Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Laikmetīgo operu cikla LULU Ziemassvētku seansā - pasaku opera Bērns un burvības

Laikmetīgo operu ciklā LULU 23. decembrī plkst. 16 kinoteātra Splendid Palace Cafe Film Noir zālē rādīs Morisa Ravela pasaku operu _Bērns un burvības/L'enfant et les sortilèges, _informēja projekta pārstāve Anna Ķirse.

Franču impresionista, komponista Morisa Ravela operas galvenie akcenti ir smalka instrumentācija, džeza un tango ritmu, kā arī amerikāņu un ķiniešu tautas mūzikas motīvu pielietojums, tāpat arī inteliģenti humoristiskas atsauces uz divu citu mūzikas vēstures grandu - komponistu Kamila Sen-Sansa un Johanna Štrausa - mūziku. Opera Bērns un burvības (1925) ir viens no pēdējiem Morisa Ravēla skatuves darbiem, rakstīts pēc Sidonijas Gabrielas Koletas libreta.

"Negribu mācīties, gribu skriet ārā, ēst saldumus un raustīt kaķi aiz astes,” - tā dzied operas galvenais varonis Bērns. Māte par šo nav sajūsmā un ieslēdz Bērnu istabā, kur tam ar sausu maizi un tēju bez cukura jāgaida līdz vakariņu laikam. Bērns aizsviļās dusmās, sākot mocīt savas rotaļlietas, plēšot tapetes, dauzot traukus un visu, kas gadās pa rokai. Taču cerētā atvieglojuma vietā, kad Bērna niknums norimis, istabā esošie priekšmeti sāk savu Bērna pārmācīšanas procesu. Tie atdzīvojas un paver Bērnam jaunu, fantastikas pilnu pasauli, kurā viņš paliek aci pret aci ar dziedošu Krēslu, Kušeti, Pulksteni, Uguni, pasaku personāžiem, cipariem u.c. varoņiem. 

Solistiem jāiejūtas neraksturīgās lomās, atdzīvinot un attēlojot nedzīvus priekšmetus, kas mums katram ikdienā ir līdzās. Fantāzijai vaļa tiek ļauta teju bez robežām, un uz skatuves būs ne tikai operdziedātāji, bet arī virkne baletdejotāju, iemiesojot jau vairāk kā gadsimtu iepriekš Riharda Vāgnera iecerēto skatuves mākslu saplūšanu vienā, radot tā saukto absolūto mākslu jeb Gesamtkunstwerk. Tiks izrādīts 2012. gada Glaindburnas festivāla iestudējums japāņu diriģenta Kazuši Ono vadībā, iestudējuma režisors – francūzis Lorāns Pellī. 

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja