Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Izvērtēs mērķdotācijas māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) izvērtēs valsts mērķdotācijas māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai un izstrādās vadlīnijas par tautas mākslas kolektīvu darbības attīstību, tā 2014. gada 19. februārī lēma Dziesmu un deju svētku padome, informēja LNKC pārstāve Inga Bika

Aptauju, kurā izvērtēs valsts mērķdotācijas māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai efektivitāti, LNKC veiks sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju. Aptaujas laikā tiks apzināti māksliniecisko kolektīvu dibinātāji un kolektīvu vadītāji, lai noskaidrotu, vai mērķdotācija, ar kuru valsts atbalsta Dziesmu un deju svētku tradīcijas ilgtspēju sasniedz savu mērķi. Balstoties uz aptaujas rezultātiem, tiks lemts par nepieciešamību palielināt pašreizējo mērķdotācijas summu.

Līdz 2014. gada oktobrim LNKC kopā ar savu nozaru konsultatīvajām padomēm, pašvaldību pārstāvjiem, Latvijas Pašvaldību savienību un citām ieinteresētajām pusēm izstrādās vadlīnijas tautas mākslas kolektīvu darbības attīstībai. Tās iekļaus māksliniecisko kolektīvu dažādu darbības aspektu raksturojumu, kā arī noteiks kolektīva vadītāja pienākumus, iesaistoties gan vietēja, gan nacionāla līmeņa kultūras vērtību, t.sk. Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un attīstībā.

"Gan valstij, gan pašvaldībām jārūpējas par to, lai Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un attīstībā iesaistītie kolektīvi tiktu īpaši motivēti un atbalstīti. Tāpēc arī tika radīta šī valsts mērķdotācija. Vēlamies noskaidrot, vai pašvaldībās atšķiras atlīdzība tiem kolektīviem, kuri mērķtiecīgi piedalās nacionālas kultūras vērtības ilgtspējas nodrošināšanā, un kolektīviem, kuri darbojas hobija pēc. Mērķdotāciju nevajadzētu izmantot pašvaldību finansējuma izlīdzinājumam, no tā ieguvēji nav ne Dziesmu un deju svētku tradīcija, ne kolektīvi un to vadītāji," uzsver kultūras ministre Dace Melbārde.

Šogad valsts mērķdotācija sadalīta 1697 māksliniecisko kolektīvu, kuri regulāri iesaistās Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un attīstībā, t.sk. gatavojas kārtējiem Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem, vadītāju darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Kopumā tie ir 54 procenti no visiem 3145 Latvijas mākslinieciskajiem kolektīviem. 2014. gadā valsts mērķdotācijas kopējais apjoms ir 7 865 92 eiro, un tas ir 56 procenti no 2009. gada jeb pirmskrīzes finansējuma.

Valsts mērķdotāciju aprēķina un sadala atbilstoši 2012. gada 25. septembra Ministru kabineta noteikumiem Nr.670 Kārtība, kādā tiek aprēķināta un sadalīta valsts budžeta mērķdotācija māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un 2014. gada 28. janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 58 Kārtība, kādā tiek sadalīta valsts mērķdotācija to māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kuru dibinātāji nav pašvaldības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja