Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jasmīns Murjāņu klētiņā

Tu sēdi pieturā, bet autobuss ir aizgājis. Līdz nākamajam vēl kāds laiciņš. Smaržo jasmīns, un tu paliec viens ar savām domām, atmiņām un sapņiem. Šādās noskaņās baudāms Imanta Ziedoņa fonda Viegli izdotais otrais oriģināldziesmu albums ar Imanta Ziedoņa vārdiem Vakars. Pietura. Jasmīns un koncerti Latvijas Dzelzceļa muzejā otrdien, 17. decembrī, plkst. 18 un plkst. 21.30.

Šajā Pārdaugavas "pieturā" būs iespēja arī nosūtīt sveicienu pastkartes draugiem. Jauno albumu var iegādāties visās Latvijas pasta nodaļās, Jāņa Rozes grāmatnīcās un lejupielādēt fonda mājaslapā www.fondsviegli.lv un www.ekase.lv.

Nevar nolikt ģitāru

Vakars. Pietura. Jasmīns ir jau otrais mūzikas albums, kas tapis Imanta Ziedoņa vasaras mājās Dzirnakmeņi. Tur, mazajā klētiņā, Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora), Māra Upmane-Holšteine, Renārs Kaupers, Jānis Strapcāns, Raimonds Gusarevs (El Mars) un Jānis Šipkēvics ir ieskaņojuši savas 11 oriģināldziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem. "Mums katram ir savs rokraksts, bet, kad saliek kopā, sanāk atkal kaut kas jauns. Tā dziesmas iegūst kaut ko vairāk, nekā ja ir viens skatījums," uzskata Māra Upmane-Holšteine. Turklāt Ziedoņa klētiņā esot "fantastiska aura, kas neļauj ģitāru nolikt malā. Pat ja dziesmu ir jau gana, gribas turpināt rakstīt". Šādā gaisotnē tapušajā ierakstā skan arī fonda menedžmenta pārstāvju balsis, tā būs arī koncertā Elmāra Seņkova režijā.

"Albums stāsta par uzticēšanos, godīgumu un draudzību. Vērtībām, kas vienmēr ir pastāvējušas, taču reizēm piemirstas. Vēl viena īpaša iezīme salīdzinājumā ar iepriekšējo albumu ir dzejoļu izvēle - bez īpašas vienošanās visi autori ir piemeklējuši daudz intīmākus, trauslākus, taču noteikti - spēcīgākus Ziedoņa vārdus", stāsta fonda Viegli valdes loceklis un galvenais mūzikas albuma producents Jānis Holšteins-Upmanis. Ieņēmumus no koncertu biļetēm un CD pārdošanas izmantos fonda Viegli mērķu īstenošanai - dzejnieka vasaras mājas Dzirnakmeņi labiekārtošanai, veidojot tur radošuma centru, kā arī jaunas tradīcijas iedibināšanai - Imanta Ziedoņa apbalvojumam Laiks Ziedonim!. To nākamgad tieši dzejnieka dzimšanas dienā 3. maijā pasniegs, lai veicinātu radošumu novadpētniecībā, rakstniecībā, zinātnē un jauniešu vidū.

Biļete - lubiņa

"Mēs negribam, lai cilvēki mūs uztver tikai kā muzicējošu draugu kopu. Lielais mērķis ir iedvesmot un palīdzēt radošajiem degt, palīdzēt skaistajam parādīties Latvijā," stāsta Inga Ulmane, kuru koncertā redzēsim ar akordeonu rokās. Šis albums ir vēl viens veids, kā domubiedri caur Imanta Ziedoņa dzeju cilvēkiem atgādina par vērtībām, kuras nevajadzētu aizmirst.

Līdzekļi tiek vākti gan jaunajam apbalvojumam, gan digitālā muzeja veidošanai, Dzirnakmeņu mājas un klētiņas atjaunošanai. "Imants negribēja muzeju standarta izpratnē. Viņš teica: ja tur būs muzejs, tad nodedziniet!" Inga Ulmane stāsta, kāpēc taps digitālais muzejs un radošuma centrs. "Vienmēr padomājam: vai Imants piekristu, ko Imants par to teiktu?" Fonds iegādājās šīs mājas un uztur kārtībā, lai neaiziet postā. "Sakopām vidi, uzlikām šķūnītim lubiņu jumtu. Ikviens, kurš nopircis koncerta biļeti, ir nopircis vienu lubiņu," norāda Renārs. Arhitekts Jānis Dripe jau izstrādājis plānu saimniecības ēkai un piebūvītēm, lai šeit izveidotu radošuma centru. Tas paredzēts ne tikai māksliniekiem, bet jebkuram cilvēkam - zinātniekiem, biznesmeņiem.

Arī jaunā apbalvojuma kategorijas atrastas Imanta Ziedoņa dzejā. "Kedas. Rabarbers. Bize. Matu ērkulis. Taureņu uzbrukums," Renārs Kaupers uzskaita imantiskos apzīmējumus. "Centāmies atsijāt nozares, kuras, mūsuprāt, Imantam bija ļoti aktuālas. Runājām ar viņa draugiem un laikabiedriem, kuros virzienos vajadzētu šos apbalvojumus pasniegt. Kopā ar Ausmu Kantāni un Māru Zālīti izkristalizējām, ka tā noteikti ir novadpētniecība (tāpēc - Kedas), neapšaubāmi arī rakstniecība, kurā jādod divas balvas - vienu kungiem (Matu ērkulis) un vienu dāmām (Bize), jo arī sporta sacīkstēs viņiem nav jāskrien vienā celiņā. Nomināciju zinātnē nosaucām - Taureņu uzbrukums. Būs arī apbalvojums jauniešu kategorijā - Rabarbers." Pateicoties Teterevu fondam, balva tiks pasniegta vismaz piecus turpmākos gadus. Būs finansiālais atbalsts un arī statuete - Imants, pārsviedis pār plecu žaketi, ir uz ceļa - ar nospodrinātām kedām vai rabarberiem, kas lien no kabatas ārā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja