Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Laimes skaņu osta

Pasaules mūzikas festivāls Porta svin 15. dzimšanas dienu

Festivāls Porta divās nedēļas nogalēs piedāvā mūziku, kuras izcelsmes amplitūda sniedzas no Eiropas ziemeļiem līdz Āfrikas viducim. Mūzikas namu Daile, Ogres Kultūras centru un Saldus Mūzikas un mākslas skolu pieskandinās gan pazīstamas pasaules mūzikas zvaigznes, gan koši pārsteigumi. Tos turpinās jauna dokumentālo televīzijas filmu sērija SkaņuSaite, kas četros LTV raidījumos šosezon vedīs acīm un ausīm tīkamā ceļojumā pa pasaules mūziķu dvēseles stīgām. "Mūzika ir tāda interesanta valoda, un tas nenozīmē, ka visi mūziķi spēj cits citu saprast. Taču ir tēmas, kuras var izrunāt tikai mūzikā. Tas ir ļoti spēcīgi, kad satiekaties ārpus ierastā, nerunājat vienā valodā, bet esat līdz galam atklāti mūzikā," stāsta Shipsi (Jānis Šipkēvics), kurš Parīzē un Lisabonā ticies un sadarbojies ar diviem festivāla viesiem – dziedātāju Gasandži (Kongo, Francija) un portugāļu mūziķiem no Oquestrada. "Ir svarīgi klausīties, kas notiek pasaulē. Lielākoties esam pieraduši pie viena veida informācijas un dzīvojam izjūtu badā. Taču to var saprast, tikai nogaršojot, ieklausoties, aplūkojot ko citu," Shipsi iesaka būt vērīgiem pret negaidīto un pārsteidzošo.

Līdzsvars uz čalapartas

"Oreka" basku valodā nozīme "līdzsvars", savukārt abreviatūra TX grupas Oreka TX nosaukumā apzīmē vienu no Eiropas unikālākajiem un ievērības cienīgākajiem tradicionāliem instrumentiem – basku senču sitamo instrumentu txalaparta (latviski – čalaparta), kas pārstāv savulaik ilggadējai vajāšanai pakļautās, XX gadsimta 60. gados jau teju izzudušās basku mūzikas tradīcijas.

Lielam ksilofonam līdzīgais melodiskais sitaminstruments ir spēlējams tikai kolektīvi: mūziķi stāv viens otram pretī un spēlē pamīšus. Šādā kopspēlē, kurā nepieciešama veiklu badmintonistu reakcija, top gan ritmi, gan melodijas. Mums šo skaņurīku demonstrēs Basku zemes perkusionisti, kuriem čalaparta ir vairāk nekā instruments – tas ir veids, kā paust attieksmi un rast vienotības sajūtu, kuras sāls ir saskanīgā līdzsvarā. To izbaudīsim arī viesu kopspēlē ar koklētāju Laimu Jansoni.

Laimes skaņu uzburs piecu mūziķu grupa Oquestrada no Lisabonas, kura balansē starp fadu smeldzīgumu un Kaboverdes funana aizrautīgo, pārgalvīgo dejiskumu. Grupas soliste Marta Miranda kā krāšņs tauriņš burtiski izdejo visu, ko viņa savā nedaudz piesmakušajā balsī dzied portugāļu, spāņu, kreolu un franču valodā. Priekšnesumā valda dzīvesprieks, vienkāršība un sirsnība.

Gruzīnu etnodžeza grupai The Shin Latvijā ir ne mazums fanu, jo šie mūziķi pie mums ir viesojušies vairākkārt un sadarbībā ar Pūces etnogrāfiskā orķestra mūziķiem izveidojuši latviešu un gruzīnu projektu Es arī, kuru papildina gruzīnu dejas Aleksandra Čumburidzes izpildījumā. Grupas nosaukums The Shin tulkojumā nozīmē "ceļš uz mājām", un to kopš 1998. gada kopā mēro Vācijā dzīvojošie ģitārists Zaza Miminošvili, dziedātājs un kontrabasists Zurabs Gagnidze un perkusionists, dziedātājs Mamuka Gaganidze. Mūsdienu džeza improvizācijās viņi ievij gruzīnu tautas mūzikas izjūtu.

Modiniet apziņu!

"Mans galvenais instruments ir mans ķermenis. Mana mūzika uzrunā sirdi, bet tā sākas pirmkārt un galvenokārt no pēdām," saka Kongo dzimusī, Parīzē dzīvojošā, lingalas, franču un angļu valodā dziedošā Gasandži. Viņas pašas vārds tulkojams kā "viņa, kura rada apziņu". Viņa patiešām to dara ar savu balsi un dziesmām, kurās mūziķes dzimtās tradīcijas sakūst ar soulmūziku, popmūziku, regeju, džezu un urbāno stilu. Gasandži balss ir saviļņojusi publiku vairākos lielos festivālos: Womad Anglijā un Āfrikas festivālā Vircburgā Vācijā. Gasandži uz skatuves izstaro artistiskumu, izsmalcinātu delikātumu un iejūtību.

Īsta, līdzdejojama, ziemeļnieciska turbo folkgrupa, no kuras strāvo folkmūzikas enerģija, tīrība un patiesums, ir trio Trad. Attack!, kura debija notika 2014. gada martā Tallinas Mūzikas nedēļā. Šā mūzikas foruma rīkotāja Helēna Sildna šos jauniešus salīdzināja ar ugunsbumbu un svaigu greipfrūtu sulu: "Viņi ieslēdz dzīvi, ar viņiem vajag sākt ik rītu!" Vienā rāvienā Trad.Attack! kļuva par Igaunijas Mūzikas balvas 2014. gada laureātiem labākā etno/ folkmūzikas albuma un mūzikas video kategorijā, kā arī par Igaunijas Etnomūzikas balvas ieguvēju kategorijās Labākā grupa, Labākais albums, Labākā dziesma un Labākie jaunie izpildītāji.

Jubilejas reizē festivālā atgriežas spilgti teatrālais ukraiņu etniskā haosa kvartets no Kijevas DakhaBrakha (vecukraiņu valodā: dod/ņem!), kurš reiz jau satricinājis Rīgas klausītāju sirdis. Kas to ir piedzīvojis, zina, ka sastapsies ar negaidītu jaunas mūzikas pasauli, kurā dzimtajā kultūrā sakņoto vokālo spēku papildina indiešu, arābu, afrikāņu, krievu un austrāliešu tradicionālo mūzikas instrumentu skanējums.

Festivāls Porta

Mūzikas namā Daile 31.X plkst. 18 Oreka TX (Basku zeme), The Shin un projekts Es arī (Gruzija/Latvija), Oquestrada (Portugāle), 7.XI plkst. 18 Trad.Attack! (Igaunija), Gasandži (Kongo/Francija), DakhaBrakha (Ukraina)
Ogres Kultūras centrā 1.XI plkst. 16 Oquestrada
Saldus Mūzikas un mākslas skolā 1.XI plkst. 16 The Shin un projekts Es arī
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja