Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Labie laiki jau tuvojas

Amerikāņu blūza leģenda Rūtija Fostere muzicēs festivālā Rīgas ritmi.

"Esmu dziedātāja un komponiste, dzīvoju Ostinā, Teksasā. Dziedu blūza, soula un gospeļmūziku. Uzskatu, ka mūzika ir brīnišķīgs ceļš, kas ved uz dziedināšanu. Ļoti ceru, ka mana mūzika to spēs paveikt itin visur, kurp dodos." Šādi ar sevi iepazīstina amerikāņu blūza leģenda Rūtija Fostere. Iekarojusi klausītāju sirdis visā  pasaulē, viņa pirmoreiz mūžā dodas uz Latviju, lai uzstātos kopā ar Latvijas Radio bigbendu festivāla Rīgas ritmi koncertā 30. jūnijā Rīgas Doma dārzā (plkst. 21).

Amerikāņu blūza, gospeļu un soulmūzikas māksliniece Rūtija Fostere nemitīgi dzied klausītājiem visā pasaulē, ir izdevusi jau astoņus mūzikas albumus, trīs reizes nominēta Grammy balvai, ir trīskārtēja Austin Music Awards balvas ieguvēja kategorijā Labākais sieviešu vokāls, četrkārtēja Blues Music Awards balvas ieguvēja, kā arī Living Blues Awards nominante kategorijā Labākā māksliniece 2011. Viņas spēkpilnā un krāšņā balss klausītājus vienmēr saviļņo ar spēcīgu un patiesu emocionālu vēstījumu. Viņas dziedāšanas manieri mēdz salīdzināt ar Bonijas Raitas un Aretas Franklinas sniegumu.  

 

Lūdzu, pastāstiet par savas mūzikas saknēm, galvenajiem impulsiem un to, kā atradāt pati savu ceļu? 

Dziesmas, kuras es dziedu, nāk no gospeļu un blūza mūzikas. Uzaugu Teksasas laukos, kur dziedāju baznīcās un draudžu centros, tādējādi ļoti daudz kas no tā, ko es dziedu un spēlēju šodien, nāk no šīm saknēm. Mani vecāki bija gospeļu dziedātāji, kuri, tā muzicēdami, ceļoja pa visu Teksasu, Luiziānu un Misisipi. Tāpēc bija ļoti dabiski, ka es jau ļoti agrā vecumā sāku dziedāt un mācījos spēlēt klavieres un ģitāru. Šīs mūzikas stils vienmēr ir neiztrūkstoša daļa manos koncertos. Izaugu, no agras bērnības klausoties dziedātājos, sākot no Mahalijas Džeksones un Aretas Franklinas līdz Misisipi Džonam Hērtam un Sonhausam. 

Vai tiesa, ka esat arī dienējusi jūras kara flotē? Ko tur darījāt, un ko šī pieredze jums deva kā mūziķei un personībai?

Es iestājos jūras kara flotes dienestā uz četriem gadiem pēc tam, kad biju jau ieguvusi bakalaura grādu mūzikā un pastrādājusi dažādus darbus, kamēr uzturējos Sandjego, Kalifornijā. Tur kļuvu par dziedātāju jūras kara flotes orķestrī, kur izpildīju gan Frenka Sinatras un Ellas Ficdžeraldas dziesmas kopā ar 17 mūziķu bigbendu, gan arī popmūziku kopā ar septiņu mūziķu lielu fanka grupu. Tas bija manas skološanās augstākais kalngals, kopā ar bigbendu apceļojot visu ASV dienvidaustrumdaļu, kā arī Islandi, Dominiku un Puertoriko. Šajā laikā es daudz iemācījos par disciplīnu, darba ētiku un kalpošanu sabiedrībai.  

Kuri mūziķi, skatuves personības ir jums vistuvākie?

Manu visiemīļotāko mākslinieku vidū ir Sems Kuks, Bobby "Blue" Bland, T-Bone Walker un Sister Rosetta Tharpe.

Ko esat izvēlējusies dziedāt, uzstājoties kopā ar Latvijas Radio bigbendu?

Tās būs dažas manis pašas sacerētas dziesmas un arī spilgtākie skaņdarbi no maniem pēdējiem pieciem albumiem. 

Koncerts notiks Rīgas Doma baznīcas dārzā – katedrāles iekšpagalmā. Jums patīk muzicēt šādās koncertvietās? 

Man patīk dziedāt vietās, kurās lieliski skan, jo dziedāšana man vispirms nozīmē sajūtas un vibrāciju. Lielākās telpās reverberācija mēdz būt fantastiska.

Ko vēlējāties vēstīt ar jūsu jaunā albuma nosaukumu – Joy Comes Back?

Joy Comes Back (Prieks atgriežas) man nozīmē ne tikai atgriešanos personiskajā dzīves ceļojumā atpakaļ pie mīlestības un dziedināšanas, bet ir saistīts arī ar to, kas notiek ar pasauli, it īpaši pašlaik. Ar šī albuma palīdzību vēlos apliecināt, ka šis varbūt ir grūts laiks, taču zinu, ka labie laiki jau tuvojas. Blūzs man vienmēr ir pašas dzīves liecinieks, apzinoties, ka tu neesi vienīgais, kurš piedzīvo sliktos laikus un tāpat arī labos.

Vai ticat, ka mūsu trakā, agresīvā pasaule tiešām kādreiz kļūs labāka?   

Pilnīgi noteikti! Visam jābūt līdzsvarā. Šajā trakajā, nemierīgajā pasaulē un laikā ir daudz labā. Es uzskatu, ka mūsu – cilvēku – uzdevums ir rast līdzsvaru šajā ne tik gaišajā laikā. Tas ļauj mums izturēt un sniedz drosmi.


Festivālā Rīgas ritmi no 28. jūnija līdz 1. jūlijam gaidāma krāšņa džeza mākslinieku izlase: Jamandu Košta, Sinne Ēga, Electro Deluxe, Magda Gianniku, Džons Bīslijs un citi. Galvenā koncertu vieta šoreiz būs Rīgas Doma dārzs, bet koncerti notiks arī klubā Kaļķu vārti, Latvijas Radio, atpūtas parkā Egle, klubā Blue 54 Jazz, džeza klubā Trompete, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), kā arī Origo Jazz Stage Stacijas laukumā. 

Detalizētāk: rigasritmi.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja