Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Koris Latvija koncertēs Somijā

Valsts Akadēmiskais koris Latvija Māra Sirmā vadībā 16. oktobrī koncertēs Helsinku Akmens baznīcā, koncerts būs Latvijas veltījums Somijai simtgadē, kā arī vēstījums par gaidāmo Latvijas valsts simtgadi, informēja kora pārstāve Ieva Vītiņa.

Koncertā būs dzirdama izlase no kora īstenotā projekta Latvijas komponisti Latvijas simtgadei, kura ietvaros apmēram 100 latviešu komponisti divu gadu laikā mudināti rakstīt jaundarbus korim, izvēloties tos veltīt kādai no piecām stihijām – zeme, ūdens, mīlestība, debesis (gaiss) un uguns.

Šīs kora dziesmas ir arī kā katra skaņraža personīgais veltījums Latvijai tās simtgadē. Ilggadējais kora vokālais pedagogs Ansis Sauka savā dziesmā pievērsies zvaigžņoti romantiskai noskaņai, talantīgais sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe savu opusu Sauciens vējā veltījis sava bojāgājušā drauga kaitbordista piemiņai. Estrādes mūzikas korifejs Raimonds Pauls radījis miniatūras mūzikas pērles, bet tautasdziesmas episkums par jūras stihiju skaisti atklājies Andra Kontauta skaņdarbā. Jaunais latviešu skaņu burvis, klausītāju mīlētais komponists Jēkabs Jančevskis pieskāries mūžības tēmai, bet popgrupas Sound Poets līderis Jānis Aišpurs par pamatu savai dziesmai ņēmis latviešiem tik leģendāro Ojāra Vācieša dzejoli par savas tautas mugurkaulu Piesaukšana. Ēriks Ešenvalds, kādreizējais kora Latvija dziedātājs un tagad jau komponists ar pasaules vārdu, kā allaž, skaņās apdzied dabas skaistumu – gan rasas lāses, gan ziemeļblāzmas radītās gaismas upes.

Līdzās jaundarbiem no projekta Latvijas komponisti Latvijas simtgadei skanēs arī 20. gadsimta kormūzika – somu lielmeistara Einojuhani Rautavāras šedevrs Canticum Mariae virginis un latviešu mūzikas dižgara Pētera Vaska iespaidīgā Māte saule, kurā pārlaicīgi savijusies mātes un saules mīlestība.

Koncertā ieeja bez maksas.

Savukārt 18. un 19. oktobrī Kotkas un Kovolas baznīcās koris Latvija sadarbībā ar somu kamerorķestri Kymi Sinfonietta maestro Olari Eltsa vadībā atskaņos J. Haidna oratoriju Gadalaiki un P. Vaska opusu Fruits of Silence.

Koncerti norisinās Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas ietvaros. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja