Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Iesien mani virvēs. Rīgā uzstāsies saksofonists Andrē Vida

Piektdien, 16. augustā, plkst. 20 Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā ar akustisku solopriekšnesumu uzstāsies Andrē Vida – viens no interesantākajiem māksliniekiem mūsdienu avangarda džezā un akadēmiskajā mūzikā.

Viņš tiek augstu vērtēts par savu prasmi pārliecinoši izpildīt un sacerēt mūziku, pasniedzot to kā savā būtībā fizisku procesu – viņa kamermūzikas darbi bieži robežojas ar fizisko teātri, savukārt solokoncerti satur klāstu netradicionālu saksofonspēles tehniku un tās pavadošu teatrālu elementu.

Berlīnē dzīvojošais amerikāņu saksofonists un mūzikas autors Andrē Vida, būdams viena no XX gadsimta ietekmīgākajiem avangarda komponistiem Entonija Brekstona skolnieks, savā mūzikā eksperimentē ar dažādām kompozīcijas un improvizācijas tehnikām un filozofijām, postmoderni apspēlējot džeza vēsturi un robežas starp nejaušo un kontrolēto skaņā.

Andrē Vida ir uzstājies ar daudziem prominentiem mūziķiem – frīdžeza pianistu Sesilu Teiloru, Sonic Youth ģitāristiem Lī Ranaldo un Džimu O’Rūku, čellisti Hilduru Gudnadotiru un dziedātāju Džeimiju Lidelu. 2011. gadā ierakstu kompānija PAN izdeva Andrē Vidas līdzšinējo ierakstu apkopojumu Brud trijos diskos.

Mākslinieka kompozīcijās tiek pētītas ne tikai dažādu estētiku kopīgās šķautnes, bet arī jebkura instrumenta spēlēšanas fiziskais aspekts. Andrē Vidas mūzikā nopietna loma ir izpildītāja personībai un ķermeņa valodai – dažās viņa kompozīcijās ir paredzēti fiziski šķēršļi, kas ietekmē izpildītāju kustības: piemēram, skaņdarbā Tie Me Up mūziķi tiek iesieti virvēs, kas ierobežo viņu kustības un tādā veidā aicina dibināt jaunas, spontānas attiecības ar instrumentiem.

Saksofonists ir pazīstams arī ar drosmīgu pieteikšanos laikmetīgās mākslas kontekstā. 2011. gadā viņš piedalījās slavenā franču mākslinieka Anrī Salas izstādē Londonas galerijā Serpentine: 44 dienās Andrē Vida sniedza 403 pusstundu garus saksofona priekšnesumus, kļūstot par ekspozīcijas sastāvdaļu.

Šogad izdots mūziķa jaunais albums Minor Differences, kuru viņš radījis, vairākos slāņos ierakstot savus saksofona solo, taču pieejot procesam ar radikālu intuitivitāti, proti, nenoklausoties iepriekš ierakstīto skaņu materiālu pirms tam, kā to papildināt ar nākamo skaņu slāni. Muzikālais rezultāts ir sapņaina un cilvēcīgi asimetriska skaņu pasaule, pilna ar valdzinošiem bēru maršiem un tramīgām uzvaras parādēm.

Rīgā Andrē Vidas koncerta īpašais viesis būs dzejnieks un atdzejotājs Sergejs Moreino. Koncertu rīko nepieradinātās mūzikas biedrība Skaņu mežs. Biļete maksā Ls 2.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja