Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Grupa Carnival Youth ir visur

Strauji aug grupas Carnival Youth popularitāte. Tajā muzicē Renāra Kaupera dēli Emīls un Edgars, taču tā nav, ka šī grupa ir Kauperi un pārējie

Pēdējā laikā šķiet, ka grupa Carnival Youth ir visur. Festivālā Positivus uz I Love You skatuves, šķiet, ne uz vienu citu koncertu nebija sapulcējies tik liels klausītāju pūlis. Piena svētki pats par sevi ik gadu ir labi apmeklēts pasākums, kas nodrošina klausītāju jūru. Uzstāšanās pirms Instrumentiem koncertos klubā Palladium Rīga nebūt nebija pēdējais Carnival Youth uznāciens pagājušā gada nogalē – ansamblis negaidīti uzradās kroga Aptieka gada balvu pasniegšanas ceremonijā. Izrādās, Carnival Youth ir Aptiekas saimnieka Kristapa Krēsliņa mazo meitu iemīļotākā grupa.

Decembrī tai bijuši deviņi koncerti, kas jaunai grupai ir ļoti daudz. Piektdien, 10. janvārī, mūziķi spēlēs koncertā, kura galvenie mākslinieki būs pašmāju ierakstu kompānijas I Love You Records izdotā igauņu, zviedru un dāņu grupa Mainekk – tās līderis ir Erki Pernoja no Ewert and The Two Dragons. Nav šaubu, ka pēc dažiem gadiem vai pat agrāk Carnival Youth jau pati spēlēs savus palielus koncertus un par šo mūziķu iesildīšanas iespēju cīnīsies citi.

Pusgadu Emīls Kaupers, Edgars Kaupers un Roberts Vanags, kuri ir klasesbiedri, spēlējuši trijatā, un dažas dienas pirms pirmā koncerta 2011. gada aprīlī ar viņiem piekritis uzspēlēt basu Aleksis Luriņš no paralēlklases, kuram tajā dienā neesot bijis ko darīt. Viņš ģitāras spēli apguvis pašmācībā, un pārējie atzīst, ka Aleksis ir īsts meistars, kurš dzied ar ģitāru un, nebūdams piesiets pie mikrofona, ir arī viskustīgākais un atraktīvākais grupā.

Kopš Alekša pievienošanās Carnival Youth spēlē četratā – un to arī uzskata par grupas sākumu, jo pirms tam tā bijusi tikai eksperimentēšana bez lieliem mērķiem. Nu jau viņi, tāpat kā daudzi citi latviešu mūziķi, sapņo uzstāties ne vien pašmāju, bet arī ārzemju klausītājiem. Aptiekas Kristaps, būdams amerikānis, esot piekritis viņiem palīdzēt ar angļu valodas tekstiem, lai tie neizklausās neveikli.

Tas Renāra smaids

"Plāni mums lieli – centīsimies paralēli uzreiz izsisties arī Eiropā. Jāpabeidz skola, un tad tēmējam uz mūzikas konferencēm ārzemēs," viņi stāsta, kad piektdienas vakarā esam satikušies Omas briljantā, kura sienas jau vibrē nakts ballītes gaidās. Sākumā runā grupas taustiņinstrumentālists Roberts, savukārt Emīls un Edgars Kauperi klusē un dziļdomīgi smaida. Protams, šis smaids ir ļoti pazīstams – tas mantots no Renāra.

Abiem Kauperiem junioriem labi zināms Noras Džonsas stāsts – viņa savu pirmo ieraksta līgumu noslēdza, neizpaužot, ka ir slavenā Ravi Šankara meita. Latvija ir maza, Edgars un Emīls ir bijuši pazīstami kā Kaupera dvīņi kopš bērnības – vēl pirms savas pirmās grupas Žirafes. Renārs dēlu muzikālajās aktivitātēs neiejaucoties un ļaujot iet savu ceļu, bet atbalstot un vispār esot ļoti labs tētis un ļoti labs šoferītis. "Katrā ziņā mēs esam grupa, un tā nav, ka kāds ir priekšā un kāds aizmugurē. Katrs no mums ir divdesmit pieci procenti no grupas. Mums nav kaut kāda līdera, mēs visi esam vienlīdzīgi un respektējam cits cita idejas gan tekstu, gan mūzikas ziņā."

Viens hits jau ir

Pirmais un pagaidām vienīgais Carnival Youth singls Never Have Enough ir gana melodisks un lipīgs. Nezinot tā izcelsmi, varētu padomāt, ka tā ir kāda nedzirdēta Arcade Fire dziesma. "Mēs tolaik divas nedēļas dzīvojām Kuldīgā, un top grupa tajā brīdī bija Arcade Fire. Klausoties to, mēs iespaidojāmies un sarakstījām to dziesmu," atzīst puiši – atšķirībā no daudziem citiem, kuri apgalvo, ka nekad neko nav dzirdējuši un viss ir simtprocentīgi pašu izdomāts, kaut vienmēr pēc kaut kā zināma nepārprotami izklausās. "Ir grupas, kas mums visiem ir kopsaucēji, – tā pati Arcade Fire, Tame Impala, Grizzly Bear – laba mūsdienu indie rock mūzika. Esam auguši ar labu mūziku – sākot ar Pink Floyd un beidzot ar Radiohead. Sanāk tas, kas sanāk. Mēs visi spēlējam visus instrumentus. Tas, kurš izdomā konkrētā instrumenta partijas, – tas arī to instrumentu spēlē." Emīls gan saka, ka viņam neļaujot spēlēt neko citu kā tikai bungas, toties viņš ir viens no tiem retajiem mūziķiem, kurš, spēlējot bungas, arī dzied solo.

Vārdu youth savā nosaukumā viņi paturēs arī tad, ja sanāks kopā spēlēt vēl desmit vai vairāk gadu, jo arī Sonic Youth taču bija Sonic Youth līdz galam. "Dvēselē būsim jauni līdz sešdesmit pavisam noteikti. Kamēr savi zobi." Ar producentiem Gati Zaķi un Arni Račinski Carnival Youth pašlaik raksta savu pirmo albumu, kas iznāks pavasarī.

Koncerts

Grupas Mainekk, Frankie Animal un Carnival Youth
Kultūras centrā 9K1 Nams (Aristīda Briāna ielā 9, k. 1) 10.I plkst. 20
Biļetes ekase.lv EUR 10 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja