Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Intervija ar Foo Fighters ģitāristu Krisu Šifletu. Ar rokmūziku viss ir kārtībā

Saruna ar Foo Fighters ģitāristu Krisu Šifletu pirms koncerta Rīgā.

Daugavas krastā Lucavsalā šovakar uz milzu skatuves kāps viena no pasaules varenākajām rokgrupām, kas, par spīti laikmeta mūzikas tendencēm, ir palikusi uzticīga kārtīga hārdroka pamatnoteikumiem – agresīvām ģitārām, spēcīgam vokālam un reibinošiem bungu ritmiem. Foo Fighters pēc pusotra gada pauzes ir atkal devusies garā pasaules turnejā un pirmo reizi koncertēs Baltijā. Foo Fighters seja ir grupas solists un dibinātājs Deivs Grols, kurš mūzikas vēsturē jau sen sevi ierakstījis ar trekniem burtiem, spēlējot bungas 90. gadu grupā Nirvana. Nav šaubu, ka šis fakts joprojām veicina Foo Fighters koncertu biļešu noietu.

Ikvienam Foo Fighters cienītājam, protams, ir neizmērojams prieks, ka šāda līmeņa zvaigznes varēsim vērot klātienē, vēl jo vairāk tāpēc, ka grupas mūzika pie mums reti dzirdama publiski – pašmāju lielākajās raidstacijās Foo Fighters nekad nav skanējuši un diez vai arī skanēs! Paši grupas dalībnieki par Latvijas klausītāju attiecībām ar viņu mūziku nav pārāk labi informēti, taču šie vīri nekuļ tukšus salmus un, tiklīdz kāpj uz skatuves, tā spēlē par visiem divsimt procentiem, vienalga, vai kādā no pasaules prestižākajiem festivāliem vai arī reģionā, kurā līdz šim nekad nav muzicējuši, – to apstiprina arī Kriss Šiflets, Foo Fighters ģitārists kopš 1999. gada, ar kuru īsā telefonintervijā aprunājos par gaidāmo koncertu Rīgā.

 

21. jūlijā jūs spēlēsiet šeit pirmo reizi. Ko pats sagaidi no šī koncerta?

Man nav ne mazākās nojausmas, neesmu bijis Latvijā nevienas grupas sastāvā un arī kā tūrists ne. Man gribētos uzzināt par visām labajām lietām, ko darīt, kurp doties un ko pagaršot.

Rīgā jūs iesildīs grupas The Kills un Biffy Clyro. Vai tā ir jūsu izvēle?

Man šķiet, ka to izlēma mūsu koncertu aģents. ASV esam spēlējuši ar Biffy Clyro – šie mūziķi ir lieliski! The Kills mēs arī zinām, esam uzstājušies vienuviet. Būs ļoti jautri satikt viņus visus.

Trīs dienas vēlāk jūs beidzot pirmo reizi uzstāsieties Glastonberijas festivālā. Vai koncerts Rīgā ir kā ģenerālmēģinājums pirms lielās uzstāšanās?

(Smejas.) Man šķiet, visi koncerti šajā laikā ir mēģinājumi Glastonberijas festivālam. Es nekad tur neesmu bijis un spēlējis, bet esmu dzirdējis tik daudz laba par to, un katras intervijas svarīgākā daļa pēdējos mēnešos ir tieši sarunas par Glastonberiju. Esmu patīkami satraukts par iespēju redzēt, kā tur ir, jo tas taču ir lieliskākais festivāls pasaulē.

Dziesmu saraksts, ko atskaņojat katrā koncertā, atšķiras. Vai Rīgā varam sagaidīt kaut ko nebijušu?

Mēs kādu laiku neesam braukājuši apkārt un spēlējuši koncertus. Parasti ir vajadzīgs laiks, lai saprastu, kāda būs mūsu koncertu programma. Es nebūtu pārsteigts, ka tuvākajos koncertos šis un tas varētu mainīties līdz brīdim, kad mums viss būs pilnīgi skaidrs.

Kris, tu grupā spēlē jau 18 gadu. Kas ir mainījies šajā laikā?

Viss ir ļoti mainījies. Viss ir pamatīgi izaudzis. Tad, kad es pievienojos grupai, mēs festivālos uzstājāmies četros pēcpusdienā. Lēnām būvējām karjeru un darījām ļoti daudz, lai kļūtu par galvenajiem māksliniekiem festivālos. Viss ir kļuvis krietni lielāks. Grupa, organizācija – viss!

Deadmau5 un The Prodigy ir vienīgie, kas oficiāli ir remiksējuši Foo Fighters dziesmas. Vai ir vēl kāds, kurš to dara?

Kāds ir izveidojis mūsu jaunākā singla Run astoņu bitu versiju. Izklausās diezgan apbrīnojami, iesaku to atrast un noklausīties YouTube.

Kā tev šķiet, vai rokmūzikai ir pienākuši grūti laiki? Piemēram, grupa Linkin Park ir padevusies un spēlē popmūziku. Kas ir tas, kas jums dod iedvesmu turpināt iesākto ceļu?

Zini, ar rokmūziku viss ir kārtībā! Mūzika mainās un attīstās, tehnoloģijas tāpat. Galu galā ir 2017. gads, mūzika vairs nekad neizklausīsies kā 1972. gadā, un tā ir parasta lietu kārtība. Es paskatos apkārt un redzu daudz labu rokgrupu, un tas man ļauj neuztraukties.

Jūsu jaunākā singla Run videoklips ir diezgan iespaidīgs. Kāpēc izvēlējāties apvienot grautiņus un seniorus?

Man šķiet, ka vispirms ideja bija Teiloram un tad Deivs sāka to attīstīt un uzrakstīja videoklipa scenāriju. Jāpiebilst, ka Deivs ir klipa režisors. Tās ir vistrakākās pārvērtības, kuras ir piedzīvotas videoklipa vajadzībām. Grimētāju darbs bija pamatīgs, tās bija vairākas stundas, lai mūs pataisītu par senioriem. Visu dienu staigājām tādi apkārt, un dienas beigās, kad darbs bija padarīts, bija nepieciešama vēl viena stunda, lai to visu dabūtu nost. Redzot iznākumu, esam ļoti apmierināti – tas izskatās jautri.

Vai vari pastāstīt par videoklipa jēgu?

Tam īsti nav tādas lielas jēgas. Es zinu, ka Deivs ir ielicis mazas atsauces uz dziesmas Smells Like Teen Spirit videoklipu. Es gan nezinu, vai to kāds ir pamanījis.

Vai vari atklāt noslēpumu, kas būs koncerta pirmā un pēdējā dziesma?

Ha-ha-ha! Ak Dievs, es nezinu. Es domāju, ka Deivs arī to vēl nezina. Visticamāk, desmit minūtes pirms koncerta mēs paši uzzināsim, ar kuru dziesmu sāksim un ar kuru noslēgsim uzstāšanos.

 

Foo Fighters

Lucavsalā 21.VI, ieeja no plkst. 16

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 69–199

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja