi – ar tā iestudējumu Teodora Reitera vadībā 1918. gadā savu darbību uzsāka jaundibinātā Latvju operas trupa, ar kuru nepastarpināti saistīta mūsdienu Latvijas Nacionālā opera un balets. Jaunais uzvedums būs jau septītais operas Klīstošais holandietis iestudējums Latvijas Nacionālajā operā.

“Operai Klīstošais holandietis ir bijusi nozīmīga vieta mūsu repertuārā jau kopš Latvijas Nacionālās operas pirmsākumiem. Ne tikai tāpēc, ka Rīga ir atstājusi neizdzēšamas pēdas šīs operas tapšanas vēsturē, bet arī tamdēļ, ka tā spēj savaldzināt gan kvēlākos Riharda Vāgnera mūzikas fanus, gan arī itāļu opermūzikas gardēžus, kuriem Vāgnera vēlīnā daiļrade ir sveša,” saka jauniestudējuma muzikālais vadītājs, Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

“Rihards Vāgners bēga no sarežģītiem finanšu apstākļiem Rīgā un iestrēga laikā, iestrēga mūžībā. Toreiz viņš bēga pa zemes ceļu, tad ar kuģi, varbūt šodien bēgtu ar lidmašīnu. Viņš iekūlās vētrā, taču diezin vai viņam patiktu arī gaisa bedres. Un tad viņš ieraudzīja atspulgu. Sākumā likās, ka tas ir svešs spoku kuģis ar mirušu kapteini, taču, vērīgāk ieskatoties, bezgalīgi laikā klīstošajā, nelaimīgajā, nekur dvēseles mieru nerodošajā ceļiniekā Vāgners atpazina sevi,” par jauniestudējumu stāsta režisors Viesturs Kairišs.

"Holandieša iegriešanās no jūras krastā ir cikliska, ik pēc septiņiem gadiem, kā pasaules radīšanas nedēļas septiņas dienas, kas cikliski atkārtojas. Laiku šajā vizuālajā dramaturģijā mēs risinām caur apli," saka scenogrāfs Reinis Dzudzilo.

Saskaņā ar komponista Riharda Vāgnera ieceri opera tiks izrādīta vienā daļā. Izrādes ilgums ir 2 stundas un 20 minūtes.

Biļetes var iegādāties LNO un Biļešu Paradīzes kasēs, kā arī internetā.

Top komentāri

jojoma
j
Kas tas par ārprātu? Aeroflot pilotu ēdnīcā darbība notiek?
Kairišs no operas
K
nesajēdz pilnīgi neko, tas ir gan ārpŗāts, ka tādam dod operas izcūkot.
Kairišs ir antimuzikāls
K
Operas režija jāveido, vadoties pēc mūzikas, par kuru Kairišam nav ne mazākās sajēgas. Taču tagad jaunizceptajiem režisoriem ir mode iesmerēt publikai kaut kādus murgus, kurus tie pasniedz par "kaut ko ģeniālu". Un visiem jāizliekas par idiotiem un jāsajūsminās par "ģenialitāti". Tāds ir mans viedoklis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja