Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latviešu mūzikas dienā LR3 skanēs vienīgi pašmāju mūzika

Svētdien, 21. augustā, svinot Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas 20. gadadienu, Latvijas Radio trešā programma Klasika piedāvās īpašu Latviešu mūzikas dienu, kurā no agra rīta līdz pat pusnaktij skanēs tikai un vienīgi latviešu klasiskā, džeza un tautas mūzika.

Latviešu mūzikas diena plkst. 7 sāksies ar uzmundrinošu un gaišu Rīta mūzikas koncerta divstundi, portālam Diena.lv pavēstīja LR3 direktore Gunda Vaivode. No plkst. 9:06 līdz 10 informatīvā kultūrdzīves aktualitāšu raidījuma Diena sākusies rubrikā Rīta intervija par saviem koncertceļiem tālu pasaulē stāstīs Parīzē dzīvojošā latviešu vijolniece Vineta Sareika, kas sākot ar septembri būs Karaliskā flāmu filharmoniskā orķestra koncertmeistare. Plkst. 10:30 pārraidē Mākslinieka darbistabā - tikšanās ar Austrālijā dzimušo latviešu alta spēles meistari Andru Dārziņu, kas dzīvo Vācijā un ir profesore Štutgartes Mūzikas augstskolā, bet bieži atgriežas Latvijā, lai koncertētu. Plkst. 11:06 LR3 piedāvās Eiroradio ierakstus ar Eiropas koncertzālēs fiksētiem latviešu komponistu darbu atskaņojumiem - Imanta Kalniņa Ceturtā simfonija un Baltijas jauniešu simfoniskais orķestris Berlīnē, Pētera Vaska Grāmata čellam un Sola Gabeta Hannoverē, Jura Ābola Karavāna un Latvijas Radio koris Stokholmā, pianists Vestards Šimkus ar savu skaņdarbu Astora Pjacollas sirdspuksti Pēnemindē (Vācija) un Artura Maskata Tango diriģenta Andra Nelsona un viņa vadītā Birmingemas simfoniskā orķestra koncertā Brimingemā (Apvienotā Karaliste).

Plkst. 12 - raidījums ciklā Benefice, kas veltīts kordiriģēšanas vecmeistariem, izcilu mūzikas kolektīvu dibinātājiem un vadītājiem Imantam un Gido Kokariem 90. dzimšanas dienā. Raidījumā skanēs Intas Pīrāgas šīs vasaras saruna ar jubilāriem, viņu izraudzīta ierakstu izlase, kā arī tuvinieku, draugu un kādreizējo dziedātāju atmiņas par kolorītajiem, asprātīgajiem un leģendārajiem dvīņubrāļiem.

Plkst. 14:06 pārraidē CD jaunumi tiks pirmatskaņoti trīs jauni Latvijā izdoti albumi - folkgrupas Iļģi ierakstu izlase, Aleksandram Čakam veltīto dzejas un dziesmu dubulttvarta un Raimonda Paula instrumentālais albums Pianista biogrāfija.

Plkst. 15 LR3 tiešraidīs Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas 20. gadadienas koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī, kurā piedalīsies vijolniece Laura Zariņa, čelliste Diāna Ozoliņa, pianists Vestards Šimkus, dziedātāja Inga Šļubovska un Jānis Apeinis, jauniešu koris Kamēr..., Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģenti Māris Sirmais, Ainārs Rubiķis un Andris Poga. Svētku koncerta programmā būs klasiķu (Alfrēds Kalniņš, Jānis un Jāzeps Mediņi, Marģeris Zariņš) un mūslaiku skaņražu darbi. To autori - Pēteris Vasks un Romualds Kalsons, Juris Karlsons un Selga Mence, skanēs arī Renāra Kaupera un Jāņa Lūsēna populāras melodijas.

Latviešu mūzikas dienas izskaņas cēlienā plkst. 19:15 raidījumā Odiseja skanēs jaunākie mūsu etnomūziķu ieskaņojumi, plkst. 20:10 - koncerts Latviešu zelta klasika ar klausītāju iemīļotākajiem latviešu komponistu darbiem, savukārt plkst. 21 LR3 piedāvās atgriezties dažādu gadu Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koncertos un atcerēties saviļņojošus priekšnesumus gan Mežaparka Lielajā estrādē, gan simfoniskās mūzikas koncertos Sporta pilī, Latvijas Nacionālajā operā un Doma laukumā. No plkst. 23 rāmam vakara noslēgumam koncertā Pasakas un šūpuļdziesmas tiks atskaņota romantiski naksnīga latviešu dzeja un mūzika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja