Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdots Santas Ratnieces autoralbums Vigilia del Mattino ar vairākiem pirmatskaņojumiem

Nacionālā ierakstu kompānija SKANi izdevusi komponistes Santas Ratnieces autoralbumu Vigilia del Mattino ar vairākiem pasaules pirmatskaņojumu ierakstiem Latvijas Radio kora izpildījumā. Albums jau pirms izdošanas ticis iekļauts mūzikas staumēšanas vietnes Spotify klasiskās mūzikas jaunumu sadaļā Classical New Releases, kur tiek rekomendēti nedēļas ievērojamākie jaunumi, informēja mūzikas izdevniecības pārstāvji.

Santas Ratnieces un Latvijas Radio kora radošā sadarbība aizsākās 2006. gadā ar skaņdarbu Saline (Sālsezers) un vainagojās autoralbumā ar tādu pašu nosaukumu. Arī šajā albumā ir Latvijas Radio kora pasūtināti un pirmatskaņoti Santas Ratnieces kora opusi, kurus vieno nozīmīgu vēsturisko tekstu izmantojums.

"Santas Ratnieces savdabīgais, netveramais mūzikas rokraksts ir tiešām kas neparasts laikmetīgās mūzikas žanrā. Turklāt reti kurš komponists tik intīmi izjūt unikālo Latvijas Radio kora krāsu kā viņa.  Esmu drošs, ka šo albumu novērtēs ne tikai Latvijas klausītāji, bet tas priecēs arī daudzu pasaules valstu klausītāju ausis un sirdis," stāsta SKANi vadītājs Egīls Šēfers. 

Albumā apkopoti četri skaņdarbi, no kuriem trīs – Vigilia del Mattino, War Sum Up: Music. Manga. Machine un nada el layli – ieskaņoti pirmoreiz.

Skaņdarba Vigilia del Mattino (Rīta vigīlija, 2015) pamatā ir Dantes Aligjēri Paradīzes teksts no Dievišķās komēdijas. Par iedvesmu kompozīcijai komponiste stāsta: "Domājot par brīdi, kad tumsa pamazām izklīst un parādās pirmie gaismas stari, pirmās vizuālās asociācijas bija par viduslaikiem. Tad vēl cilvēki lietoja eļļas lampiņas un iztēlojās sevi starojošas gaismas ieskautus – to varam redzēt tā laika dzejā un glezniecībā. Viduslaiku mākslā ir pārsteidzoši daudz gaismas, tai piemīt īpašs mirdzums, ko rada tīru krāsu salikums bez pārejām un pustoņiem, kas savstarpējā saskaņā pašas rada gaismu. Skaņu rakstā tie ir faktūras dimensiju meklējumi. Dante ir gaismas filozofs, bet mūzikā savirknētie viņa teksti par gaismu dzied savu stāstu. Skaņdarba beigās teksti saskaras un gaisma jau ir apžilbinoša."

Multimediālā kora opera War Sum Up: Music. Manga. Machine (Kara daba, 2011) ir internacionāls kopdarbs, kuru Latvijas Radio kora grupa Kaspara Putniņa vadībā iestudēja sadarbībā ar dāņu režisori Kirstenu Dēlholmu un dāņu teātra grupu Hotel Pro Forma. Arī mūzikas autori ir trīs – Santa Ratniece, britu eksperimentālās popmūzikas apvienība The Irrepressibles ar Džeimiju Makdermotu priekšgalā un franču elektronikas meistars Žilbērs Nuno. Šajā albumā skan Santas Ratnieces komponētās operas daļas kopā ar Nuno radīto elektroniku.

Skaņdarbu Fuoco Celeste (Debesu uguns, 2011) iedvesmojis Sv. Asīzes Franciska pasaules redzējums – mīlestība pret visu dzīvo radību – kokiem, ūdeņiem, zivīm un dzīvniekiem. Autore par šo opusu saka: "Mani ļoti aizkustina Sv. Asīzes Franciska vienkāršība, atvērtība un mīlestība. Viņa sprediķis putniem man šķita ideāls teksts, jo tas saskan arī ar manu pasaules redzējumu. Pēc sprediķa putni aizlido uz visām četrām debesspusēm, veidojot krusta zīmi. Otrs teksts, ko šeit izmantoju, ir no Sv. Asīzes Franciska rakstiem; to mazliet izmainīju un izcēlu svarīgāko. Savukārt čella balss ir viņa mīlestība, kas pieskaras absolūti visam, brīžiem iekūstot korī, brīžiem izpeldot laukā."

nada el layli (Nakts rasas lāses, 2015) komponēts starptautiskā projekta Canticum Canticorum (Augstā dziesma) ietvaros. Santa Ratniece par nada el layli saka: "Sālamana Augstās dziesmas teksts ir pilns sapņojošu skūpstu un gaisā virmojošu, debešķīgu smaržu no ķēniņa dārziem. Tas ir kā komplimentu izteikšanas paraugs mīlētājiem un sirdssāpes raisošs teksts skumjiem romantiķiem – pilns karsta vēja un dedzinošas saules, kur mīlestības jūtu mainība saplūst ar dabas ritējumu. Tie, kas nekad nesatiekas, tiek spirdzināti ar svaigiem āboliem un nakts rasas lāsēm – nada el layli – kas liktas darba nosaukumā."

Šis ir otrais Santas Ratnieces autoralbums, ko izdod SKANi. 

Albums no 12. marta pieejams gan CD formātā, gan visās populārākajās mūzikas lejupielādes un straumēšanas platformās visā pasaulē. 

SKANi ir vienīgā mūzikas izdevniecība Latvijā ar plašu starptautisku izplatītāju tīklu. Pateicoties sadarbībai ar partneriem ASV, Nīderlandē un Lielbritānijā, SKANi izdotie latviešu mūzikas CD nonāk tirdzniecībā 80 pasaules valstīs, kā arī visās digitālās mūzikas platformās – Spotify, iTunes, Amazon Prime un citās. Pērn SKANi albumi sasniedza 400 000 klausītāju lielu auditoriju. SKANi ir Latvijas Mūzikas informācijas centra zīmols, kas darbojas, pateicoties VKKF un Kultūras Ministrijas atbalstam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja