Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jauniestudējumi Figaro dzimšanas dienai

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) operstudija Figaro savā 21. jubilejā šonedēļ JVLMA Lielajā zāle 2. februārī plkst. 18 un 4. februārī plkst. 16 izrādīs divus atšķirīgus operu jauniestudējumus diriģenta Viestura Gaiļa vadībā.

Vakara pirmajā daļā skatītājiem piedāvā Feručo Buzoni operu (teatrālu kapričo) Arlekīns, otrajā daļā – Žaka Ofenbaha operu – burlesku Orfejs pazemē

Operstudijas Figaro izveidotājs un vadītājs, diriģents Viesturs Gailis uzsver, ka abi iestudējumi būs pirmizrādes Latvijā. F. Buzoni opera, kuras titullomā būs Kalvis Kalniņš, ir viencēliens, kas prasa no solistiem spilgtu vokālu un aktierspēli. Savukārt Ž. Ofenbaha opera – burleska Orfejs pazemē ir jautrs darbs, kurā var izpausties temperamentā un muzikālā izdomā, noslēdzot vakaru ar slaveno kankānu. Titullomā būs Rinalds Kandalincevs, bet pārējās – īpašie Figaro solisti Jūlija Vasiļjeva, Laura Teivāne, Krišjānis Norvelis, Kalvis Kalniņš, Rihards Millers, Viesturs Vītols un teju visi Vokālās katedras studenti. Abu viencēlienu režisors ir Uģis Brikmanis, horeogrāfe – Regīna Kaupuža, tērpu māksliniece – Evija Dāboliņa, grimu veidojusi Anda Šteina, gaismas – Kristaps Gailis. Izrādēs piedalās Jaunais Rīgas kamerorķestris, bet iestudējumu sagatavošanas "melnais darbs" ritēja Ingunas Puriņas un Svetlanas Stankevičas klavierpavadījumā.  

Operstudijas Figaro skolu baudījušas daudzas nu jau ievērojamas vokālās mākslas personības, kuras priecē klausītājus Latvijā un pasaulē. Savas pirmās lomas te nodziedājuši un skatuves pieredzi guvuši gandrīz visi mūsu jaunās un vidējās paaudzes solisti, kuru balsis šodien skan Latvijā un pasaulē – Elīna Garanča, Kristīne Gailīte, Andžella Goba, Inga Kalna, Maija Kovaļevska, Evita Zālīte, Inese Jasmane, Liene Kinča, Aira Rūrāne, Inga Šļubovska, Gunta Gelgote (bij. Davidčuka), Jānis Apeinis, Raimonds Bramanis, Viesturs Jansons, Sergejs Jēgers, Andris Lapiņš, Andris Ludvigs, Artūrs Mangulis, Krišjānis Norvelis, Romāns Poļisadovs. Daudzi vēl arvien labprāt piedalās operstudijas jaunajos iestudējumos.  

JVLMA operstudijas Figaro dibināšanas datums ir 1996. gada 22. marts, kad Salacgrīvā notika tās pirmā izbraukuma izrāde – V. A. Mocarta opera Figaro kāzas. Nosaukums Figaro studijai izraudzīts tāpēc, ka Figaro ir jauns, jautrs, vienmēr kopā ar dziesmu, kustīgs, izdomas pilns un allaž iedzīvojas dēkās, no kurām izkuļas ar asprātību un humoru. 

Operstudija Figaro sniegusi jau ap 300 izrādēm visā Latvijā, nodrošinot arī studentu diplomeksāmenus operdziedāšanā un operdiriģēšanā. Tapuši jau 32 operu iestudējumi, no kuriem vairāk nekā puse ir Latvijas vai pat pasaules pirmizrādes. Profesors Viesturs Gailis ir ne tikai visu izrāžu muzikālais vadītājs un diriģents. Viņš veidojis arī operu Ansītis un Grietiņa, Laulību vekselis, Seviļas bārddzinis, Slepenās laulības, Klērfontēnas vīna dārzs, Apzīmogots, Porgijs un Besa un Sprīdītis instrumentācijas nelielajam operstudijas orķestrim, kuru viņš izveidoja 1999. gadā. V. Gailis veidojis arī operu Lolitas brīnumputns un Zilo putnu meklējot muzikālās redakcijas.

Operstudija piedalījusies visos līdzšinējos Sv. Pētera baznīcas festivālos Dominante, kam 2013. gadā iestudēta Otorīno Respīgi opera mistērija Ēģiptes Marija ar Jolantu Strikaiti-Lapiņu galvenajā lomā, bet abos nākamajos gados Paula Hindemita viencēliens Ilgais Ziemassvētku mielasts un Bohuslava Martinū Ariadne, visas – pirmizrādes Latvijā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja