Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Karaliene samierinās ar savu mirstīgumu. Nepalaidiet garām operu Gloriana Madridē

Madrides Karaliskajā operā Teatro Real notikusi Bendžamina Britena Glorianas pirmizrāde, kuru iestudējuši diriģents Aivors Boltons un režisors Deivids Makvikars

Šī Britena opera tiek uzvesta reti un tiek uzskatīta par vismazāk veiksmīgo britu klasiķa muzikālā teātra darbu. Gloriana komponēta par godu Elizabetes II kronēšanai, tās pirmizrāde jaunās karalienes klātbūtnē notika 1953. gada 8. jūnijā Londonas Karaliskajā operā.

Opera stāsta par Elizabeti I viņas valdīšanas beigu posmā: karaliene cenšas saglabāt atbildību pret valsti un apslāpēt mīlu pret favorītu – jauno, impulsīvo un ambiciozo Eseksas grāfu Robertu Devero. Gloriana parāda karalienes publisko un privāto dzīvi, operā ir gan oficiālas ceremonijas un rituāli, gan intīmas ainas karalienes apartamentos. Libretā savienojas modernā un arhaiskā angļu valoda. Tikpat eklektiska ir partitūra, kurā Britens apliecina cieņu Tjūdoru Anglijas tradīcijām (dziedājums lautas pavadījumā, galma dejas) un demonstrē savu XX gadsimta muzikālo valodu.

Operas dramatiskajā finālā Elizabete I, parakstot nāves spriedumu favorītam, samierinās ar savu mirstīgumu un likteņa traģismu. Piekritīsiet – šis nav pats dzīvespriecīgākais sižets, kas Koventgārdena operā bija jāizbauda 27 gadus vecajai Elizabetei II drīz pēc kāpšanas tronī.

Režisora Deivida Makvikara klasiski greznajā, taču dinamiskajā un izsmalcināti noformētajā izrādē Madridē veco karalieni atveido opermākslas leģenda Anna Katerīna Antonači. Šī loma pieprasa ne tikai augstāko vokālo, bet arī aktierisko meistarību, un itāļu dziedātāja, kura neslēpj, ka gatavojas karjeras noslēgumam, rada neaizmirstamu tēlu: viņa spēlē ar balsi, ķermeni, skatienu. Māksliniece spēj atveidot pilnu varones emociju gammu, visas rakstura nianses – maigumu un valdonīgumu, izmisumu un niknumu, vientulību un cēlsirdību.

Gloriana Madridē skanēs līdz 24. aprīlim, izrāde tiks ierakstīta un izdota DVD. Vēlāk šis iestudējums būs skatāms Anglijas Nacionālajā operā Londonā un Flāmu operā Antverpenē.

Madrides operteātris skatītājiem piedāvā izcilus Britena operu uzvedumus – pagājušajā sezonā Teatro Real tapušais Billijs Bads (diriģents Aivors Boltons, režisore Debora Vornere) tikko Londonā notikušajā sestajā ikgadējā International Opera Awards pasniegšanas ceremonijā atzīts par 2017. gada labāko jauniestudējumu. 2019. gada pavasarī šī izrāde papildinās Londonas Karaliskās operas repertuāru.

Pašreiz Teatro Real notiek nākamā jauniestudējuma mēģinājumi – tā būs Bernda Aloīza Cimmermaņa opera Zaldāti. To gatavo viens no mūsdienu skandalozākajiem režisoriem Kaliksto Bjeito un diriģents Pablo Erass-Kasado. Zaldāti Madridē skanēs no 16. maija līdz 3. jūnijam (šī Kaliksto Bjeito izrāde ir Cīrihes operas un Berlīnes Komiskās operas kopražojums).

Teatro Real repertuārā ir gan tradicionāli, gan izaicinoši laikmetīgi uzvedumi. Līdzās barokam, itāļu, franču un vācu opermūzikas klasikai ir XX un XXI gadsimtu opusi, kā arī spāņu komponistu jaundarbi. Teātris iepazīstina publiku ar amerikāņu operu – piemēram, šā gada sākumā Madridē skanēja mūsdienu komponista Džeika Hegija muzikālā drāma Mirušais nāk, maija beigās būs dzirdama Kurta Veila opera Street Scene.     

Teatro Real regulāri veido izrādes sadarbībā ar citiem Eiropas un Ziemeļamerikas teātriem, tas ir aktīvs dalībnieks aktuālajā opermākslas procesā. Madrides operteātrim ir harismātisks un aktīvs mākslinieciskais vadītājs – Žoans Matabošs, kurš rūpējas par to, lai Teatro Real augstvērtīgā darbība būtu pamanīta ne tikai Spānijā, bet visā pasaulē. Jūnija sākumā viņš viesosies Latvijā un strādās 37. Starptautiskā Hansa Gābora Belvederes vokālistu konkursa žūrijā (konkurss notiks Dzintaru koncertzālē no 3. līdz 10. jūnijam).

Pagājušajā nedēļas nogalē Teatro Real uzņēma pirmo Pasaules operas forumu, kurā piedalījās vairāk nekā 300 profesionāļu (teātru un festivālu vadītāji, menedžeri, aģenti, izdevēji, komponisti, režisori, producenti, dramaturgi, kritiķi u. c.) no četriem desmitiem valstu. Forumā satikās triju lielāko operas asociāciju – Opera Europa, Opera America un Ópera Latinoamérica – pārstāvji. Konferencē piedalījās delegāti arī no Āfrikas, Āzijas un Okeānijas.

Diskusijās tika apskatītas četras galvenās tēmas – opera kā kultūras mantojums, jaundarbu radīšanas nepieciešamība, kultūras daudzveidība XXI gadsimtā un sponsoru piesaistīšana. Forumu ar savu klātbūtni pagodināja Jaunzēlandes operdīva Kiri Te Kanava, kura pēc karjeras beigām pievērsusies jauno talantu atbalstīšanai. No Baltijas valstīm konferencē piedalījās Lietuvas Nacionālā operas un baleta jaunais vadītājs Jons Sakalausks.      

Informācija: www.teatro-real.com

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja